7 Συμβουλές για να προστατεύσετε τα κρυπτονομίσματα σας σε μία ασταθή αγορά

ΑρχικήΑπόψεις7 Συμβουλές για να προστατεύσετε τα κρυπτονομίσματα σας σε μία ασταθή αγορά

Μοιραστείτε το

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι μία ασταθής αγορά. Τα χρήματα μπορούν να χαθούν εξίσου εύκολα με τα σκαμπανεβάσματα του Bitcoin και της ευρύτερης αγοράς.

Πόσα κρυπτονομίσματα πρέπει να χωρέσει το χαρτοφυλάκιο σας; Self custody ή διατήρηση των κεφαλαίων σας σε ανταλλακτήρια με προκαθορισμένες απώλειες;

Ρωτήσαμε τους Bitcoin OGs και ειδικούς στον χώρο για τις συμβουλές και τις απόψεις τους.

Οι Bitcoin Original Gangsters (OGs) ή “Bitcoin Old Guard.” είναι άτομα που ασχολούνται με το Bitcoin από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, συχνά από την έναρξη ή κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του. Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι και οι πρώτοι χρήστες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων και στην ανάπτυξη της.

Οι Bitcoin OGs είναι γνωστοί για τη γνώση τους σχετικά με την τεχνολογία του Bitcoin, τις βασικές αρχές του και την ιστορία της εξέλιξης του. Έχουν δει την ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος από μια εξειδικευμένη ιδέα, σε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο και πιθανότατα έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, την υπεράσπιση ή την προώθηση του.

Συμβουλές από τον Brock Pierce

Όταν ρωτήθηκε για τον βέλτιστο τρόπο για να προστατεύσετε τα κρυπτονομίσματα σας, ο Brock Pierce, πρώην υποψήφιος για την προεδρία και συνιδρυτής των Tether και Block.one, υιοθετεί μια προσεκτική στάση. Τονίζει ότι δεν είναι όλοι στην ίδια θέση.

“Για νεοφερμένους που ξεκινούν το ταξίδι τους στα κρυπτονομίσματα, μπορεί να το κάνουν πηγαίνοντας στο Coinbase και αγοράζοντας το αρχικό τους κρυπτονόμισμα αξίας 20 $ ή 50 $. Αυτό δεν είναι απλώς μια επένδυση σε κρυπτονομίσμτατα αλλά μια επένδυση στον εαυτό τους”, επισημαίνει. “Ωστόσο, από τη στιγμή που έχετε μια σημαντική επένδυση – και αυτό το όριο διαφέρει από άτομο σε άτομο – καθίσταται κρίσιμο να κατανοήσετε τα θεμελιώδη στοιχεία του “hodling” και της επένδυσης.”

Ο Pierce συμβουλεύει να μην υποκύψετε στον φόβο της απώλειας (FOMO) και προτρέπει τα άτομα να κάνουν μετρημένα βήματα αντί να βιάζονται. Υπογραμμίζει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, παρόμοια με μαραθώνιο, και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προχωρήσουν με τον δικό τους ρυθμό, ενώ παραμένουν καλά ενημερωμένοι.

Self-custody

Ο Brock Pierce επαναλαμβάνει τη φράση , «Not your keys, not your crypto». Αυτή είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φράσεις στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αναλάβουν την ευθύνη για τη διατήρηση της δικών τους κρυπτονομισμάτων αντί να την αναθέσουν σε ένα ανταλλακτήριο που μπορεί να παραβιαστεί.

Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και με αυτήν την προσέγγιση και αν κάτι πάει στραβά, δεν υπάρχει Κεντρική Τραπεζική αρχή για την επαναφορά των κωδικών πρόσβασης ή την επιστροφή χρημάτων που χάθηκαν από απάτες. Είναι σαν να κρατάς μετρητά κάτω από το στρώμα – όλη η ευθύνη ανήκει σε εσάς.

Το self custody είναι το κλειδί για ασφαλείς συναλλαγές, σύμφωνα με τον Itai Avneri, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και διευθύνοντα σύμβουλο στην INX Limited.

«Το κλειδί εδώ είναι το self custody. Ειδικά όταν σκέφτεστε για ψηφιακούς τίτλους και όχι μόνο για κρυπτονομίσματα. Συναλλαγές σε ένα κεντρικό ανταλλακτήριο που παρέχει την εμπιστοσύνη και την προστασία των ρυθμίσεων και, ταυτόχρονα, συναλλαγές με αποκεντρωμένο τρόπο όταν ο πελάτης κατέχει τα δικά του περιουσιακά στοιχεία.

Σε γενικές γραμμές, το πορτοφόλι σας, τα κλειδιά σας, τα περιουσιακά σας στοιχεία. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από μια ξαφνική αναστολή αναλήψεων ή άλλων γεγονότων που είδαμε τον περασμένο χρόνο», λέει ο Avneri.

Αλλά ο δισεκατομμυριούχος Bitcoin Tim Draper της Draper VC λέει ότι, ενώ αυτό είναι αλήθεια, τα ιδρύματα δεν κρατούν κεφάλαια σε ένα Ledger.

«Δεν πιστεύω πλέον ότι τα δολάρια μου στην τράπεζα είναι πολύ ασφαλή. Υπόκεινται σε “πολιτικούς ανέμους” και πληθωρισμό», λέει.

Theranos, India, and NFTs: Tim Draper talks making money

Διαφοροποίηση

Ο Pierce επισημαίνει ότι οι άνθρωποι με προηγμένη πολυπλοκότητα μπορούν να εξετάσουν τη διερεύνηση του yield farming ή της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους όχι μόνο να προστατεύουν τα κρυπτονομίσματα τους αλλά και να εξετάζουν την αύξηση τους μέσω των αποδόσεων – αλλά και πάλι, ενέχει και αυτό κίνδυνο.

Τονίζει τη σημασία της επένδυσης στη δική σας εκπαίδευση και σημειώνει τη σημασία της διαφοροποίησης.

Εάν συμμετέχετε σε αυτές τις αγορές, τότε αναλαμβάνετε αναγκαστικά τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου που σχετίζεται με αυτές τις πλατφόρμες και ο τρόπος με τον οποίο μετριάζετε αυτούς τους κινδύνους γίνεται μέσω της διαφοροποίησης, αλλά χωρίς να έχετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Εάν κάποιο περιουσιακό στοιχείο πέσει, δεν θα καταστρέψει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό σας.”

Η διαφοροποίηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι δύσκολη, καθώς το Bitcoin και η υπόλοιπη αγορά τείνουν να κινούνται προς τα πάνω και προς τα κάτω ταυτόχρονα. Αλλά ο Pierce προειδοποιεί να μην τοποθετήσετε πάρα πολλά χρήματα σε νομίσματα, για παράδειγμα, memecoins, σε περίπτωση ύφεσης όπου ο “πόνος” θα μεγεθύνεται.

Ο Andrew Latham, ένας πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής με έδρα το Rolesville της Βόρειας Καρολίνας και διευθυντής περιεχομένου για τον οικονομικό ιστότοπο SuperMoney.com, απηχεί την αυτοσυγκράτηση του Pierce και προτείνει να κοιτάξετε και εκτός αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Το κλειδί για την επιβίωση των πτώσεων της αγοράς είναι η διαφοροποίηση και μια πειθαρχημένη προσέγγιση. Μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Η κατανομή των επενδύσεων σας σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αστάθειας. Διατηρήστε μια πειθαρχημένη προσέγγιση στις επενδύσεις κρυπτονομισμάτων, εστιάζοντας σε μακροπρόθεσμους στόχους έναντι βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της αγοράς

Στοιχήματα υψηλών πεποιθήσεων

Μερικές φορές, είναι λογικό να είμαστε υπερβολικοί και να επενδύουμε στο κορυφαίο της αγοράς, όπως δείχνει η κατανομή του χαρτοφυλακίου 50% του Warren Buffett στην Apple. Υπάρχουν πολλοί κάτοχοι μόνο Bitcoin, αλλά ο Lakov Levin, ο συνιδρυτής της νέας επενδυτικής πλατφόρμας DeFi Locus Finance, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ethereum.

Ο Levin προτείνει: «Το Ethereum είναι το blockchain, το οποίο χρησιμοποιείται ως το θεμέλιο για την οικονομική εξέλιξη του 21ου αιώνα. Είναι ένας κόμβος για εκατοντάδες πρωτόκολλα που δημιουργούν αξία για τους χρήστες του. Η διατήρηση του Ethereum είναι παρόμοια με την κατοχή ενός κλάσματος του διαδικτύου και της αξίας που παρέχει στους χρήστες. Είναι πραγματικά μια αξιοσημείωτη οικονομική ευκαιρία».

Ο Levin σημειώνει ότι οι κάτοχοι του Ethereum μπορούν να ποντάρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να λάβουν 5% APR στο ίδιο το ETH και επισημαίνει ότι “το Ethereum blockchain καίει τις χρεώσεις για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται στο blockchain, γεγονός που καθιστά το Ethereum αποπληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο“.

«Δεν νομίζω ότι ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία είδαμε ένα αποπληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο που παράγει σταθερή απόδοση και έχει δυνατότητες για τέτοια καινοτομία», καταλήγει ο Levin.

Χρησιμοποιήστε εργαλεία για να μειώσετε τις απώλειες

Ο Pierce είναι αισιόδοξος όσον αφορά τις συνολικές προοπτικές της αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε τη σωστή θέση.

Εάν η αγορά πέσει κατά 10%, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο όπως το stop loss και προσπαθήστε να ανακάμψετε την επόμενη φορά.»

Το stop-loss είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου που πωλεί αυτόματα ένα διακριτικό μόλις φτάσει σε ένα συγκεκριμένο “ταβάνι” – προκαθορισμένο από τον χρήστη. Έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει τις απώλειες, αλλά μπορεί να είναι ένα αμβλύ εργαλείο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπου οι κινήσεις του 10% είναι κοινές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ντάμπινγκ όλων των περιουσιακών στοιχείων.

«Η αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εργαλείου βρίσκεται στα χέρια αυτών που το χρησιμοποιούν. Το πιο σημαντικό πράγμα για το «stop losses» είναι το αίσθημα ελέγχου, το οποίο προστατεύει από το άγχος της παρουσίας στην αγορά, λέει ο Levin.

Ένα από τα σενάρια που σταματούν τις ζημιές είναι η διαχείριση υποθέσεων για τη συμπεριφορά της αγοράς. Όταν εισέρχεται σε μια συναλλαγή, ένας έμπορος έχει μια υπόθεση για τη συμπεριφορά της αγοράς, η οποία οδηγεί στο άνοιγμα μιας θέσης συναλλαγών.

«Ένας από τους κανόνες που χρησιμοποίησα κατά τη διαπραγμάτευση είναι ότι όταν χτυπιέται από stop loss, κάνω ένα διάλειμμα από τη διαπραγμάτευση αυτού του περιουσιακού στοιχείου», λέει ο Levin.

Ο Pierce δεν είναι ενεργός έμπορος και βλέπει τον εαυτό του περισσότερο ως μακροπρόθεσμο συμμετέχοντα στην αγορά. Εκτιμά ότι η αστάθεια της αγοράς δεν είναι αρνητικό πράγμα και ότι ο τεράστιος πλούτος δημιουργείται σε ασταθείς αγορές – όσο περισσότερη κίνηση, τόσο περισσότερες ευκαιρίες.

Η Στρατιγική Options trading μπορεί να σας βοηθήσει όταν υπάρχει αστάθεια

All-time highs και All-time lows.

Πρόσφατες αναφορές στη Wall Street Journal αναφέρουν ότι η SpaceX κατέγραψε την αξία των διαθεσίμων Bitcoin κατά 373 εκατομμύρια δολάρια. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η SpaceX πούλησε ή απλώς μείωσε την αξία των ψηφιακών της περιουσιακών στοιχείων στους λογαριασμούς της. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο μέλλον, καθώς οι λογιστικοί κανόνες των ΗΠΑ υπαγορεύουν ότι μόλις διαγραφεί, η αξία του Bitcoin στους ισολογισμούς της εταιρείας δεν μπορεί να προσαρμοστεί προς τα πάνω, ακόμη και αν η τιμή του αυξηθεί.

Η επακόλουθη καθοδική κίνηση αιφνιδίασε πολλούς – καθιερωμένους επενδυτές και αρχάριους. Ποια άλλα εργαλεία είναι διαθέσιμα στους χρήστες για την προστασία των κρυπτονομισμάτων τους; Λοιπόν, ένα μοντέλο 50 ετών που δημιουργήθηκε από βραβευμένους με Νόμπελ καθηγητές θα μπορούσε να είναι μια επιλογή.

Η στρατιγική options trading δίνει στον έμπορο το δικαίωμα ή την υποχρέωση να αγοράσει ή να πουλήσει έναν συγκεκριμένο τίτλο σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία σε μια συγκεκριμένη τιμή – είναι μια σύμβαση που συνδέεται με ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, όπως μια μετοχή ή τίτλος.

Από το 1973, οι επιλογές τιμολογούνται χρησιμοποιώντας το μοντέλο Black-Scholes που αρχικά συντάχθηκε από δύο καθηγητές πανεπιστημίου. Αυτή η μαθηματική εξίσωση εκτιμά τη θεωρητική αξία των περιουσιακών στοιχείων με βάση την τεκμαρτή μεταβλητότητα, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του χρόνου και άλλες αξίες κινδύνου. Θεωρείται μέχρι σήμερα ως ένας από τους καλύτερους τρόπους τιμολόγησης ενός option contract.

Ένα νέο πρωτόκολλο που ονομάζεται Bumper κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα, το οποίο ισχυρίζεται ότι παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας για την πτωτική αστάθεια. Συνδυάζει stop losses και επιλογές με τρόπο που ο συνιδρυτής Jonathan DeCarteret ισχυρίζεται ότι είναι φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό από τα παραδοσιακά εργαλεία.

Μην πέφτετε θύματα Scammers

Το πρόγραμμα μελών Crytolock.ai επιτρέπει στους χρήστες να εξοικονομούν έως και 90% των δαπανών συμμόρφωσης και ανάκτησης σε περίπτωση παραβίασης των ψηφιακών περιουσιακών τους στοιχείων. Δεν αποτελεί έκπληξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Roger Ying που λέει να επικεντρωθεί στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αποκατάσταση. «Οι χρήστες κρυπτονομισμάτων πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τρόπους πρόληψης και ασφάλειας», λέει.

«Επιπλέον, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός τρόπων για να παρακολουθείτε τα κρυπτονομίσματα σας στο blockchain και να ενημερώνεστε αμέσως για ακούσιες συναλλαγές και να τις διακόπτετε πριν επιβεβαιωθούν». Προσθέτει ότι εάν καταλήξετε «θύμα ενός χακαρίσματος ή έλξης, η κατανόηση των απαραίτητων διαδικασιών για την ανάκτηση τους είναι πολύ σημαντική τόσο σε εξοικονόμηση χρόνου όσο και σε δαπάνες».

Και φυσικά Holding

Φυσικά, η διατήρηση κρυπτονομισμάτων μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι ίσως ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσετε μια θέση. Ο Pierce συνιστά τη χρήση cold αποθήκευσης που παρέχεται από πορτοφόλια υλικού ως έναν ασφαλή τρόπο διατήρησης των ψηφιακών περιουσιακών σας στοιχείων. «Την εποχή που ξεκίνησα, χρησιμοποιούσαμε χάρτινα πορτοφόλια. Θα είχατε μια νέα συσκευή και θα εκτυπώνατε τα κλειδιά, θα πλαστικοποιούσατε το χαρτί και θα το βάζατε σε ένα χρηματοκιβώτιο».

Ο Sorkin είναι πολύ άμεσος στις ενέργειες του hodling:

Αγοράστε ETH, ποντάρετε στο Lido, λάβετε LDO και βρείτε τρόπους να ποντάρετε LDO. Διαφορετικά, απλώς αγοράστε Bitcoin και ξεχάστε το εντελώς μέχρι τα τέλη του 2024, όταν θα συμβεί το Bitcoin Halving».

Ο Latham λέει ότι το κλειδί στο hodling είναι η υπομονή και η πεποίθηση.

«Επενδύστε μόνο σε κρυπτονομίσματα που πιστεύετε ότι έχουν μακροπρόθεσμες δυνατότητες και μπορούν να αντέξουν τις πτώσεις της αγοράς. Ελέγχετε τακτικά τις συμμετοχές σας για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με τους επενδυτικούς σας στόχους. Ο χρόνος στην αγορά ξεπερνά τον συγχρονισμό της αγοράς, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο όταν επιλέγετε κρυπτονομίσματα που δεν πέφτουν, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε προσεκτικά τις επενδύσεις σας».

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...