Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

ΑρχικήΝέαΜπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Μοιραστείτε το

Οι νέες – ξανά – πληροφορίες ότι ο επενδυτικός κολοσσός ετοιμάζει το λανσάρισμα ETF Ethereum προκαλούν αισιοδοξία στην αγορά – Τα «αγκάθια» και ο ρόλος της SEC.

Ίσως η ώρα που περίμενε η αγορά των κρυπτονομισμάτων να βρίσκεται πολύ κοντά. Αν τις προηγούμενες εβδομάδες οι πληροφορίες σχετικά με ETF που ετοιμάζεται να λανσάρει η Blackrock δεν έγινε εφικτό να κεφαλαιοποιηθεί από τους κατόχους κρυπτονομισμάτων, το θρίλερ επανεκκινεί – αυτή τη φορά με καλύτερα αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι υπάρχει και μια βάση στην «υποψία», το Ethereum οδηγεί το ράλι των crypto που έχει προσθέσει δισεκατομμύρια στην αγορά.

Κέρδη έχουν ακόμα και οι miners του bitcoin, οι οποίοι πρόσθεσαν 30 εκατομμύρια δολάρια στα κέρδη τους μόνο τις πρώτες 10 μέρες του Νοεμβρίου, καθώς το Ethereum ξεπέρασε σε άνοδο το 7% αυτό το διήμερο, ενώ το Bitcoin αναμένεται να ξεπεράσει εντός της εβδομάδας το υψηλό του Μαρτίου του 2022 (45.000 δολάρια) και να σηματοδοτήσει μια bullish περίοδο.

Αιτία και αφορμή γι’ αυτά, ο ενθουσιασμός των crypto-fan για την είσοδο «ουδέτερων» σχετικά με τα κρυπτονομίσματα γιγάντων της Wall Street στο οικοσύστημα. Αυτό σηματοδοτεί η πληροφορία -και ένδειξη- ότι ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) Ether μπορεί να είναι στα σκαριά από την Blackrock η οποία κατέθεσε αίτηση για μια εταιρεία με την ονομασία “iShares Ethereum Trust” στο Ντέλαγουερ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αγορά αντέδρασε με αύξηση κατά περίπου 7% της τιμής του Ether στο άκουσμα των νέων πριν χάσει κάποια από αυτά τα κέρδη εν αναμονή της επιβεβαίωσης (καθώς και τον Οκτώβριο υπήρχαν παρόμοια δημοσιεύματα, τα οποία διέψευσε τελικά η Blackrock με τη λιτή ανακοίνωση ότι «η αίτηση για το iShares Spot Bitcoin ETF παραμένει υπό εξέταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς»). Η Blackrock έκανε μια παρόμοια κίνηση με το iShares Bitcoin Trust περίπου μία εβδομάδα πριν υποβάλει αίτηση για ένα spot bitcoin ETF στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν υπάρχει πιθανότητα να εγκριθεί από τη SEC ένα τέτοιο ETF. Η συζήτηση σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο έχει επαναληφθεί ξανά, αυτή τη φορά για την έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενός spot bitcoin ETF, τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Blackrock κατέθεσε αρχικά αίτηση για την προσφορά της. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 40% από τότε που κατατέθηκε η εν λόγω αίτηση, ενώ αναλυτές από το Bloomberg, την JPMorgan Chase και αλλού θεωρούν πολύ πιθανή την έγκριση τουλάχιστον ενός spot bitcoin ETF μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Η κρυπτο- αγορά έχει έναν παραπάνω λόγο για να πανηγυρίζει, αυτή τη φορά. Πρόκειται για τα νέα που αφορούν το ethereum ETF της BlackRock, μετά τις αναφορές ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ άνοιξε διάλογο με τον διαχειριστή κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων Grayscale για τη μετατροπή του Bitcoin Trust της σε ένα ολοκληρωμένο bitcoin spot ETF κάτι που εικάζεται πως δημιουργεί προηγούμενο.

Είναι λοιπόν τώρα η μεγάλη ώρα; Πριν από έναν μήνα περίπου, λανσαρίστηκαν κάποια ETFs Ether, αλλά δεν είχαν και μεγάλη επιτυχία, κάτι που το προϊόν της Blackrock -για ευνόητους λόγους- μοιάζει «καταδικασμένο» να έχει πριν καν επιβεβαιωθεί το λανσάρισμά του. Και πριν καν γίνει σαφές εάν αυτό το ETF Ether της Blackrock, αν λανσαριστεί φυσικά, θα βασίζεται σε προθεσμιακές ή spot προσφορές. Θεωρείται όμως ότι ένα spot ETF Ether από τη Blackrock θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο «βλέπει» το bitcoin και τα άλλα crypto- assets η SEC.

Προς το παρόν, η SEC έχει απορρίψει όλες τις αιτήσεις για spot ETF στο Bitcoin με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει ειδική μέριμνα για την προστασία των επενδυτών από πιθανή χειραγώγηση της αγοράς crypto. Άλλωστε, υπάρχει ακόμα η (δικαστική) κόντρα ανάμεσα στη SEC και στα ανταλλακτήρια – πλατφόρμες κρυπτογράφησης σχετικά με το αν τελικά τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να θεωρούνται χρεόγραφα – τίτλοι και άρα να υπάγονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (όπως υποστηρίζει η SEC), ή αποτελούν εμπορεύματα (όπως υποστηρίζουν τα ανταλλακτήρια).

Ως σήμερα, παρότι αρκετοί αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Fidelity, η Blackrock κ.α. έχουν καταθέσει αίτηση αδείας για έκθεση των πελατών τους στο βασικό κρυπτονόμισμα στην αγορά spot των ΗΠΑ, η SEC έχει δώσει το «ΟΚ» μόνο για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) σε Bitcoin και Ethereum που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).

Οι αναλυτές λένε τώρα ότι η η κίνηση του μεγαλύτερου επενδυτικού ιδρύματος στον πλανήτη να εισέλθει στο οικοσύστημα των cryptos, θα αποτελέσει το «καύσιμο» για την εκτόξευση των κρυπτονομισμάτων, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μαζική έγκριση από τη SEC 12 αιτήσεων για Bitcoin ETF τον πρώτο μήνα του 2024.

Γεγονός που κάνει αναλυτές και crypto-bulls, όπως ο συνιδρυτής της Microstrategy, Μάικλ Σέιλορ, να θεωρούν ότι στο 12μηνο του επόμενου έτους, η ζήτηση για Bitcoin θα διπλασιαστεί, λόγω και του halving που αναμένεται το επόμενο έτος. Ο Σέιλορ λέει ότι το Bitcoin «θα εξελιχθεί σε ένα ώριμο mainstream περιουσιακό στοιχείο ως το τέλος του 2024». Θα επιβεβαιωθεί;

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μείωση των αποθεμάτων Bitcoin σε ανταλλακτήρια μετά το 2020. Γιατί είναι σημαντικό;

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα αποθέματα...