Μετά το ράλι της αγοράς κρυπτονομισμάτων το 2021, ο κλάδος αντιμετώπισε μια σειρά από εμπόδια το περασμένο έτος, όπως η κανονιστική ασάφεια, με περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin (BTC) να αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπτώσεις.
Παρά αυτή την ύφεση, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση της εισροής χρηστών που εισέρχονται στη σφαίρα των κρυπτονομισμάτων.
Τα δεδομένα από τη Finbold δείχνουν ότι ο αριθμός των χρηστών crypto έχει εκτοξευθεί σε 417,5 εκατομμύρια το 2023, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 36,88%. Αυτό μεταφράζεται σε μια προσθήκη 112,5 εκατομμυρίων χρηστών σε σύγκριση με τα 305 εκατομμύρια που καταγράφηκαν το 2022.
Η Ασία παίρνει το προβάδισμα με 260 εκατομμύρια χρήστες μέχρι τον Μάιο του 2023, σημειώνοντας μια εκπληκτική αύξηση 100% από τον αριθμό των 130 εκατομμυρίων του προηγούμενου έτους. Ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με 54 εκατομμύρια χρήστες, σημειώνοντας αύξηση 3 εκατομμυρίων σε σύγκριση με τον αριθμό των 51 εκατομμυρίων το 2022. Μεταξύ των χωρών, η Αφρική κατέγραψε πτώση 28% από 53 εκατομμύρια σε 38 εκατομμύρια. Οι Ευρωπαίοι χρήστες μειώθηκαν επίσης από 43 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια.
Μια ανάλυση των κατόχων κρυπτονομισμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό ανά χώρα δείχνει ότι η Ταϊλάνδη κατέχει την πρώτη θέση το 2023, με μερίδιο 9,32%. Η Ινδία είναι δεύτερη με 7,23% και ακολουθεί η Βραζιλία με 6,98%. Το Πακιστάν κατατάσσεται τέταρτο με 6,4%, ενώ η Γαλλία συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 5,9%.
Η αύξηση του αριθμού των κατόχων κρυπτονομισμάτων μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου του φόβου απώλειας (FOMO). Κατά τη διάρκεια της πτώσης των κρυπτονομισμάτων, αυτές οι περίοδοι επιτρέπουν στα άτομα να εμπλακούν στην αγορά, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν τα πιθανά κέρδη από τις επενδύσεις τους.
Συγκεκριμένα, η αγορά εξακολουθεί να βιώνει μια πτωτική τάσης από τα υψηλά του 2021. Επιπλέον, η αυξανόμενη γενική υιοθέτηση και η ευαισθητοποίηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νέων χρηστών. Η προσβασιμότητα και η ευκολία των πλατφορμών και των ανταλλακτηρίων έχουν επίσης διευκολύνει τους ιδιώτες επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά.
Επιπλέον, η αποδοχή των κρυπτονομισμάτων ως τρόπου πληρωμής από τις επιχειρήσεις έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη των χρηστών. Ταυτόχρονα, σε αναδυόμενες αγορές με ασταθείς οικονομίες και περιορισμένη πρόσβαση σε παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, τα κρυπτονομίσματα έχουν υιοθετηθεί ως εναλλακτική και χωρίς αποκλεισμούς χρηματοοικονομική λύση, οδηγώντας την υιοθέτηση σε αυτές τις περιοχές.
Παρά τις πτωτικές προοπτικές, η αγορά κρυπτονομισμάτων, με επικεφαλής κυρίως το Bitcoin, γνώρισε μια προσωρινή ανάκαμψη το 2023, αξιοποιώντας διάφορα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής κρίσης. Εν μέσω της κρίσης, ο χώρος των κρυπτονομισμάτων λειτούργησε ως αντιστάθμιση έναντι της συνεχιζόμενης κατάρρευσης, η οποία υπήρξε μάρτυρας της κατάρρευσης των μεγάλων δανειστών στις ΗΠΑ. Αυτή η αντίληψη τροφοδότησε περαιτέρω το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, καθώς άτομα αναζητούσαν εναλλακτικές οδούς για να προστατεύσουν τον πλούτο τους εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής.
Ανάπτυξη παρά τα αρνητικά συναισθήματα
Παρά το γεγονός ότι ο τομέας των κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες φάσεις του, που χαρακτηρίζεται από μια σταθερή bear market, η παγκόσμια ανάπτυξη των χρηστών είναι αξιοσημείωτη. Η ανάπτυξη σημειώθηκε στον απόηχο περιστατικών όπως η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX και η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra (LUNA), με αποτέλεσμα εν μέρει τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στον τομέα.
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των χρηστών έχει επίσης ευδοκιμήσει παρά τις διφορούμενες παγκόσμιες ρυθμιστικές προοπτικές για τα κρυπτονομίσματα. Διάφορες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, φαίνεται να επιταχύνουν την καταστολή του τομέα. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εμπλέκεται επί του παρόντος σε υποθέσεις υψηλού προφίλ που ενδέχεται να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των επενδυτών. Για παράδειγμα, η SEC έχει καταθέσει αγωγές εναντίον της Ripple, του παρόχου XRP και των ανταλλακτηρίων Binance και Coinbase, ισχυριζόμενη παραβιάσεις της νομοθεσίας περί τίτλων.
Οι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι οι περιφερειακές τάσεις των κατόχων κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να επηρεαστούν από κανονισμούς. Η περιοχή της Ασίας κυριαρχεί, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης λύσεων πληρωμών που βασίζονται σε blockchain σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ιδιαίτερα στους τραπεζικούς, χρηματοοικονομικούς και ασφαλιστικούς τομείς.
Οι επιπτώσεις των αυστηρών κανονισμών
Μέσα σε αυτές τις παρατηρήσεις, προβλέπεται ότι περιοχές με αυστηρότερους κανονισμούς, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, ενδέχεται να παρατηρήσουν πτώση, ενώ η Ασία αναδεικνύεται ως αναδυόμενη αγορά.
Μια αξιοσημείωτη τάση που αξίζει να αναφερθεί είναι η μείωση της χρήσης των κρυπτονομσιμάτων που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη, η οποία συνέπεσε με την εφαρμογή του νόμου για τις αγορές κρυπτογραφικών στοιχείων (MiCA). Ο νόμος αυτός στοχεύει στη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου ειδικά προσαρμοσμένου για την αγορά περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και έχει αναγνωριστεί ως ένα πιθανό παγκόσμιο πρότυπο. Αντίθετα, η Αφρική πιθανότατα αντιμετώπισε τις συνέπειες της bear market, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των χρηστών, ιδίως λόγω της περιορισμένης προόδου της περιοχής στο ρυθμιστικό μέτωπο.
Καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να ανακάμψει από τη συνεχιζόμενη ύφεση, αναμένεται αύξηση του αριθμού των χρηστών, κυρίως λόγω περιοχών που υιοθετούν ευνοϊκά ρυθμιστικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα αύξησης της ζήτησης για κρυπτονομίσματα μεταξύ των τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αναξιοποίητων αγορών στις αναδυόμενες οικονομίες, συμβάλλοντας όλα στην αύξηση του αριθμού των χρηστών.