Credit Suisse: Βοηθούσε Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν την φορολογία στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαCredit Suisse: Βοηθούσε Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν την φορολογία στις ΗΠΑ

Μοιραστείτε το

Nωρίτερα αυτόν τον μήνα, o όμιλος UBS, παρενέβη για να σώσει την Ελβετική τράπεζα Credit Suisse σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ρυθμιστικές και νομικές προκλήσεις για την τράπεζα.

Η Senate Finance Committee (Οικονομική Επιτροπή της Γερουσίας) δημοσίευσε μια έκθεση στις 29 Μαρτίου, βασισμένη σε διετή έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι η Credit Suisse συνέχισε να παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο σε πλούσιους Αμερικανούς πελάτες για να ”κρύβουν” περιουσιακά στοιχεία από το IRS (Internal Revenue Service), ακόμη και μετά από δίωξη για το ίδιο αδίκημα πριν από μια δεκαετία.

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς έρχεται εν μέσω μιας επικείμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης και αποκαλύπτει την επίμονη και εκτεταμένη εκμετάλλευση της τράπεζας, υποδηλώνοντας παραβίαση της προηγούμενης συμφωνίας τους. Η έκθεση αναφέρει δύο πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse, οι οποίοι τώρα υπηρετούν ως πληροφοριοδότες και συνεργάζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Οι υπάλληλοι της Credit Suisse βοήθησαν και υποστήριξαν ένα μεγάλο εγκληματικό πρόγραμμα φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα, κανένας υπάλληλος της Credit Suisse που εμπλέκεται στο πρόγραμμα δεν έχει αντιμετωπίσει συνέπειες από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», αποκάλυψε ένας βοηθός της επιτροπής οικονομικών.

Η Credit Suisse παραβιάζει τα μέτρα της συμφωνίας

Το 2014, η τράπεζα δήλωσε ένοχη ότι «εν γνώσει και εκούσια» βοήθησε χιλιάδες πελάτες των ΗΠΑ στις προσπάθειες τους να ”κρύψουν” περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα στο εξωτερικό, από την IRS -Internal Revenue Service-(Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων).

Ως μέρος της συμφωνίας, αναγνώρισε ότι στο παρελθόν είχε διαγράψει αρχεία λογαριασμών και παρέδωσε μετρητά σε πελάτες των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί η ανακάλυψη από το IRS. Η Credit Suisse είχε ήδη δεσμευτεί σε πολλά μέτρα εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες της και της συνεργασίας με τις αρχές για την παροχή πληροφοριών.

Η έκθεση της Γερουσίας, που γράφτηκε από τους Δημοκρατικούς, υποστηρίζει ότι η τράπεζα χάλασε τη συμφωνία του 2014, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους καταγγέλλοντες ισχυρίζεται ότι η τράπεζα πρέπει να πληρώσει έως και 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόση ευθύνη αντιμετωπίζει η UBS ως συνέπεια της έρευνας.

Δεν είναι επίσης σαφές πόσα χρήματα ήταν αποθηκευμένα στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας, η κατάρρευση της οποίας τάραξε τα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές της Γερουσίας.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δίνει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην Credit Suisse

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Credit Suisse διασώθηκε σε ύψος σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας νωρίτερα αυτό το μήνα. Συγκριτικά, η UBS υποσχέθηκε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναχαιτίσει τις ζημίες από την εξαγορά από την Ελβετική Κυβέρνηση.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα νέα έρχονται εν μέσω της κρίσης του τραπεζικού σκανδάλου. Η Finbold ανέφερε τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου, ότι οι Γαλλικές αρχές έκαναν έφοδο σε πέντε μεγάλες τράπεζες σε μια έρευνα για απάτη 100 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Société Générale, η BNP Paribas, η Exane, η Natixis και η HSBC, συνδέθηκαν με τη νομικά αμφισβητήσιμη πρακτική «cum/cum», στην οποία οι τράπεζες εφαρμόζουν μια πρακτική όπου θεσπίζουν περίπλοκα νομικά πλαίσια, για να επιτρέπουν στους εύπορους πελάτες να αποφεύγουν τους φόρους επί των μερισμάτων.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...