Είναι η Νέα Υόρκη η πιο ‘anti-crypto’ πολιτεία στην Αμερική;

ΑρχικήΝέαΕίναι η Νέα Υόρκη η πιο 'anti-crypto' πολιτεία στην Αμερική;

Μοιραστείτε το

Οι κανονισμοί περί κρυπτονομισμάτων ήταν πάντα μία γκρίζα ζώνη στις ΗΠΑ, ειδικά στη Νέα Υόρκη. Η προσέγγιση επιβολής του νόμου υπό τη Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James, ήταν ιδιαίτερα αυστηρή.

Η Νέα Υόρκη θεωρείται συχνά μια από τις πιο ‘anti-crypto’πολιτείες στην Αμερική, κυρίως λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού της πλαισίου, που δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων κρυπτογράφησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές άλλες πολιτείες έχουν επίσης διαφορετικούς βαθμούς κανονισμών για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Παράξενη η σχέση ανάμεσα στα Crypto και τη Νέα Υόρκη

Ένας από τους κύριους λόγους που η Νέα Υόρκη θεωρείται ‘anti-crypto’ είναι η εφαρμογή του BitLicense. Αυτό το κανονιστικό πλαίσιο απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας από το κράτος. Αυτό το πλαίσιο εισήχθη το 2015 από το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYDFS) και εφαρμόστηκε σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με δραστηριότητες ψηφιακού νομίσματος. Η BitLicense απαιτεί από τις εταιρείες να συμμορφώνονται με αυστηρούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και του KYC – Γνωρίζω τον πελάτη μου.

Το BitLicense έχει επικριθεί από ορισμένους στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων ότι είναι υπερβολικά περιοριστικό, γεγονός που οδήγησε ορισμένες εταιρείες να αποφύγουν εντελώς τη λειτουργία τους στη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα, το 2015, το δημοφιλές ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις υπηρεσίες του στη Νέα Υόρκη λόγω των κανονισμών BitLicense.

Άλλες επιχειρήσεις κρυπτογράφησης έχουν εκφράσει επίσης την απογοήτευση τους με το ρυθμιστικό πλαίσιο, γεγονός που οδήγησε ορισμένους να υποστηρίξουν ότι η Νέα Υόρκη είναι ”εχθρική” προς τον κλάδο.

Όλα αρχίζουν από τους Leaders

Οι Γενικοί Εισαγγελείς του κράτους είναι υπεύθυνοι για την επιβολή των νόμων της πολιτείας εντός της δικαιοδοσίας τους. Αυτό περιλαμβάνει νόμους που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών, τη ρύθμιση των τίτλων και την οικονομική απάτη. Τα τελευταία χρόνια, οι Γενικοί Εισαγγελείς έχουν επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στην επιβολή νόμων για τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά με την ανάπτυξη τους έρχονται και πολλές ανησυχίες για απάτες και η ανάγκη για περαιτέρω προστασία των καταναλωτών στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι Γενικοί Εισαγγελείς της πολιτείας μπορεί να παρέμβουν για να διερευνήσουν άτομα, επιχειρήσεις και ανταλλακτήρια που παραβιάζουν τους νόμους της πολιτείας που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. Η Letitia James, η επικεφαλής του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ηγείται επί του παρόντος σε αυτόν τον τομέα.

Το 2018, το γραφείο ξεκίνησε την πρωτοβουλία Virtual Markets Integrity Initiative, η οποία στόχευε στην προστασία των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα αυξάνοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον κλάδο. Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έστειλε επιστολές σε 13 ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες, την ασφάλεια και τα μέτρα συμμόρφωσης τους.

Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και εταιρείες σε κίνδυνο

Τα ανταλλακτήρια έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αποτρέπουν τη χειραγώγηση της αγοράς και προστατεύουν τα κεφάλαια των πελατών. Η Virtual Markets Integrity Initiative (Πρωτοβουλία Ακεραιότητας των Εικονικών Αγορών) οδήγησε σε διάφορες ενέργειες επιβολής κατά των ανταλλακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του διακανονισμού χρεώσεων έναντι των Bitfinex και Tether για φερόμενη κάλυψη απώλειας 850 εκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα κατέθεσε επίσης μήνυση κατά του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinseed, κατηγορώντας το για εξαπάτηση επενδυτών και κατάχρηση κεφαλαίων. Πρόσφατα, ενέργειες επιβολής στόχευσαν τα KuCoin, CoinEx και Celsius Network. Επίσης, το Ethereum χρεώθηκε την κατηγορία ότι λειτουργεί χωρίς εγγεγραμμένους τίτλους, γεγονός που επηρέασε άμεσα την τιμή του ETH.

Εδώ λοιπόν προκύπτει ένα ερώτημα. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την έντονη εχθρότητα; Η James στοχεύει στα κρυπτονομίσματα ή είναι δικαιολογημένες οι ενέργειες της; Η διαμάχη γύρω από την αντιμετώπιση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης από τη Letitia James έχει προκαλέσει μια σειρά απόψεων.

Οι υποστηρικτές των ενεργειών της, λένε ότι η καταστολή των εταιρειών κρυπτογράφησης είναι απαραίτητη για την προστασία των επενδυτών και την αποτροπή δόλιων δραστηριοτήτων. Πιστεύουν ότι η βιομηχανία κρυπτογράφησης εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ”αναρχική” και ότι οι ”κακοί παράγοντες” μπορούν να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους επενδυτές.

Για παράδειγμα, η Parrot Capital, μια εταιρεία στο Twitter με περισσότερους από 12.000 ακόλουθους, ισχυρίστηκε:

«Η Letitia James έχει κάνει αναμφισβήτητα περισσότερα για να σταματήσει την απάτη στη βιομηχανία κρυπτογράφησης από οποιονδήποτε άλλο αξιωματικό επιβολής του νόμου. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει μακρά ιστορία ρυθμιστικής υπέρβασης, αλλά όσον αφορά την καταστολή του εγκλήματος κρυπτογράφησης, τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τους περισσότερους».

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές των ενεργειών της, υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση της για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ βαρετή και καταπνίγει την καινοτομία και την ανάπτυξη στον κλάδο. Πιστεύουν ότι ο κλάδος χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια και καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές παρά αυστηρή επιβολή. Ορισμένοι ερωτηθέντες στο Reddit είπαν στην BeInCrypto ότι οι ενέργειες καθοδηγούνται από την επιθυμία «να κερδίσει πόντους στο πολιτικό παιχνίδι.

Η διαμάχη γύρω από την αντιμετώπιση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης από τη ρυθμιστική αρχή είναι περίπλοκη και πολύπλευρη, με διάφορες απόψεις.

Το Ρυθμιστικό κλίμα σε άλλες περιφέρειες

Άλλα πολιτείες έχουν επίσης εφαρμόσει κανονισμούς για τη βιομηχανία. Το 2019, το Wyoming ψήφισε πολλά νομοσχέδια για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις κρυπτογράφησης. Αυτά τα νομοσχέδια περιελάμβαναν την εξαίρεση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων από τη νομοθεσία περί κρατικών τίτλων και τη δημιουργία ιδρυμάτων αποθετηρίου ειδικού σκοπού (SPDI) που μπορούν να παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις κρυπτογράφησης.

Άλλα κράτη έχουν επίσης λάβει μέτρα για τη ρύθμιση του κλάδου, αν και οι προσεγγίσεις τους ποικίλλουν. Για παράδειγμα, ορισμένες πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους που απαιτούν από τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν άδεια για να λειτουργήσουν. Αντίθετα, άλλοι έχουν δημιουργήσει ρυθμιστικά sandboxes που επιτρέπουν στις εταιρείες να δοκιμάζουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανονισμούς.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι οι κανονισμοί παραμένουν ”σκοτεινοί” στις ΗΠΑ προκειμένου τα κρυπτονομίσματα να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η υιοθέτηση στις ΗΠΑ είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Countries with the most significant crypto adoption growth Q4 2022 (in percentage) Source: BitcoinCasinos

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...

Μείωση των αποθεμάτων Bitcoin σε ανταλλακτήρια μετά το 2020. Γιατί είναι σημαντικό;

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα αποθέματα...

Ο Charles Hoskinson αποκαλύπτει τα σχέδια του Cardano

Σε ένα πρόσφατο live stream, ο Charles Hoskinson, ο...