Amazon, Google και Microsoft δείχνουν ότι η αγορά περιορίζει τις δαπάνες στα συστήματα Cloud

ΑρχικήΝέαAmazon, Google και Microsoft δείχνουν ότι η αγορά περιορίζει τις δαπάνες στα...

Μοιραστείτε το

Οι τρεις κορυφαίοι πάροχοι υποδομής cloud στις ΗΠΑ, έδειξαν στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το κόστος του cloud.
Η τάση μείωσης του κόστους θα μπορούσε να παραμείνει για τουλάχιστον άλλα δύο τρίμηνα, δήλωσε ο οικονομικός επικεφαλής της Amazon.

Καθώς η ανάπτυξη του παραδοσιακού τεχνολογικού εξοπλισμού και λογισμικού επιβραδύνθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια, το cloud computing ξόδεψε τις δαπάνες, αντανακλώντας μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επέλεγαν να εκτελούν εφαρμογές και να αποθηκεύουν δεδομένα.

Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα μεγαλύτερα ονόματα υποδομής cloud εξέδωσαν σαφείς προειδοποιήσεις για να υποδηλώσουν ότι η ξέφρενη επέκταση της τελευταίας μισής δεκαετίας ψύχεται. Ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός και η σταθερή αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve, οδήγησαν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες και να αναζητήσουν τρόπους για να επωφεληθούν περισσότερο από την υπάρχουσα υποδομή τους.

Amazon, Microsoft και Alphabet, οι τρεις ηγέτες στην αγορά που βασίζονται σε cloud, ανέφεραν όλοι επιβράδυνση στις αντίστοιχες επιχειρήσεις τους. Την Πέμπτη, το Amazon Web Services και το Google Cloud, το οποίο περιλαμβάνει επίσης λογισμικό παραγωγικότητας Workplace, παρουσίασαν έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο που ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Στο τέταρτο τρίμηνο, είδαμε βραδύτερη αύξηση της κατανάλωσης καθώς οι πελάτες βελτιστοποίησαν το κόστος GCP, αντανακλώντας το μακροοικονομικό υπόβαθρο», είπε η Ruth Porat, η οικονομική διευθύντρια της Alphabet.

Η αύξηση των εσόδων του Google Cloud επιβραδύνθηκε στο 32% το τέταρτο τρίμηνο από σχεδόν 38% την τρίτη περίοδο. Έσοδα 7,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποχώρησαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 7,43 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το StreetAccount.

Η Amazon, η οποία πρωτοστάτησε στην αγορά πριν από 15 χρόνια και διατηρεί ένα επιβλητικό προβάδισμα, είπε ότι η αύξηση των εσόδων της AWS(Amazon Web Services) επιβραδύνθηκε στο 20% από 27%. Η μονάδα σημείωσε πωλήσεις 21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 21,87 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις το 2018, το AWS αυξανόταν πάνω από 45%.

Ο Brian Olsavsky, οικονομικός επικεφαλής της Amazon, είπε σε αναλυτές ότι μεγάλες εταιρείες συνεργάστηκαν με την AWS το τέταρτο τρίμηνο για να περιορίσουν τις δαπάνες τους, λόγω της δύσκολης οικονομίας, μια τάση που ξεκίνησε στα μέσα του τρίτου τριμήνου.

«Καθώς κοιτάμε μπροστά, αναμένουμε ότι αυτές οι προσπάθειες βελτιστοποίησης θα συνεχίσουν να είναι αντίστροφες για την ανάπτυξη του AWS τουλάχιστον τα επόμενα δύο τρίμηνα», δήλωσε ο Olsavsky.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια ρυθμιστική κατάθεση, οι πελάτες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Η Amazon ανέφερε δεσμεύσεις ύψους 110,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συμβόλαια με αρχικούς όρους μεγαλύτερους του ενός έτους. Αυτό ήταν αυξημένο κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μείωση από την αύξηση 57% το τρίτο τρίμηνο.

Οι αναλυτές της Bank of America μείωσαν τις προβλέψεις τους για το AWS και τώρα αναμένουν ανάπτυξη για το έτος 11% αντί 15%. Αυτό θα μειωθεί από σχεδόν 29% το 2022.

Τα αποτελέσματα από την Alphabet και την Amazon ακολουθούν την αναφορά της Microsoft την περασμένη εβδομάδα. Η μονάδα Azure της Microsoft είναι η δεύτερη σε υποδομή cloud μετά το AWS.

Η Microsoft είπε ότι η αύξηση των εσόδων της από το Azure και άλλες υπηρεσίες cloud επιβραδύνθηκε στο 31% από 35%, αν και η εταιρεία δεν αποκαλύπτει το μέγεθος της επιχείρησης σε δολάρια.

Η Chief Financial Officer Amy Hood είπε ότι η αύξηση του Azure μετριάστηκε τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία αναμένει ακόμη πιο αργή ανάπτυξη του Azure το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι οργανισμοί αναζητούν ευκαιρίες για να εκτελέσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές τους με πιο οικονομικό τρόπο. Ο CEO Satya Nadella αναγνώρισε αυτή την τάση, αλλά είπε ότι δεν είναι μόνιμη.

Η άποψη του Nadella υποστηρίζεται από τουλάχιστον ορισμένους ειδικούς του κλάδου. Η εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Gartner αναμένει ότι η κατηγορία θα αυξηθεί συνολικά κατά 26,8% για ολόκληρο το έτος, σε σύγκριση με 25,9% το 2022. Η πρόβλεψη της Gartner σε όλο το τμήμα πληροφορικής είναι για αύξηση εσόδων κατά 2,4%.

Microsoft CEO Satya Nadella speaks at the company’s Ignite Spotlight event in Seoul on Nov. 15, 2022.
SeongJoon Cho | Bloomberg | Getty Images

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...