Απάτη 575 δισ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

ΑρχικήΝέαΑνταλλακτήριαΑπάτη 575 δισ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Μοιραστείτε το

Δύο Εσθονοί που φέρονται ότι διεξήγαγαν απάτη εκατομμυρίων σε κρυπτονομίσματα συνελήφθησαν από τις αρχές της Εσθονίας, για φερόμενη συμμετοχή τους σε απάτη 575 εκατομμυρίων δολαρίων με κρυπτονομίσματα και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Sergei Potapenko και ο Ivan Turõgin, και οι δύο 37 ετών, φέρεται να εξαπάτησαν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα μέσω ενός πολύπλευρου σχεδίου.
Υποκινούσαν τα θύματα να συνάψουν δόλια συμβόλαια ενοικίασης εξοπλισμού με την υπηρεσία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων των κατηγορουμένων που ονομάζεται HashFlare.

Προκάλεσαν επίσης τα θύματα να επενδύσουν σε μια τράπεζα εικονικού νομίσματος που ονομάζεται Polybius Bank.

Στην πραγματικότητα, η Polybius δεν ήταν ποτέ τράπεζα και δεν πλήρωσε ποτέ τα υποσχεθέντα μερίσματα. Τα θύματα πλήρωσαν περισσότερα από 575 εκατομμύρια δολάρια στις εταιρείες του Potapenko και του Turõgin.

Ο Νικ Μπράουν, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον ,είπε ότι το μέγεθος και το εύρος του σχεδίου είναι «πραγματικά εκπληκτικό». Περιέγραψε ότι οι αρχές της Εσθονίας ένωσαν τις δυνάμεις τους με αμερικανικές υπηρεσίες προκειμένου να συλληφθούν οι δύο Εσθονοί.

Τα θύματα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό επένδυσαν σε αυτό που πίστευαν ότι ήταν εξελιγμένες εικονικές επιχειρήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά όλα ήταν μέρος ενός δόλιου σχεδίου με αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα να εξαπατηθούν, δήλωσε ο βοηθός διευθυντής Luis Quesada του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών του FBI.

Ο Potapenko και ο Turõgin αντιμετωπίζουν πολυάριθμες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων 16 κατηγορίες για απάτη μέσω εμβασμάτων και μία κατηγορία για συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Θα μπορούσαν να λάβουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών εάν κριθούν ένοχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...