Επενδυτικό Debate: Bitcoin, χρυσός, ακίνητα ή μετοχές;

ΑρχικήΝέαΓενικάΕπενδυτικό Debate: Bitcoin, χρυσός, ακίνητα ή μετοχές;

Μοιραστείτε το

Με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η συζήτηση για το ποιες επενδύσεις παρέχουν τις πιο σημαντικές αποδόσεις είναι δύσκολο να απαντηθεί. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τον εξής προβληματισμό: Bitcoin, Χρυσός, Ακίνητα ή Μετοχές; Ας εξερευνήσουμε την ιστορική απόδοση και τις μελλοντικές δυνατότητες κάθε τύπου επένδυσης, ξεκινώντας από το Bitcoin.

Bitcoin

Πολλοί επενδυτές θεωρούν το Bitcoin μια επαναστατική επένδυση, ορισμένοι μάλιστα το αναφέρουν ως «ψηφιακό χρυσό». Παρόλου που παρουσίασε πολλές αστάθειες όλα αυτά τα χρόνια, το Bitcoin (BTC) έχει δει τεράστια ανάπτυξη από την έναρξη του το 2009. Η αξία του BTC έχει αυξηθεί σε ιστορικό υψηλό σχεδόν των $65.000 το 2021. Ωστόσο, από τότε, η τιμή έχει πέσει περισσότερο από το 70%, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές του δυνατότητες.

Παρά την πρόσφατη ύφεση, επενδυτές όπως ο Michael Saylor της MicroStrategy παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξοι για το Bitcoin. Ο Saylor υποστηρίζει ότι το BTC είναι η καλύτερη επένδυση λόγω της σπανιότητας και της χρησιμότητας του. Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι, και ο Saylor έχει αντιμετωπίσει κριτική για την επένδυση τόσο μεγάλου μέρους των χρημάτων της εταιρείας του στο Bitcoin.

Χρυσός

Ο χρυσός είναι μια αξιόπιστη επένδυση που εκτιμάται για την αξία και τη σταθερότητα του εδώ και αιώνες. Έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και παραμένει μια δημοφιλής επενδυτική επιλογή για όσους αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους με μεγάλη αβεβαιότητα. Ο χρυσός έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια, με την αξία του να έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. Τα «Gold bugs», όπως ο Peter Schiff υποστηρίζει, ότι ο χρυσός είναι η μόνη αληθινή ασφαλής επένδυση, απορρίπτοντας το Bitcoin ως κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο. Εν τω μεταξύ, άλλες ισχυρές προσωπικότητες όπως ο Michael Saylor και ο Max Keizer, πιστεύουν ότι το Bitcoin θα αντικαταστήσει τελικά τον χρυσό ως την καλύτερη επένδυση για ασφαλή φύλαξη λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των ανώτερων τεχνολογικών του δυνατοτήτων.

Ακίνητα

Τα ακίνητα ανα περιόδους είναι μια δημοφιλής επενδυτική επιλογή. Πολλοί επενδυτές το βλέπουν ως έναν τρόπο δημιουργίας παθητικού εισοδήματος και συσσώρευσης πλούτου με την πάροδο του χρόνου. Αν και υπήρχαν μεγάλες αστάθειες όλα αυτά τα χρόνια, η ακίνητη περιουσία ήταν μια αξιόπιστη επένδυση. Ιστορικά, η αξία των ακινήτων αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να είναι μια επικίνδυνη επιλογή, επειδή εξαρτώνται από τις οικονομικές συνθήκες και τις συγκρίσεις της τοπικής αγοράς. Η πρόσφατη πανδημία έχει αναδείξει τους κινδύνους των επενδύσεων σε ακίνητα, με πολλά εμπορικά ακίνητα να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της στροφής στην εξ αποστάσεως εργασία.

Μετοχές

Τέλος, οι μετοχές ήταν μια καλή επένδυση για πολλούς, με τη δυνατότητα σημαντικής ανάπτυξης και απόδοσης με την πάροδο του χρόνου. Με την άνοδο της τεχνολογίας, η επένδυση σε μετοχές έχει γίνει πιο προσιτή στους ιδιώτες επενδυτές, με πολλές πλατφόρμες να προσφέρουν συναλλαγές χωρίς προμήθεια.

Ενώ οι μετοχές έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη με την πάροδο των ετών, ωστόσο είναι εξαιρετικά ασταθείς, με ξαφνικές καταρρεύσεις της αγοράς να προκαλούν σημαντικές απώλειες στους επενδυτές. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι μετοχές στην ίδια κατηγορία, με ορισμένες εταιρείες να σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη ενώ άλλες αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή.

Με τα χρόνια, υπήρξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ του Bitcoin και των παραδοσιακών επενδύσεων όπως για παράδειγμα το χρηματιστήριο. Ενώ ορισμένοι επενδυτές βλέπουν το Bitcoin ως εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο, άλλοι το βλέπουν ως συμπλήρωμα στο υπάρχον επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην απόδοση του Bitcoin, κατά μέσο όρο, έναντι του χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα του S&P 500 και του NASDAQ.

Bitcoin Vs. Μετοχές

Ιστορικά, το Bitcoin δεν είχε σχέση με το χρηματιστήριο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και του χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Και ναι, βρισκόμαστε σε αβέβαιους καιρούς τώρα.

Όταν η χρηματιστηριακή αγορά αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες, οι επενδυτές μπορεί να στραφούν σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της αστάθειας της αγοράς. Αυτό ήταν εμφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όπου το Bitcoin σημείωσε σημαντική ανάπτυξη καθώς η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε σημαντική πτώση.

Bitcoin έναντι S&P 500

Ο S&P 500 θεωρείται ένα από τα πιο ακριβή μέτρα μέτρησης της απόδοσης του χρηματιστηρίου, αντιπροσωπεύοντας τις 500 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιστορικά, το Bitcoin και ο S&P 500 δεν είχαν σχέση, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε μια αυξανόμενη συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Bitcoin vs. S&P 500. Image: IMF (International Monetary Fund)

Bitcoin και NASDAQ

Ο NASDAQ είναι ένας δείκτης που παρακολουθεί την απόδοση περισσότερων από 3.000 τεχνολογικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πιο σημαντικούς τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου όπως η Apple, η Amazon και η Google. Ιστορικά, το Bitcoin συσχετίστηκε περισσότερο με τον NASDAQ παρά με τον S&P 500.

Σε μια παρόμοια μελέτη, το Bloomberg έδειξε ότι ο δεσμός μεταξύ του Bitcoin και του NASDAQ ήταν 0,51 τον περασμένο χρόνο, υποδηλώνοντας μια μέτρια θετική σχέση μεταξύ των δύο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία και στην αυξανόμενη υιοθέτηση του από εταιρείες τεχνολογίας.

Διασπορά

Ενώ το Bitcoin και οι παραδοσιακές επενδύσεις όπως το χρηματιστήριο δεν είχαν καμια σχέση παλαιότερα, παρατηρούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε μια αυξανόμενη συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αν και εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, υπογραμμίζει τη σημασία της διαφοροποίησης του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου ώστε να περιλαμβάνει εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin.

Οι επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν σε Bitcoin θα πρέπει να εξετάσουν τους κινδύνους και τις πιθανές ανταμοιβές αυτής της σχετικά νέας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και την αυξανόμενη συσχέτιση του με το χρηματιστήριο.

Τελικά, η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που ευθυγραμμίζεται με τους οικονομικούς σας στόχους και την επενδυτική σας στρατηγική. Είτε επιλέξετε Bitcoin, χρυσό, Ακίνητα ή Μετοχές, το κλειδί της επιτυχίας είναι να παραμένετε ενημερωμένοι, υπομονετικοί και να επενδύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...