“Έρχεται δεύτερο κύμα τραπεζικής κρίσης – Η κατάρρευση μπορεί να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες του 2008”

ΑρχικήΝέα"Έρχεται δεύτερο κύμα τραπεζικής κρίσης - Η κατάρρευση μπορεί να ανταγωνιστεί τις...

Μοιραστείτε το

Ο George Gammon,ειδικός στη μακροοικονομία, πιστεύει ότι ένα δεύτερο κύμα χρεοκοπιών τραπεζών βρίσκεται στον ορίζοντα.

Σε μια νέα ενημέρωση προς τους 480.000 συνδρομητές του στο YouTube, ο Gammon αναφέρει ότι η παραβολική άνοδος των δανείων των τραπεζών από το σύστημα Federal Home Loan Bank (FHLB) και του νεοσύστατου Προγράμματος Χρηματοδότησης Τραπεζών (BTFP) αποτελούν σημαντικούς δείκτες που υποδεικνύουν ότι περισσότερες τραπεζικές αποτυχίες είναι προ των πυλών.

“Όταν αυτές οι προβληματικές τράπεζες χρειάζονται ρευστότητα, η πρώτη τους επιλογή, επειδή είναι πολύ πιο οικονομική, θα είναι η αγορά. Για παράδειγμα, η αγορά repo.” Οι συναλλαγές repo χρησιμοποιούνται συχνά από τις τράπεζες για να αποκτήσουν ρευστότητα και να διαχειριστούν τη χρηματοδότηση τους.

“Ωστόσο, αυτοί είναι πολύ προηγμένοι δανειστές… οπότε οι τράπεζες πηγαίνουν στην επόμενη καλύτερη επιλογή τους, που είναι το FHLB, αλλά διστάζουν πολύ να το κάνουν αυτό, επειδή παρόλο που αποτελεί είναι ένα μέσο διάσωσης, είναι πολύ ακριβό και οι όροι συχνά είναι αυστηροί…”

Ο Gammon αναφέρει ότι οι πιο πρόσφατες στατιστικές από το σύστημα Federal Reserve Economic Data (FRED), που δείχνουν αιφνίδια και διαρκή αύξηση στα δάνεια από το FHLB και το BTFP, υποδεικνύουν ότι η τραπεζική κρίση είναι ακόμα μακριά από το τέλος.

“Γνωρίζουμε ότι η τραπεζική κρίση είναι ακόμα μακριά από το τέλος, επειδή το charts of advances, δηλαδή το γράφημα που δείχνει την ανοδική τάση ή τη συνεχιζόμενη αύξηση στις προκαταβολές του FHLB, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό και συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε αυτό με το γεγονός ότι το BTFP είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν έχει μειωθεί ακόμη.”

Source: Federal Reserve Bank of St. Louis
Source: Federal Reserve Bank of St. Louis

Το τελευταίο μέτρο που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι το “Federal Reserve’s discount window”, που αποτελεί ένα πρόγραμμα επείγουσας δανειοδότησης σχεδιασμένο για να προσφέρει στις τράπεζες βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Όταν το “Federal Reserve’s discount window” εκτιναχθεί ξανά, όπως αναφέρει ο Gammon, οι τράπεζες που απευθύνονται σε αυτό το πρόγραμμα ουσιαστικά θα είναι ένα σήμα προς την αγορά ότι βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση.

“Πώς προσδιορίζουμε περίπου τον χρόνο που θα έρθει το επόμενο κύμα αυτής της κρίσης είναι συνδυάζοντας αυτά τα δύο γραφήματα [FHLB και BTFP] με ένα γράφημα του discount window.”

Και όταν δούμε ότι αυτό αυξάνεται δραματικά, τότε ξέρουμε ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, είναι πολύ πιθανό να δούμε περισσότερες από αυτές τις τράπεζες να καταρρέουν, πιθανώς οδηγώντας μας σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ παρόμοιο ή ακόμη χειρότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...