Το Decentralized Finance (DeFi) έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης της τεχνολογίας blockchain, και των εναλλακτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που προσφέρει. Έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών εφαρμογών, γεγονός που έχει συμβάλει περαιτέρω στη αύξηση της δημοτικότητας του.
Πίνακας Περιεχομένων
Το Decentralized Finance (DeFi) ή αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.
Το blockchain, έχει φέρει την επανάσταση στους τομείς της χρηματοδότησης μέσω της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Αποτελείται από εφαρμογές και πρωτόκολλα peer-to-peer που έχουν αναπτυχθεί σε αποκεντρωμένα δίκτυα blockchain, και δεν απαιτούν δικαιώματα πρόσβασης.
Επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν περιουσιακά στοιχεία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ως μορφή επένδυσης ή χρηματοδότησης χωρίς μεσάζοντες.
Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση εξαλείφει τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, για τη χρήση των υπηρεσιών τους. Επίσης, δίνουν στους χρήστες τον έλεγχο των χρημάτων τους. Οι χρήστες διατηρούν τα χρήματα τους σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και από εκεί μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή θέλουν.
Σήμερα, σχεδόν κάθε πτυχή της τραπεζικής, του δανεισμού και του εμπορίου διοικείται από κεντρικά συστήματα, τα οποία λειτουργούν από κυβερνητικά όργανα. Οι καταναλωτές πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από χρηματοοικονομικούς μεσάζοντες, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πάντα, από δάνεια αυτοκινήτων, σπιτιών, υποθήκες, μέχρι και διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων.
Οι ρυθμιστικές αρχές, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θέτουν τους κανόνες για τον κόσμο των κεντρικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματιστηριακών εταιρειών.
Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση λοιπόν, είναι ένα ανοιχτό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημιουργήθηκε για την εποχή του διαδικτύου, το οποίο αποτρέπει όλες τις παραπάνω διαδικασίες που αναφέραμε. Τα προϊόντα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης DeFi, ανοίγουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο, και ανήκουν και συντηρούνται σε μεγάλο βαθμό από τους χρήστες τους.
Η Ιστορία του Decentralized Finance (DeFi)
Η ιστορία του DeFi ξεκίνησε με το Bitcoin. Το Bitcoin ενσωμάτωσε τη σημασία της αποκέντρωσης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, καθώς ήταν το ήταν το πρώτο μέσο αποκεντρωμένης χρηματοδότησης που γέννησε τη βιομηχανία κρυπτογράφησης το 2009. Έκτοτε ώθησε νεότερα έργα να ενσωματώσουν την αποκέντρωση στο σχεδιασμό τους. Το Bitcoin παρείχε την απαραίτητη υποδομή, για την περαιτέρω ανάπτυξη της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης.
Και παρόλο που το Bitcoin ήταν ο πρόδρομος, η σημαντική ανακάλυψη προήλθε από το Ethereum και τις δυνατότητες των έξυπνων συμβολαίων. Το μεγάλο άλμα στα έξυπνα συμβόλαια, ήρθε μετά τη δημοσίευση της λευκής βίβλου του Ethereum από τον Vitalik Buterin.
O Vitalik Buterin έθεσε τα θεμέλια του Ethereum το 2013, όταν ήταν μόλις 19 ετών, γράφοντας μια λευκή βίβλο που περιέγραφε ένα έξυπνο συμβόλαιο επόμενης γενιάς και μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα εφαρμογών.
Το Ethereum στη Λευκή βίβλο του, περιέγραφε ένα εναλλακτικό δίκτυο blockchain που θα ξεπερνούσε τις προτεινόμενες περιπτώσεις οικονομικής χρήσης του Bitcoin. Θα επέτρεπε στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους αποκεντρωμένες εφαρμογές (decentralized applications – dApps), χρησιμοποιώντας μια νέα γλώσσα προγραμματισμού.
Ο όρος «έξυπνο συμβόλαιο» επινοήθηκε αρχικά από τον Nick Szabo ο οποίος είναι γνωστός κυρίως για την έρευνα του σε ψηφιακά συμβόλαια και ψηφιακά νομίσματα, καθώς και για την εφεύρεση του εικονικού νομίσματος που ονομάζεται «Bit Gold» το 1998. Στον ορισμό του, ο Szabo περιέγραψε τα Έξυπνα Συμβόλαια ως εργαλεία που επισημοποιούν και ασφαλίζουν ένα δίκτυο υπολογιστών.
Με πιο απλά λόγια, τα έξυπνα συμβόλαια αυτοματοποιούν την εκτέλεση των συμφωνιών και διασφαλίζουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν το αποτέλεσμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και χωρίς τη συμμετοχή μεσάζοντα.
Το 2020, ήταν εκεί που η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση πήρε ακόμα μία ώθηση. Ήταν το σημείο επανεκκίνησης για την ανάπτυξη της σύγχρονης αγοράς. Με τα καθολικά lockdowns και την κρίση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφαρμογές όπως το DeFi αναπτύχθηκαν περαιτέρω.

Πώς λειτουργεί;
Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το σύστημα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την λειτουργία του blockchain που κρύβεται πίσω από αυτό.
Το blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο και δημόσιο ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταγραφή συναλλαγών σε πολλούς υπολογιστές.
Ως βάση δεδομένων, ένα blockchain αποθηκεύει πληροφορίες ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή. Η καταγραφή πληροφοριών γίνεται με τρόπο που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την αλλαγή, την παραβίαση ή την εξαπάτηση του συστήματος. Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται καταγράφεται ως «μπλοκ» δεδομένων.
Κάθε μπλοκ στην αλυσίδα περιέχει έναν αριθμό συναλλαγών, και κάθε φορά που πραγματοποιείται μια νέα συναλλαγή στην αλυσίδα μπλοκ, μια εγγραφή αυτής της συναλλαγής προστίθεται στο καθολικό κάθε συμμετέχοντα. Κάθε πρόσθετο μπλοκ ενισχύει την επαλήθευση του προηγούμενου μπλοκ, και ως εκ τούτου ολόκληρου του blockchain.
Το σύστημα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), που δεν απαιτούν από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργούν ως εγγυητές για τις συναλλαγές. Tα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) είναι αυτά που καθιστούν δυνατές τις συναλλαγές P2P, χωρίς μια κεντρική κυβερνητική αρχή.
Οι συμμετέχοντες στο αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα, συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, και οι συναλλαγές διασφαλίζονται μέσω της τεχνολογίας blockchain.
Όταν ξεκινά ένα έξυπνο συμβόλαιο, και τα δύο μέρη πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων με τους ίδιους όρους συναλλαγής. Στην συνέχεια, και όταν εκπληρωθούν οι συμφωνημένες παράμετροι της σύμβασης, η συναλλαγή ολοκληρώνεται και καταγράφεται στο blockchain. Οι περισσότερες εφαρμογές DeFi είναι χτισμένες στην πλατφόρμα blockchain του Ethereum, επειδή ο σχεδιασμός ανοιχτού κώδικα ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές DeFi στην πλατφόρμα.
Χάρη στην τεχνολογία του blockchain του Ethereum, οι επενδυτές στην αγορά απέκτησαν την ευκαιρία να μειώνουν τον ρόλο των διαμεσολαβητών, μεταφέροντας τις υπάρχουσες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο περιβάλλον του blockchain. Άλλες πλατφόρμες, όπως η Binance, η Cardano, και η Solana, αναπτύσσουν επίσης παρόμοιες εφαρμογές.
Πού χρησιμοποιείται το Decentralized Finance (DeFi);
Τα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά πρωτόκολλα έχουν ανοίξει πλέον, έναν κόσμο νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και ευκαιριών για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
- Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του DeFi είναι η διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως για παράδειγμα η αγορά, η πώληση και η μεταφορά ψηφιακών νομισμάτων. Επιπλέον, σε αντίθεση με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, το DeFi επιτρέπει στους καταναλωτές να διατηρούν ιδιωτικά τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Η πλατφόρμα του Ethereum για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ψηφιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο χωρίς προβλήματα.
- Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το Binance, το Coinbase κ.α., λειτουργούν ως κεντρικές πλατφόρμες για τη σύνδεση αγοραστών και πωλητών κρυπτονομισμάτων.
- Μία εξίσου σημαντική λειτουργία της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, είναι οι προβλέψεις της αγοράς. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο.
- Ο δανεισμός επίσης αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας στην περίπτωση της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Και πώς γίνεται αυτό; Όσοι κατέχουν σημαντικά ποσά κρυπτονομισμάτων αλλά θέλουν ρευστότητα σε άλλα νομίσματα, μπορούν να δανειστούν χρήματα χρησιμοποιώντας τα κρυπτονομίσματα τους ως εγγύηση. Tα άτομα μπορούν να δανείσουν τις καταθέσεις τους σε κρυπτονομίσματα για να κερδίσουν τόκους από τους δανειολήπτες. Τα επιτόκια σε αυτή την περίπτωση προσαρμόζονται αυτόματα με βάση την προσφορά και την ζήτηση των κρυπτονομισμάτων.
- Μία εξίσου σημαντική λειτουργία είναι οι πληρωμές. Το blockchain που βασίζεται στο DeFi, θα μπορούσε να γίνει ελκυστικό στις πληρωμές για τον πληθυσμό χωρίς τραπεζικό λογαριασμό.
- Η ανάλυση δεδομένων έρχεται επίσης να προστεθεί σαν μία σημαντική λειτουργία της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Oι χρήστες πλέον μπορούν να λάβουν καλά ενημερωμένες εταιρικές αποφάσεις, να βρουν νέες οικονομικές ευκαιρίες και να βελτιώσουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου.
- Μία άλλη εφαρμογή του DeFi είναι τα stablecoins.Τα κρυπτονομίσματα γενικά είναι πολύ ασταθή περιουσιακά στοιχεία, που κερδίζουν ή χάνουν αξία μέσα σε δευτερόλεπτα. Το stablecoin είναι ένας ειδικός τύπος κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία. Περιλαμβάνουν πληθώρα περιουσιακών στοιχείων αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε νομίσματα fiat, πετρέλαιο, χρυσό, εμπορεύματα και άλλα κρυπτονομίσματα.Τα stablecoin συνδέουν τα κρυπτονομίσματα σε μη κρυπτονομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, τα σταθερά νομίσματα δολαρίων (Dollar stablecoins), γνωστά και ως ψηφιακά νομίσματα δολαρίων, δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να παράγουν απόδοση στα κρυπτονομίσματα τους στην αγορά DeFi, ενώ μετριάζουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της αστάθειας της αγοράς. Έτσι, τα stablecoins μπορούν να μειώσουν τη συνολική αστάθεια του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων και να γίνουν μια βιώσιμη παγκόσμια λύση πληρωμών.
Πλεονεκτήματα και Mειονεκτήματα
Ένα από τα πλεονεκτήματα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης είναι οι συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο καθώς και η ασφάλεια τους. Το DeFi προσφέρει μια διαφανή και σημαντικά ασφαλή λύση πληρωμής, η οποία επιτρέπει την αποκέντρωση των υπηρεσιών, παράλληλα με τη βελτίωση της ασφάλειας των περιουσιακών στοιχείων των επενδυτών.
Επίσης, δίνει ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια. Επιτρέπει δηλαδή στους δανειολήπτες να λαμβάνουν δάνεια απευθείας από τους δανειστές χωρίς μεσάζοντες, και χωρίς να χρειάζονται οι έλεγχοι όπως συμβαίνει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι, μπορούν να λαμβάνουν παθητικό εισόδημα από περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Ένας τρόπος είναι ο χρήστης να λαμβάνει επιτόκιο για την κατάθεση των δικών του token σε ένα λογαριασμό. Ένας άλλος τρόπος είναι ο δανεισμός των δικών του περιουσιακών στοιχείων έναντι ανταμοιβής.
Από την άλλη ένα πολύ βασικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη νομικού πλαισίου. Προκειμένου όμως να ρυθμιστούν οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες πτυχές: δημοσιονομικές ρυθμίσεις, φορολογική νομοθεσία, αρχές προστασίας δεδομένων αλλά και νομικές πτυχές που μπορεί να σχετίζονται με την παροχή αποκεντρωμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Decentralized Finance (DeFi) Vs Centralized Finance (CeFi)
O όρος Centralized finance (κεντροποιημένη χρηματοδότηση) αναφέρεται σε ένα χρηματοοικονομικό οικοσύστημα, όπου οι χρήστες μπορούν να πραγματεύονται χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας. Όπως για παράδειγμα να κερδίζουν τόκους, και να λαμβάνουν δάνεια για τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία, κ.α.
Η διαχείριση της πλατφόρμας, μπορεί να γίνει από ένα άτομο, μια ομάδα ανθρώπων και συνήθως εντός της δικαιοδοσίας μιας εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech).
Τόσο η κεντροποιημένη όσο και η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση έχουν τον ίδιο στόχο: να επιτρέψουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο, και αυτή είναι ο τρόπος συναλλαγής.
Στην κεντροποιημένη χρηματοδότηση τόσο τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όσο και οι διαδικασίες διαχειρίζονται από άτομα ή εταιρείες, όπως για παράδειγμα το Binance, το Coinbase, κ.α.
Στην αντίθετη περίπτωση της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, η διαχείριση τους γίνεται από ένα σύνολο έξυπνων πρωτοκόλλων.
Και ενώ το CeFi υπόσχεται ασφάλεια κεφαλαίων και υπηρεσίες υποστήριξης προς τους πελάτες του, το Defi, στόχο έχει οι συναλλαγές να είναι πιο ελεύθερες και χωρίς μεσάζοντες.
Και οι δύο αποσκοπούν στο να κάνουν τις συναλλαγές κρυπτογράφησης πιο δημοφιλή, αλλά και να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του όγκου των συναλλαγών πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Τι σημαίνει το Decentralized Finance (DeFi) για τους επενδυτές κρυπτογράφησης;
Οι ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) έχουν κάνει τον κλάδο όλο και πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.
Όσο πιο εξελιγμένη, πρακτική και χρήσιμη είναι η εφαρμογή των δικτύων και των προϊόντων DeFi, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκάζονται να ασχοληθούν και να υιοθετήσουν νέους τρόπους για να κάνουν πράγματα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 από τη Nickel Digital Asset Management, θεσμικοί επενδυτές που δεν έχουν επί του παρόντος έκθεση σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, διαπίστωσε ότι το 62% αναμένει να επενδύσει σε αυτά για πρώτη φορά εντός του 2022.
Το μέλλον του Decentralized Finance (DeFi)
Η τεχνολογία Blockchain και το DeFi είναι σχετικά μια νέα τεχνολογία. Ωστόσο, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των κυβερνήσεων, των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, μέσα στα επόμενα χρόνια το DeFi θα εδραιώσει την παρουσία του ακόμη περισσότερο.
Αυτή η νέα τεχνολογία θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομία ως ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών και συσσώρευσης πλούτου. Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές δραστηριότητες πλέον θα είναι αυτοματοποιημένες, θα λειτουργούν με κώδικες και αλγόριθμους.
Καθώς η τεχνολογία ωριμάζει και τα έργα δοκιμάζονται και εξετάζονται διεξοδικά, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του DeFi θα γίνονται όλο και πιο συμβατά και πιο ασφαλή.
Η καινοτομία του DeFi θα καταστεί πλέον πιο ώριμη για ευκαιρίες, ανοίγοντας την πόρτα σε νέους και καλύτερους τρόπους εξυπηρέτησης πελατών.