Το Bitcoin και το Ethereum είναι αποκεντρωμένες πλατφόρμες blockchain ανοιχτού κώδικα, με επιρροή και ευρεία χρήση, εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, και έχουν διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης.
Bitcoin
Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα peer-to-peer (ομότιμων) που λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες. Είναι ένα συναινετικό δίκτυο που παρέχει τη δυνατότητα ενός νέου συστήματος πληρωμών και μιας εντελώς ψηφιακής μορφής χρημάτων. Μπορεί να μεταφερθεί άμεσα και με ασφάλεια μεταξύ δύο ατόμων. Λειτουργούν όπως τα ψηφιακά μετρητά. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να στείλει Bitcoin σε οποιονδήποτε άλλο χρήστη Bitcoin στον κόσμο. Είναι μια μεταφορά αξίας όπως και τα παραδοσιακά νομίσματα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, το Bitcoin υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή.
Ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε το 2009 ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να εξετάσει τον κώδικα και να τον προσθέσει στο δίκτυο Bitcoin. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι καμία κεντρική αρχή (όπως τράπεζες ή πολιτικά ιδρύματα) δεν ελέγχει την ποσότητα του Bitcoin σε κυκλοφορία.

Ethereum
Το Ethereum είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα και λειτουργεί τελείως διαφορετικά από το Bitcoin. To Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη δημόσια πλατφόρμα λογισμικού ανοικτού κώδικα, η οποία τροφοδοτείται από την τεχνολογία blockchain και βασίζεται στη κατανεμημένη υπολογιστική ισχύ και λειτουργικό σύστημα διαθέτοντας τη λειτουργικότητα έξυπνης σύμβασης.
Επίσης τo Ethereum είναι ένα δίκτυο peer-to-peer, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα ή να συνάπτουν συμφωνίες, απευθείας με κάποιον άλλο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να χρησιμοποιούν ενδιάμεσες εταιρείες.
Το κρυπτονόμισμα Ethereum είναι επί του παρόντος το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα με βάση την αγοραία αξία. Επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές, να κερδίζουν τόκους, να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα, να παίζουν παιχνίδια και να χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα. Το Ethereum έχει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Ether, το οποίο χρησιμοποιείται για την πληρωμή ορισμένων δραστηριοτήτων στο δίκτυο Ethereum.
Και ενώ το Bitcoin θεωρείται το πιο mainstream κρυπτονόμισμα, η κοινότητα του Ethereum έχει τη φιλοδοξία να επεκτείνει το έργο της ακόμα πιο πολύ.

Bitcoin Vs Ethereum
Ενώ και τα δύο κρυπτονομίσματα στηρίζονται στην αρχή του κατανεμημένου καθολικού και της κρυπτογράφησης, οι διαφορές μεταξύ τους είναι αρκετές ειδικά ως προς τον σκοπό τους. Το Bitcoin δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά νομίσματα που όλοι γνωρίζουμε και ως εκ τούτου φιλοδοξεί να είναι ένα μέσο ανταλλαγής. Το Ethereum από την άλλη, επιτρέπει στα έξυπνα συμβόλαια και τις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί στο blockchain του να λειτουργούν ομαλά χωρίς απάτη, χρόνο διακοπής λειτουργίας, έλεγχο ή οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτων.
Όπως και το Bitcoin, έτσι και στο δίκτυο του Ethereum υπάρχουν σε χιλιάδες υπολογιστές παγκοσμίως, χάρη στους χρήστες που συμμετέχουν ως «κόμβοι». Αυτό καθιστά το δίκτυο αποκεντρωμένο και εξαιρετικά δύσκολα προσβάσιμο σε επιθέσεις. Εάν για παράδειγμα ένας υπολογιστής πέσει εκτός λειτουργίας, δεν έχει σημασία γιατί χιλιάδες άλλοι κρατούν το δίκτυο σε λειτουργία. Και τα δύο είναι ψηφιακά νομίσματα που διαπραγματεύονται μέσω διαδικτυακών ανταλλακτηρίων και αποθηκεύεται σε διάφορους τύπους πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων.
Τo Bitcoin είναι το πιο διαδεδομένο ψηφιακό νόμισμα και εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό αρκετά καλά. Έχει όμως το Bitcoin και τους περιορισμούς του. Είναι ένα δίκτυο PoW (Proof of Work) που δυσκολεύεται να επεκταθεί, με αποτέλεσμα ορισμένοι να πιστεύουν ότι είναι περισσότερο ένα απόθεμα αξίας, παρόμοιο με τον χρυσό. Έχει επίσης ανώτατο όριο 21 εκατομμυρίων νομισμάτων.Η απόδειξη εργασίας είναι ο αρχικός αλγόριθμος συναίνεσης σε δίκτυα Blockchain, όπου οι χρήστες στέλνουν ένα ψηφιακό token ο ένας στον άλλον, επαληθεύουν τις συναλλαγές, και δημιουργούν νέα μπλοκ στην αλυσίδα.
Σε αυτόν τον αλγόριθμο, συμμετέχουν όλοι οι εξορύκτες(miners) ή οι επικυρωτές (validators), με σκοπό να επικυρώσουν και να επιβεβαιώσουν προσεκτικά τις συναλλαγές στο δίκτυο, για να ανταμειφθούν (Sheikh et all, 2018). Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξόρυξη. Οι εξορύκτες ουσιαστικά, διαγωνίζονται για να λύσουν ένα κρυπτογραφικό πρόβλημα, βρίσκοντας έναν έγκυρο κατακερματισμό (nonce), ο οποίος πληροί τα κριτήρια πρωτοκόλλου του συστήματος.
Στη συνέχεια, οι επιτυχώς επαληθευμένες συναλλαγές, αποθηκεύονται στο νέο μπλοκ. Οποιοσδήποτε εξορύκτης λύνει το πρόβλημα πρώτος, έχει την εξουσία να προσαρτήσει τα νέα δεδομένα (μπλοκ), στο υπάρχον blockchain.Το Proof of Work (PoW), χρησιμοποιείται προκειμένου να αποτραπούν επιπόλαιες ή κακόβουλες χρήσεις υπολογιστικής ισχύος.
Η απόδειξη της εργασίας απαιτεί υπολογιστές υψηλής ισχύος που αγωνίζονται για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων.Επίσης, αποτελεί τη βάση και για πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, επιτρέποντας την ασφαλή, αποκεντρωμένη συναίνεση, καθώς ο πρωταρχικός του σκοπός είναι να διατηρήσει την ακεραιότητα και την ασφάλεια του δικτύου των κρυπτονομισμάτων.
Το Ethereum, από την άλλη πλευρά, έχει σαν στόχο να ξεπεράσει την τρέχουσα διαδικτυακή μας υποδομή. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ethereum μετακινήθηκε στο Proof of Stake (PoS), ένα σύνολο διασυνδεδεμένων αναβαθμίσεων που θα το κάνουν πιο ασφαλές, αλλά και πιο βιώσιμο. Με το μοντέλο Proof of Stake (POS) , οι εξορύκτες πρέπει να δεσμεύσουν ένα «ποντάρισμα» ψηφιακού νομίσματος προτού μπορέσουν να επικυρώσουν τις συναλλαγές τους. Η ικανότητα ενός miner (εξορύκτη) να επικυρώνει ένα μπλοκ εξαρτάται από το πόσα νομίσματα έχει ποντάρει και πόσο καιρό έχει επικυρώσει τις συναλλαγές. Όσο περισσότερα νομίσματα κατέχουν, τόσο περισσότερη δύναμη έχουν για την εξόρυξη. Ο εξορύκτης που επιλέγεται για κάθε συναλλαγή επιλέγεται τυχαία μέσω ενός σταθμισμένου αλγόριθμου που λαμβάνει υπόψη τη σχετική ισχύ των miners.
To Ethereum επίσης σκοπεύει να αυτοματοποιήσει πολλές διαδικασίες που εξακολουθούν να απαιτούν μεσάζοντες, όπως η χρήση ενός καταστήματος εφαρμογών ή η συνεργασία με διαχειριστές κεφαλαίων. Το ETH χρησιμοποιείται περισσότερο ως τρόπος αλληλεπίδρασης με το δίκτυο παρά ως τρόπος μεταφοράς χρημάτων, αν και μπορεί να το κάνει και αυτό.
Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ του Ethereum και του Bitcoin είναι ο τρόπος με τον οποίο τα αντίστοιχα δίκτυα αντιμετωπίζουν τα τέλη επεξεργασίας συναλλαγών. Αυτά τα τέλη στο δίκτυο του Ethereum πληρώνονται από τους συμμετέχοντες στις συναλλαγές. Οι χρεώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές του Bitcoin απορροφώνται από το ευρύτερο δίκτυο Bitcoin.
Τέλος τα δύο νομίσματα διαφέρουν ως προς τον χρόνο επιβεβαίωσης μιας συναλλαγής. Μια συναλλαγή ETH επιβεβαιώνεται σε δευτερόλεπτα ενώ για το BTC χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά.
