Μπορούν οι μικροεπενδυτές να καθορίσουν το μέλλον των κρυπτονομισμάτων;

ΑρχικήΝέαΜπορούν οι μικροεπενδυτές να καθορίσουν το μέλλον των κρυπτονομισμάτων;

Μοιραστείτε το

Η ποσότητα Bitcoin που κατέχουν οι μικροεπενδυτές αυξήθηκε στο 17%, σύμφωνα με στοιχεία της Glassnode και έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο στην άνοδο των κρυπτονομισμάτων.

Οι «ιδιώτες επενδυτές» αναφέρονται σε μεμονωμένους επενδυτές που αγοράζουν και πωλούν κρυπτονομίσματα για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Στην παραδοσιακή χρηματοδότηση (TradFi), οι μικροεπενδυτές ονομάζονται «Main Street». Ενώ οι επαγγελματίες και θεσμικοί επενδυτές είναι γνωστοί ως «Wall Street».

Στα κρυπτονομίσματα, οι λιανικοί επενδυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης και συχνά παρασύρθηκαν από τη γοητεία των «Μoonshot». ”Moonshot” συνήθως αναφέρεται σε ένα έργο ή επένδυση κρυπτονομίσματος που έχει τη δυνατότητα να βιώσει σημαντική αύξηση της αξίας ή της κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο όρος “moon” προέρχεται από την ιδέα ότι κάτι φτάνει στο φεγγάρι, υποδηλώνοντας μια δραματική άνοδο.

Αυτό οδήγησε σε αυξημένη υιοθέτηση και αποδοχή βοηθώντας στην καθιέρωση της κρυπτονομισμάτων ως βιώσιμης εναλλακτικής κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων έναντι των παραδοσιακών νομισμάτων. Με βάση στοιχεία που παρουσιάζονται πιο κάτω, η λιανική προσφορά Bitcoin αυξήθηκε κατά 17% δηλαδή περίπου 3,57 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2022. Πέρυσι, η αγορά ήρθε αντιμέτωπη με πολλές πτωχεύσεις όπως αυτή του ανταλλακτηρίου FTX. Ωστόσο, οι έμποροι λιανικής ήταν δεν πτοήθηκα από αυτή την κατάσταση. Αυτό φαίνεται σύμφωνα με την on-chain ερευνητική εταιρεία Glassnode που μοιράζεται ένας αναλυτής.

Bitcoin supply held by retailers (as of Dec. 2022) Source: Twitter

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των γυναικών επενδυτών κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε από 24% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 34% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν την πίστη των λιανοπωλητών στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, οι μικροεπενδυτές έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Πολλοί μικροεπενδυτές είναι επίσης προγραμματιστές και επιχειρηματίες που συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία νέων εφαρμογών και υπηρεσιών που βασίζονται σε blockchain. Οι συνεισφορές τους βοήθησαν στην επέκταση των περιπτώσεων χρήσης κρυπτονομισμάτων και δημιούργησαν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και καινοτομία.

Οι μικροεπενδυτές πέρασαν δύσκολα κατά τη διάρκεια των χρόνων

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των μικροεπενδυτών έχει επίσης επιφέρει πολλά προβλήματα. Ιδιαίτερα αυξημένη αστάθεια και κίνδυνο για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμπλακεί σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, υπήρξαν πιο σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές και αυξήθηκαν οι περιπτώσεις απάτης.

Η εν λόγω ομάδα επενδυτών αντιμετώπισε προκλήσεις και απώλειες στο παρελθόν λόγω των καταρρεύσεων διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, η οποία κατέστρεψε πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προκάλεσε σημαντικές απώλειες σε πολλούς ιδιώτες επενδυτές. Πολλοί επενδυτές έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής καθώς η χρηματιστηριακή αγορά κατρακύλησε και η αξία πολλών τίτλων και χρηματοοικονομικών προϊόντων μειώθηκε κατακόρυφα.

Άλλα παραδείγματα οικονομικών καταστροφών που επηρέασαν τους ιδιώτες επενδυτές είναι η χρεοκοπία της Enron το 2001 και η αποτυχία της Lehman Brothers το 2008. Αυτά τα γεγονότα κατέδειξαν τους κινδύνους και τις πιθανές παγίδες της επένδυσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων και του ευρύτερου οικοσυστήματος blockchain.

Source


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...