Arbitrum (Μέρος 1ο) Ανάλυση από την ομάδα των Metadudes

ΑρχικήΑπόψειςArbitrum (Μέρος 1ο) Ανάλυση από την ομάδα των Metadudes

Μοιραστείτε το

Επιμέλεια: Petros Maragkos

Δεν θα μπορούσαμε να μην λάβουμε σοβαρά το ενδιαφέρον σας για το Arbitrum. Θα προσπαθήσουμε πολύ συνοπτικά να δώσουμε κάποια βασικά στοιχεία του οικοσυστήματος που έχει κάνει πολύ “θόρυβο” στον χώρο των crypto τελευταία.

Το Arbitrum είναι μια λύση Layer 2 που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τις δυνατότητες των smart contracts Ethereum, ενισχύοντας την ταχύτητα και την επεκτασιμότητα τους, ενώ προσθέτει επιπλέον λειτουργίες απορρήτου.
Η πλατφόρμα παρέχει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να εκτελούν εύκολα μη τροποποιημένες συμβάσεις εικονικής μηχανής Ethereum (EVM) και συναλλαγές Ethereum σε ένα δεύτερο επίπεδο, ενώ παράλληλα επωφελούνται από την εξαιρετική ασφάλεια του επιπέδου 1 του Ethereum.

Κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις αδυναμίες των smart contracts που υπάρχουν και βασίζονται στο Ethereum, όπως η κακή απόδοση και το υψηλό κόστος εκτέλεσης που έχουν βλάψει την εμπειρία χρήστη του Ethereum και συχνά κάνουν τις συναλλαγές μια δαπανηρή διαδικασία.

Το Arbitrum χρησιμοποιεί μια τεχνική γνωστή ως συνάθροιση συναλλαγών για να καταγράφει παρτίδες υποβαλλόμενων συναλλαγών στην κύρια αλυσίδα του Ethereum και να τις εκτελεί σε μια φθηνή, κλιμακούμενη πλευρική αλυσίδα Layer 2, ενώ παράλληλα αξιοποιεί το Ethereum για να εξασφαλίσει σωστά αποτελέσματα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην εκφόρτωση του μεγαλύτερου μέρους του φόρτου υπολογισμού και αποθήκευσης από το οποίο υποφέρει αυτήν τη στιγμή το Ethereum, ενώ επιτρέπει νέες κατηγορίες ισχυρών DApps.

Η βασική ιδέα είναι η εξής: μια αλυσίδα Συνάθροισης Arbitrum λειτουργεί ως ένα είδος υπομονάδας στο Ethereum. Σε αντίθεση με τις κανονικές συναλλαγές Ethereum στο επίπεδο 1 , δεν απαιτείται από τους κόμβους Ethereum να επεξεργάζονται κάθε συναλλαγή Arbitrum. Αντίθετα, το Ethereum υιοθετεί μια στάση “αθώου έως ότου αποδειχθεί ένοχος” στο Arbitrum.

Το επίπεδο 1 αρχικά “υποθέτει αισιόδοξα” ότι η δραστηριότητα στο Arbitrum ακολουθεί τους σωστούς κανόνες. Εάν συμβεί παραβίαση (δηλαδή, κάποιος ισχυριστεί ότι “τώρα έχω όλα τα χρήματά σας”) , αυτή η αξίωση μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά στο L1. Η απάτη θα αποδειχθεί, η μη έγκυρη αξίωση θα αγνοηθεί και το κακόβουλο μέρος θα τιμωρηθεί οικονομικά. Αυτή η ικανότητα να δικάζει και να αποδεικνύει την απάτη στο L1 είναι το βασικό, θεμελιώδες χαρακτηριστικό του Arbitrum και είναι το πώς και γιατί το σύστημα κληρονομεί την ασφάλεια του Ethereum.

Το γεγονός ότι πολλές αλυσίδες μπορούν να λειτουργούν παράλληλα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την τεχνολογία κλιμάκωσης εκτός αλυσίδας. Επί του παρόντος, στο κεντρικό δίκτυο Ethereum, υπάρχουν 2 αλυσίδες Arbitrum: μία αλυσίδα Συνάθροισης Arbitrum, που ονομάζεται “Arbitrum One” και μία αλυσίδα AnyTrust, που ονομάζεται “Nova”. Οι χρήστες και οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν ό,τι ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Περιηγηθείτε στο περιβάλλον του Arbitrum, εξερευνήστε τα dApps και μην διστάσετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας! Είμαι βέβαιος ότι θα εκπλαγείτε από το πλήθος των dApps και θα αφιερώσετε πολύ χρόνο στο συγκεκριμένο οικοσύστημα.

Για την διευκόλυνσή σας παραθέτονται τα παρακάτω links.

Επίσημη ιστοσελίδα: https://arbitrum.io/

Whitepaper: https://github.com/OffchainLabs/nitro/blob/master/docs/Nitro-whitepaper.pdf

Επίσημο Twitter: https://twitter.com/arbitrum

Επίσημο Discord: https://discord.com/invite/arbitrum

Επίσημο LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/arbitrum/

Github: https://github.com/OffchainLabs/nitro

DefiLama: https://defillama.com/chain/Arbitrum

https://linktr.ee/metadudes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...