Bitcoin: ‘Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαBitcoin: 'Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μοιραστείτε το

Bitcoin: Το πρώτο κρυπτονόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009, και έφερε την επανάσταση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin έχει αποκτήσει ευρεία υιοθέτηση σήμερα, και έχει δημιουργήσει μια σειρά από άλλα κρυπτονομίσματα, γνωστά ως altcoins. Ήταν το πρώτο στην ιστορία, και παράλληλα το πιο διάσημο.

Τι είναι το Bitcoin;

To Bitcoin (BTC) είναι ένα συναινετικό δίκτυο που παρέχει ένα νέο σύστημα πληρωμών και αποτελεί μια νέα ψηφιακή μορφή χρημάτων. Είναι το πρώτο πλήρως αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής μεταξύ ομότιμων (peer-to-peer) χωρίς έλεγχο από κάποια Κεντρική Αρχή π.χ. Τράπεζα ή Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια αρχή που να ελέγχει την ποσότητα κυκλοφορίας του Bitcoin.

Το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα και κυκλοφόρησε το 2009 ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα κι αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να εξετάσει τον κώδικα και να το προσθέσει στο δίκτυο Bitcoin. Η τεχνολογία πάνω στην οποία τρέχει το Bitcoin ονομάζεται Blockchain, δηλαδή ένα ψηφιακό δημόσιο και διαφανές μητρώο στο οποίο έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι, ανεξαιρέτως. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το Bitcoin δεν εκδίδεται από κάποιο κεντρικό φορέα αλλά δημιουργείται, αποθηκεύεται, μεταφέρεται και ανταλλάσσεται αποκλειστικά μέσα σε ένα δικό του μητρώο καταγραφής. Η μεταφορά μεταξύ δύο ατόμων που δέχονται Bitcoin μπορεί να γίνει άμεσα και με ασφάλεια. Είναι μια μεταφορά αξίας όπως συμβαίνει και με το παραστατικό χρήμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, το Bitcoin υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή.

Το Bitcoin με κεφαλαίο “Β” συνδέεται συνήθως με το Bitcoin, το πρωτόκολλο και το δίκτυο πληρωμών και αναφέρεται επίσης σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Η χρήση Bitcoin με κεφαλαίο “Β” είναι ο συνήθης τρόπος αναφοράς στο Bitcoin όταν γενικώς αναφερόμαστε για αυτό. Για παράδειγμα, «Η χρήση του Bitcoin είναι ένας γρήγορος και φθηνός τρόπος να δέχεται πληρωμές η επιχείρηση μου».

Το Bitcoin με πεζό “b” γραμμένο ως “bitcoin” συνήθως συνδέεται με το bitcoin ως νόμισμα. Όταν σκοπεύετε να εστιάσετε αποκλειστικά στο νόμισμα και όχι στο ευρύτερο δίκτυο πληρωμών ή στο πρωτόκολλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μορφή “bitcoin”.Ένα παράδειγμα θα ήταν: «Μόλις έστειλα δύο bitcoin από το πορτοφόλι μου για την αγορά ενός προϊόντος».

Τα πιο πάνω δεν είναι ο απόλυτος κανόνας αλλά η επεξέγηση βοηθά ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση. Η διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν γράφουμε για τις τεχνικές πτυχές του Bitcoin και όταν εξηγούμε τις διαφορές μεταξύ του πρωτοκόλλου και του νομίσματος, όπως κάναμε εδώ.

Ποιος ανακάλυψε το Bitcoin;

Ο δημιουργός του Bitcoin εξακολουθεί να είναι άγνωστος, αν και το 2008 στη λευκή βίβλο του Bitcoin (Whitepaper) που δημοσιεύτηκε, δημιουργός ήταν ο Satoshi Nakamoto. Το συγκεκριμένο όνομα αποτελεί ψευδώνυμο που μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων.

Ο σκοπός δημιουργίας του Bitcoin ήταν για να λειτουργήσει ως ένα αποπληθωριστικό, αποκεντρωμένο νόμισμα και για να καταπολεμήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον πληθωρισμό για αναδιανομή του πλούτου.
Πράγματι, σε χώρες με υπερπληθωρισμό, με δραματική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος τους όπως η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε, δεν είναι λίγοι που υιοθετούν το Bitcoin ως μέσο προστασίας του πλούτου τους.

Παρά τη φήμη του Bitcoin ως το πρώτο κρυπτονόμισμα, υπήρχαν πολλοί πρωτοπόροι που ανήγγειλαν την ιδέα της αποκέντρωσης χρησιμοποιώντας κρυπτολογικές μεθόδους πριν από την εμφάνιση του Bitcoin.

Ο Tim May, πρώην ανώτερος επιστήμονας στην Intel και συνεργάτης της Cypherpunk, έγραψε το 1988 το περίφημο δοκίμιο με τίτλο ”The Crypto-Anarchist Manifesto”. Σε αυτό το δοκίμιο υπήρχε ένα ξεκάθαρο όραμα για το τι θα ακολουθούσε στο μέλλον.
«Όπως η τεχνολογία της εκτύπωσης άλλαξε και μείωσε τη δύναμη των μεσαιωνικών συντεχνιών και τη δομή της κοινωνικής εξουσίας, έτσι και οι κρυπτολογικές μέθοδοι θα αλλάξουν θεμελιωδώς τη φύση των εταιρειών και της κρατικής παρέμβασης στις οικονομικές συναλλαγές».

Αργότερα, ο Stuart Haber και ο W. Scott Stornetta, το 1991 πρότειναν μια ασφαλή αλυσίδα μπλοκ για την αποθήκευση εγγράφων χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα Merkle Trees. Τότε δεν ήταν τόσο γνωστό ως blockchain, αλλά ως «αλυσίδα μπλοκ».
Άλλες βασικές τεχνολογίες όπως το DigiCash του David Chaum (1989), το Hashcash του Adam Back (1997) και το Bit Gold του Nick Szabo (1998), χρησίμευσαν επίσης ως σημαντικά βήματα στην πρόοδο και άνθηση της τεχνολογίας Bitcoin.

Πώς λειτουργεί το Bitcoin;

Για τον απλό χρήστη το Bitcoin δεν είναι κάτι περισσότερο από μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί για να λαμβάνει και να στέλνει bitcoins μέσω της δημιουργίας ενός πορτοφολιού bitcoin. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Η τεχνολογία πάνω στην οποία τρέχει το Bitcoin ονομάζεται Blockchain, δηλαδή ένα ψηφιακό δημόσιο και διαφανές μητρώο στο οποίο έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι ανεξαιρέτως.

Αυτό το μητρώο είναι η απόδειξη εργασίας (PoW – Proof of Work) για την επεξεργασία και την επαλήθευση πληρωμών επιτρέποντας στον υπολογιστή του χρήστη να εξακριβώνει την εγκυρότητα της κάθε συναλλαγής και να μην μπορούν τα bitcoin να δαπανηθούν δύο φορές. Θα αναρωτιέστε όμως, πως ο χρήστης προστατεύεται για τις συναλλαγές του. Λοιπόν, η αυθεντικότητα της κάθε συναλλαγής είναι προστατευμένη από ψηφιακές υπογραφές που αντιστοιχούν στις διευθύνσεις αποστολής και αυτό επιτρέπει σε όλους τους χρήστες κατά την αποστολή bitcoins από τις δικές τους διευθύνσεις να έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Σε αντίθεση με τα παραστατικό χρήμα, το blockchain του Bitcoin ελέγχει πόσα bitcoin παράγονται. Η συνολική προσφορά bitcoin που θα δημιουργηθεί περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια με σημερινή κυκλοφορία περίπου 17,3 εκατομμύρια.

Πώς και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε Bitcoin;

Ίσως αναρωτιέστε αφού το Bitcoin υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή, τότε γιατί υπάρχει η ανάγκη για αποθήκευση. Ωστόσο, η αποθήκευση του Bitcoin είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς, ενώ η τεχνολογία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλής, τα πορτοφόλια και τα ανταλλακτήρια bitcoin είναι ευάλωτα σε επιθέσεις hacking.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι σημαίνουν τα πιο κάτω προτού επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο αποθήκευσης για εσάς:

Δημόσιο Κρυπτογραφικό Κλειδί: Αυτή είναι η διεύθυνση Bitcoin ή η διεύθυνση BTC. Ακριβώς όπως όταν κάποιος θέλει να στείλει χρήματα στον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού σας, με τον ίδιο τρόπο δίνεται το δημόσιο κρυπτογραφικό κλειδί σας όταν θέλετε να λάβετε bitcoins.

Ιδιωτικό Κρυπτογραφικό Κλειδί: Αυτό το κλειδί είναι μόνο για εσάς και δεν πρέπει ποτέ να δοθεί σε κανέναν άλλο. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε πρόσβαση στα bitcoin σας που αποστέλλονται στο δημόσιο κρυπτογραφικό κλειδί (ή στη διεύθυνση σας).

Μέθοδοι αποθήκευσης Bitcoin:

  • Πλατφόρμες ανταλλαγής: Σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής, μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε bitcoin για νόμισμα fiat (παραστατικό χρήμα) ή για άλλο κρυπτονόμισμα όπως το Ethereum ή το Litecoin. Πολλά από αυτά τα ανταλλακτήρια προσφέρουν υπηρεσίες αποθήκευσης και πορτοφολιού Bitcoin, ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί 100 τοις εκατό ασφαλείς. Επίσης το άλλο μειονέκτημα είναι οι υψηλές χρεώσεις συναλλαγών για τη χρήση της πλατφόρμας.
  • Πλατφόρμα Bitcoin Wallet: Σκεφτείτε το ως έναν τραπεζικό λογαριασμό όπου αποθηκεύονται τα bitcoin σας. Σημειώνουμε ότι και σε αυτά παρατηρήθηκαν θέματα κατά καιρούς.
  • Hard Wallet: Αυτό είναι ένα πορτοφόλι εκτός σύνδεσης που δεν είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο, καθιστώντας το πολύ πιο ανθεκτικό.
    Δεν είναι λίγες οι φορές όπου πλατφόρμα ανταλλαγής Bitcoin έχει δεχτεί επίθεση από χάκερς. Η πιο αξιοσημείωτη από όλες ήταν η επίθεση στο Mt Gox με έδρα το Τόκιο το 2014. Ένα τεράστιο ποσό από 850.000 bitcoin εξαφανίστηκαν από την πλατφόρμα μέσα σε μια νύχτα αφήνοντας την εταιρεία εκτεθειμένη και πολλούς χρήστες χωρίς Bitcoin.

Σημειώνουμε ότι το ίδιο το Bitcoin είναι εξαιρετικά ασφαλές. Ωστόσο, τα ανταλλακτήρια και οι πάροχοι ψηφιακών πορτοφολιών παρουσιάζουν κάποιες αδυναμίες. Όταν αγοράζετε και πουλάτε Bitcoin στο διαδίκτυο, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και αυτό καθιστά τα hard wallets, χωρίς αμφιβολία, την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Τα Bitcoin Hard Wallets είναι ουσιαστικά σαν μια μονάδα flash που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε τα κρυπτογραφικά σας κλειδιά εκτός σύνδεσης και πολύ μακριά από ανταλλαγές. Το μειονέκτημα όμως με τα Hard Wallets είναι όπως ακριβώς με ένα κανονικό πορτοφόλι. Εάν χαθεί ή κλαπεί, αυτό θα σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αν και πάροχοι όπως η Trezor και η Ledger σας δίνουν την ευκαιρία να ανακτήσετε τα κλειδιά σας, χρησιμοποιώντας μια εφεδρική φράση και έναν αριθμό PIN. Αυτές οι εμπιστευτικές πληροφορίες δίνονται στην αρχή όταν διαμορφώνετε το hard wallet σας.

Είναι ασφαλής η χρήση του Bitcoin;

Η κρυπτογραφία πίσω από το Βitcoin βασίζεται στον αλγόριθμο SHA-256 («Secure Hash Algorithm 256») που σχεδιάστηκε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. H τεχνολογία Bitcoin ,το πρωτόκολλο και η κρυπτογραφία είναι πολύ ισχυρά σε θέματα ασφαλείας και το δίκτυο Bitcoin είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο διανεμημένο πρότζεκτ πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Το μόνο πρόβλημα που ίσως παρουσιαστεί έχει να κάνει με λάθος από τον ίδιο τον χρήστη. Τα ιδιωτικά κλειδιά αποθηκεύονται στα αρχεία πορτοφολιού bitcoin και μπορεί κατά λάθος να χαθούν, κλαπούν ή και ακόμη να διαγραφούν. Αυτό μοιάζει πολύ με την περίπτωση που κάποιος αποθηκεύει κανονικά μετρητά σε ψηφιακή μορφή.

Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις χακαρίσματος ανταλλαγών bitcoin και κλοπής κεφαλαίων, αλλά αυτές ήταν περιπτώσεις υπηρεσιών που αποθήκευαν το ψηφιακό νόμισμα για λογαριασμό πελατών. Αυτό που παραβιάστηκε σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η ιστοσελίδα και όχι το δίκτυο bitcoin.

Ένα ρεαλιστικό πρόβλημα είναι ότι το bitcoin λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο από κάποια Κεντρική Αρχή. Εξαιτίας αυτού, οποιοσδήποτε κάνει ένα λάθος με μια συναλλαγή δεν έχει καμία προσφυγή. Για παράδειγμα εάν κατά λάθος στείλετε bitcoin σε λάθος άτομο ή χάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας, δεν υπάρχει κανένας ή καμία αρχή να απευθυνθείτε.

Ευτυχώς όμως, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασφαλείς πρακτικές προστασίας για να προστατέψουν τα χρήματά τους ή να χρησιμοποιήσουν παρόχους υπηρεσίας οι οποίοι προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας και ασφάλειας έναντι σε κλοπή και απώλεια.

Τεχνολογία Blockchain του Bitcoin

Το Blockchain του Bitcoin είναι ένα δημόσιο, διαφανές μητρώο και έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι ανεξαιρέτως. Είναι ένα κατανεμημένο καθολικό, μια κοινή βάση δεδομένων που αποθηκεύει δεδομένα. Τα κρυπτονομίσματα είναι μέρος ενός blockchain και του δικτύου που απαιτείται για την τροφοδοσία του. Τα δεδομένα εντός του blockchain προστατεύονται με μεθόδους κρυπτογράφησης.

Όταν μια συναλλαγή λαμβάνει χώρα στην αλυσίδα μπλοκ, οι πληροφορίες από το προηγούμενο μπλοκ αντιγράφονται σε ένα νέο μπλοκ με τα νέα δεδομένα. Τα νέα δεδομένα κρυπτογραφούνται και η συναλλαγή επαληθεύεται από επικυρωτές, οι λεγόμενοι εξορύκτες, στο δίκτυο. Όταν επαληθεύεται μια συναλλαγή, ανοίγει ένα νέο μπλοκ και δημιουργείται ένα Bitcoin. Αυτό δίνεται ως ανταμοιβή στους εξορύκτες οι οποίοι επαλήθευσαν τα δεδομένα εντός του μπλοκ και στη συνέχεια είναι ελεύθεροι να τα χρησιμοποιήσουν, να τα κρατήσουν ή να τα πουλήσουν .

Το Bitcoin για την κρυπτογράφηση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα μπλοκ της αλυσίδας μπλοκ χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο κατακερματισμού SHA-256. Με απλά λόγια, τα δεδομένα συναλλαγής που είναι αποθηκευμένα σε ένα μπλοκ, κρυπτογραφούνται σε έναν δεκαεξαδικό αριθμό 256-bit. Αυτός ο αριθμός περιέχει όλα τα δεδομένα συναλλαγής και τις πληροφορίες που συνδέονται με τα μπλοκ πριν από αυτό το μπλοκ.
Τα δεδομένα που συνδέονται μεταξύ των μπλοκ είναι αυτά που οδήγησαν στο να ονομαστεί το καθολικό blockchain.

Στη συνέχεια, οι συναλλαγές τοποθετούνται σε μια σειρά αναμονής για να επικυρωθούν από τους εξορύκτες εντός του δικτύου. Όλοι οι εξορύκτες στο δίκτυο blockchain Bitcoin, προσπαθούν να επαληθεύσουν ταυτόχρονα την ίδια συναλλαγή. Το λογισμικό εξόρυξης μαζί με το υλικό υλικό εργάζονται για να λύσουν το nonce (κλειδί του γρίφου), έναν αριθμό τεσσάρων byte που περιλαμβάνεται στην κεφαλίδα του μπλοκ, δηλαδή αυτού που οι εξορύκτες προσπαθούν να λύσουν.

Η κεφαλίδα του μπλοκ κατακερματίζεται ή αναδημιουργείται τυχαία επανειλημμένα από έναν εξορύκτη μέχρι να πετύχει έναν αριθμό στόχο που καθορίζεται από το blockchain. Η κεφαλίδα του μπλοκ “λύθηκε” και δημιουργείται ένα νέο μπλοκ για κρυπτογράφηση και επαλήθευση περισσότερων συναλλαγών.

Πώς να εξορύξετε Bitcoin (Mining)

Υπάρχουν πολλοί τύποι λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόρυξη Bitcoin. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Bitcoin, μπορούσε κάποιος να εξορύξει bitcoin σε ένα προσωπικό υπολογιστή. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων και καθώς το Bitcoin άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές, περισσότεροι miners προσχώρησαν στο δίκτυο, γεγονός που μείωσε την δυνατότητα αυτής της διαδικασίας. Εντούτοις, είναι ακόμα εφικτό να χρησιμοποιήσετε τον προσωπικό σας υπολογιστή ως εξορύκτη, αλλά οι πιθανότητες να λύσετε ένα κατακερματισμό (hash) μεμονωμένα είναι ελάχιστες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ανταγωνίζεστε με ένα δίκτυο miners που παράγει περίπου 220 exa hash ανά δευτερόλεπτο. Οι μηχανές, Application Specific Integrated Circuits (ASIC), έχουν κατασκευαστεί ειδικά για εξόρυξη και μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 255 τρισεκατομμύρια hashes ανά δευτερόλεπτο. Αντίθετα, ένας υπολογιστής με τεχνικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας κατακερματίζει περίπου 100 mega hash ανά δευτερόλεπτο (100 εκατομμύρια).

Οι επιλογές για να γίνετε ένας Bitcoin miner είναι αρκετές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπάρχοντα προσωπικό σας υπολογιστή και να εγγραφείτε σε ένα mining pool. Τα mining pools είναι ομάδες miners που συνδυάζουν την υπολογιστική τους ισχύ για να ανταγωνιστούν τις μεγάλες ASIC φάρμες εξόρυξης (mining farms).

Θα μπορούσατε επίσης να αγοράσετε έναν εξορύκτη ASIC αλλά το κόστος του είναι ιδιαίτερα υψηλό. Μπορείτε γενικά να βρείτε ένα νέο για περίπου 20.000 ευρώ, αλλά πωλούνται και μεταχειρισμένα από τους miners καθώς αναβαθμίζουν τα συστήματά τους. Εκτός από τον εξοπλισμό υπάρχουν και ορισμένες άλλες σημαντικές δαπάνες, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η ψύξη που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν αγοράσετε ένα ή περισσότερα ASIC.

Οι πτυχές μιας επιχείρησης εξόρυξης Bitcoin είναι παρόμοιες με τις πτυχές της εξόρυξης φυσικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός ή το ασήμι. Όσο υψηλότερη είναι η αύξηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, τόσο πιο κερδοφόρα γίνεται η εξόρυξη και τόσο λιγότερο αποδοτικοί πρέπει να είναι οι εξορύκτες για να βγάλουν χρήματα.
Ωστόσο, όσο πιο ακριβό γίνεται το ηλεκτρικό ρεύμα, τόσο λιγότερα κέρδη μπορούν να αποκομίσουν οι miners.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την εξόρυξη ενός Bitcoin;

Το δίκτυο εξόρυξης χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 λεπτά για να επικυρώσει ένα μπλοκ και να δημιουργήσει την ανταμοιβή. Η ανταμοιβή Bitcoin είναι 6,25 BTC ανά μπλοκ.

Πώς αποκτά κάποιος Bitcoin;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι απόκτησης Bitcoin τους οποίους παρουσιάζουμε πιο κάτω:

  • Αγοράστε bitcoin από ένα αξιόπιστο διαδικτυακό ανταλλακτήριο Bitcoin.
  • Αγοράστε bitcoin χρησιμοποιώντας φυσικά ΑΤΜ Bitcoin που βρίσκονται στην περιοχή σας.
  • Αποδεχτείτε bitcoin για αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
  • Κερδίστε bitcoins μέσω ανταγωνιστικής εξόρυξης.

Πώς αγοράζετε Bitcoin;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε Bitcoins:

Τα ανταλλακτήρια Bitcoin όπως για παράδειγμα το Kriptomat, Binance, Kraken, Coinbase παρέχουν μια πλατφόρμα στην οποία μπορείτε να εγγραφείτε και να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, να προσθέσετε τον τρόπο πληρωμής σας και να αγοράσετε Bitcoin. Μπορείτε να χρηματοδοτήσετε τον λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας τον τραπεζικό σας λογαριασμό, την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα.

Μια άλλη εναλλακτική λύση για αγορά Bitcoin είναι μέσω των Bitcoin ATM όπου υπάρχει η  δυνατότητα να προσθέσετε τις πληροφορίες του πορτοφολιού σας ή να δημιουργήσετε ένα νέο, να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας και να αγοράσετε Bitcoin.

Τρίτον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικούς πωλητές Bitcoin ή διαδικτυακές υπηρεσίες peer-to-peer για να ανταλλάξετε μετρητά ή τραπεζικά εμβάσματα για αγορά Bitcoin.

Πώς βγάζει χρήματα το Bitcoin;

Το δίκτυο των Bitcoin miner κερδίζει χρήματα από το Bitcoin επικυρώνοντας με μπλοκ και ανταμείβοντας. Τα Bitcoin είναι ανταλλάξιμα με παραστατικό χρήμα μέσω ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές από εμπόρους και λιανοπωλητές εφόσον το αποδέχονται. Παράλληλα οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι μπορούν να κερδίσουν χρήματα μέσω της αγορά και πώλησης bitcoin.

Πώς χρησιμοποιείται το Bitcoin;

Το Bitcoin αρχικά σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε ως μέθοδος πληρωμής peer-to-peer (P2P), δηλαδή στη μεταφορά χρημάτων από ένα άτομο σε άλλο χωρίς την άμεση συμμετοχή τρίτου. Ωστόσο, οι περιπτώσεις χρήσης του αυξάνονται λόγω της αυξανόμενης αξίας του και του ανταγωνισμού από άλλα blockchains και κρυπτονομίσματα.

Τα πορτοφόλια Bitcoin κρατάνε ένα μυστικό κομμάτι δεδομένων που ονομάζεται ιδιωτικό κλειδί ή φύτρο (seed), το οποίο χρησιμοποιείται για να υπογράψει συναλλαγές παρέχοντας μια μαθηματική απόδειξη η οποία έχει προέλθει από το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη. Η υπογραφή επίσης εμποδίζει τη συναλλαγή από το να τροποποιηθεί από τον οποιονδήποτε μόλις αυτή έχει εκδοθεί.

Εκτέλεση Πληρωμών
Για να χρησιμοποιήσετε Bitcoin, πρέπει να έχετε ένα πορτοφόλι Bitcoin. Τα πορτοφόλια Bitcoin κρατάνε τo ιδιωτικό κλειδί το οποίο χρησιμοποιείτε όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή. Το ιδιωτικό κλειδί χρησιμοποιείται για να υπογράψει τις συναλλαγές παρέχοντας μια απόδειξη ότι έχει προέλθει από το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί κανείς να τροποποιήσει την συναλλαγή.

Το Bitcoin είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες από πολλούς εμπόρους, λιανοπωλητές και καταστήματα. Οι συναλλαγές μπορούν να διεκπεραιωθούν με το απαιτούμενο τερματικό υλικού ή διεύθυνση πορτοφολιού μέσω κωδικών QR και εφαρμογών οθόνης αφής. Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις προσθέτουν στις επιλογές ηλεκτρονικής πληρωμής και την επιλογή για πληρωμή με χρήση Bitcoin. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε επίσημα το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Ιούνιο του 2021.

Επένδυση
Μεγάλο ενδιαφέρον για το Bitcoin καθώς γινόταν ευρέως γνωστό έδειξαν οι επενδυτές. Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έκαναν την εμφάνιση τους μεταξύ του 2009 και 2017 όπου διευκόλυναν τις πωλήσεις και τις αγορές bitcoin. Οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται και η ζήτηση αυξήθηκε αργά μέχρι το 2017, όταν η τιμή έφτασε στα 1000 δολάρια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει και άρχισαν να αγοράζουν με σκοπό να τα κρατήσουν αναμένοντας υψηλότερο κέρδος.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων άρχισαν να χρησιμοποιούνται και από τους εμπόρους για τις συναλλαγές τους έτσι η αγορά απογειώθηκε. Τον Νοέμβρη του 2021 η τιμή έσπασε ρεκόρ φτάνοντας σχεδόν τις 69.000 δολάρια αλλά το 2022 το Bitcoin κατέρρευσε. Τον Μάρτιο του 2022 κυμαινόταν στις 47.000 δολάρια και τον Νοέμβριο του 2022 στις 15.000 δολάρια. Η γενικότερη αναταραχή στην αγορά, ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ζητήματα της εφοδιαστική αλυσίδας και το ισχυρό κτύπημα από την πανδημία του Covid-19 οδήγησαν με γοργούς ρυθμούς σε αυτήν την τόσο δραματική πτώση της τιμής του Bitcoin.

Εκτός από το Bitcoin, έχουν καταρρεύσει πολλά σημαντικά κρυπτονομίσματα καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά ανταλλακτήρια, το οποίο έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα των ψηφιακών νομισμάτων.

Κίνδυνοι επένδυσης σε Bitcoin

Οι επενδυτές έχουν προσελκύσει το Bitcoin μετά την ταχεία ανατίμησή του τα τελευταία χρόνια. Το Bitcoin είχε τιμή 7.167,52 δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ένα χρόνο αργότερα, είχε ανατιμηθεί περισσότερο από 300% στα 28.984,98 δολάρια. Συνέχισε να αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2021, διαπραγματεύοντας το υψηλό ρεκόρ των 68.990 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021 — στη συνέχεια έπεσε τους επόμενους μήνες για να κυμανθεί γύρω στα 40.000 δολάρια. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στις αρχές του 2022, η τιμή άρχισε να πέφτει και συνέχισε να πέφτει για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και έφτασε τον Νοέμβριο του 2022 να κυμαίνεται στις 15.000 δολάρια.

Συμπεραίνουμε από τα πιο πάνω ότι πολλοί επενδύουν σε Bitcoin με σκοπό το κέρδος και όχι για την χρήση του Bitcoin ως μέσο ανταλλαγής. Ωστόσο, η έλλειψη εγγυημένης αξίας και ο ψηφιακός χαρακτήρας του σημαίνει ότι η αγορά και η χρήση του ενέχουν αρκετούς εγγενείς κινδύνους. Για παράδειγμα, πολλές ειδοποιήσεις επενδυτών έχουν εκδοθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), τη Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA) και το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών (CFPB) σχετικά με την επένδυση σε Bitcoin.

Μερικοί από τους κυριότερους κινδύνους παρουσιάζονται πιο κάτω:

Ρυθμιστικός κίνδυνος: Η έλλειψη ενιαίων κανονισμών σχετικά με το Bitcoin (και άλλα εικονικά νομίσματα) εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροζωία, τη ρευστότητα και την καθολικότητα τους.

Κίνδυνος ασφάλειας: Τα περισσότερα άτομα που κατέχουν και χρησιμοποιούν Bitcoin δεν έχουν αποκτήσει τα κρυπτονομίσματα τους μέσω εργασιών εξόρυξης. Αντίθετως, αγοράζουν και πωλούν Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Οι ανταλλαγές Bitcoin είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακές και όπως συμβαίνει με κάθε εικονικό σύστημα κινδυνεύουν από χάκερ, κακόβουλο λογισμικό και άλλες δυσλειτουργίες.

Ασφαλιστικός κίνδυνος: Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ασφαλισμένα μέσω της Securities Investor Protection Corporation (SIPC) ή της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Ορισμένα ανταλλακτήρια παρέχουν ασφάλιση μέσω τρίτων. Το 2019, ο κύριος αντιπρόσωπος και η πλατφόρμα συναλλαγών SFOX ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει στους επενδυτές Bitcoin ασφάλιση FDIC, αλλά μόνο για το μέρος των συναλλαγών που αφορούν μετρητά.

Κίνδυνος απάτης: Ακόμη και με τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας σε ένα blockchain, εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2013, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άσκησε νομική αγωγή κατά ενός φορέα εκμετάλλευσης ενός σχεδίου Ponzi που σχετίζεται με το Bitcoin.

Κίνδυνος αγοράς: Όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη επένδυση, οι τιμές παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Αυτό συμβαίνει και με επενδύσεις σε μετοχές, συνάλλαγμα κλπ. Το Bitcoin έχει αποδείξει με αριθμούς ότι δέχτηκε ισχυρές διακυμάνσεις στην τιμή κατά την σύντομη πορεία του και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μια είδηση στα ΜΜΕ μπορεί να προκαλέσει σε υπερβολικά σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη διακύμανση στην τιμή του.
Σύμφωνα με την CFPB, η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά 61% σε μία μόνο ημέρα το 2013, ενώ το ρεκόρ πτώσης τιμής σε μια μέρα ήταν το 2014 και έφτασε στο 80%.

Νομοθετική Ρύθμιση Bitcoin

Οι προσπάθειες για ρύθμιση του Bitcoin είναι πάρα πολύ δύσκολες και η τρέχουσα κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να επιβάλει κανονισμούς γύρω από το Bitcoin. Ταυτόχρονα όμως προσπαθεί να μην περιορίσει μια αναπτυσσόμενη και οικονομικά επωφελή βιομηχανία με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αποτρέψει την παράνομη χρήση του Bitcoin αλλά και να υποστηρίξει την ανάπτυξή του. Οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη ρύθμιση της κρυπτογράφησης και της εγκληματικής χρήσης της στο εξωτερικό. Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) για να κατευθύνουν κατάλληλα αυτές τις κυρώσεις. Καθώς ο κόσμος του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων αναδύεται, το ίδιο θα κάνει και ο κανονισμός, ο οποίος θα δει πολλές αλλαγές και νέες νομοθεσίες με την πάροδο του χρόνου.

Είναι το Bitcoin καλή επένδυση;

Το Bitcoin βρίσκεται στην ζωή μας από το 2009 , ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με πάρα πολλές αστάθειες και διακυμάνσεις στην τιμή. Η απάντηση στο εάν είναι καλή επένδυση ή όχι εξαρτάται από το οικονομικό σας προφίλ, το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, την ανοχή κινδύνου και τους επενδυτικούς σας στόχους. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν οικονομικό επαγγελματία για συμβουλές πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστό για τις περιστάσεις σας και με βάση τα προσωπικά και οικογενειακά σας δεδομένα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναλάβετε τέτοιο ρίσκο που να θέσετε σε κίνδυνο την οικονομική σας κατάσταση.

Έχετε ακόμη απορίες; Δείτε τα πιο κάτω βίντεο

Bitcoin: Ιστορική Αναδρομή
Bitcoin: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...

Μείωση των αποθεμάτων Bitcoin σε ανταλλακτήρια μετά το 2020. Γιατί είναι σημαντικό;

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα αποθέματα...

Ο Charles Hoskinson αποκαλύπτει τα σχέδια του Cardano

Σε ένα πρόσφατο live stream, ο Charles Hoskinson, ο...