Τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια και πώς λειτουργούν;

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαΤι είναι τα έξυπνα συμβόλαια και πώς λειτουργούν;

Μοιραστείτε το

Όλοι γνωρίζουμε την λέξη συμβόλαιο και τι σημαίνει αυτό. Εδώ όμως θα δώσουμε έμφαση στο έξυπνο συμβόλαιο και στο ρόλο που θα παίξει στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Το έξυπνο συμβόλαιο καθορίζει τους όρους μιας συμφωνίας, αλλά σε αντίθεση με το παραδοσιακό συμβόλαιο, οι όροι της συμφωνίας εκτελούνται ως κώδικας σε μια αλυσίδα μπλοκ.

Εισαγωγή

Το έξυπνο συμβόλαιο καθορίζει τους όρους μιας συμφωνίας, αλλά σε αντίθεση με το παραδοσιακό συμβόλαιο, οι όροι της συμφωνίας εκτελούνται ως κώδικας σε μια αλυσίδα μπλοκ. Είναι προγράμματα υπολογιστών που εκτελούνται αυτόματα καθώς τα μέρη μιας συμφωνίας εκπληρώνουν τους όρους της, χωρίς να απαιτείται διαμεσολάβηση από κάποιο τρίτο. Ο κώδικας και οι συμφωνίες που περιέχονται σε αυτόν υπάρχουν σε ένα κατανεμημένο, αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain όπως το Ethereum. Με τη χρήση των έξυπνων συμβολαίων υπάρχει η ασφάλεια, αξιοπιστία και προσβασιμότητα που προσφέρει ένα δίκτυο blockchain.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει το έξυπνο συμβόλαιο πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι το blockchain. Tο blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο και δημόσιο ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταγραφή συναλλαγών σε πολλούς υπολογιστές. Το αποκεντρωµένο σύστηµα λογισµικού στην ουσία είναι ένα μητρώο δεδοµένων, στο οποίο αποθηκεύονται και επαληθεύονται οι πληροφορίες.

Ένα blockchain, ως βάση δεδομένων, αποθηκεύει πληροφορίες ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή. Η καταγραφή πληροφοριών γίνεται με τρόπο που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την αλλαγή, την παραβίαση ή την εξαπάτηση του συστήματος. Δεν μπορεί να τροποποιηθεί αναδρομικά χωρίς την αλλαγή όλων των επόμενων μπλοκ και την συναίνεση του δικτύου. Η καινοτομία του blockchain, εγγυάται ουσιαστικά την ασφάλεια ενός αρχείου δεδομένων. Επειδή είναι μια αποκεντρωμένη και κοινή βάση δεδομένων, το blockchain είναι ένας νέος τρόπος μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων χωρίς μεσάζοντες. Χρησιμοποιεί επίσης κρυπτογραφία για να διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες δεν μπορούν να αλλοιωθούν.

Πώς λειτουργεί το έξυπνο συμβόλαιο;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, τα έξυπνα συμβόλαια εκτελούνται αυτόματα μόλις εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτο μέρος, όπως τράπεζα, μεσίτη ή κυβέρνηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει ρυθμιστεί ώστε να αναγνωρίζει ένα συμβάν το οποίο θα ενεργοποιεί την εκτέλεση.

Για παράδειγμα, έστω η Μαρία θέλει να αγοράσει ένα σπίτι από την Άννα. Το έξυπνο συμβόλαιο θα είναι κάπως έτσι. Μόλις η Μαρία πληρώσει το Χ ποσό, τότε αυτόματα το σπίτι της Άννας μεταφέρεται στην ιδιοκτησία της Μαρίας. Δεν χρειάζονται να μεσολαβήσουν τράπεζες, δικηγόροι, κτηματομεσίτες όπως θα συνέβαινε στην πραγματική οικονομία. Με αποτέλεσμα η συναλλαγή να γίνεται άμεσα και χωρίς επιπλέον έξοδα.

Επειδή οι προγραμματισμένοι κανόνες δεν μπορούν να τροποποιηθούν μόλις τεθεί σε ισχύ η έξυπνη σύμβαση, κάθε συμβαλλόμενο μέρος πρέπει να είναι σίγουρο ότι έχει κατανοήσει τους όρους. Στη συνέχεια, κάθε συμφωνημένη ενέργεια ή ρήτρα καταχωρείται στο blockchain.

Πού χρησιμοποιούνται τα έξυπνα συμβόλαια;

Μείωση οικονομικών λαθών στην χρηματοδότηση του εμπορίου

Η δυνατότητα των έξυπνων συμβάσεων να αυτοματοποιούν τις ροές εργασίας και να οξύνουν τους υπολογισμούς βοηθά στην μείωση των οικονομικών λαθών όπως και στη μείωση των ωρών εργασίας.

Παρακολούθηση στοιχείων ιδιοκτησίας ακίνητων

Τα έξυπνα συμβόλαια στον κλάδο των ακινήτων, χρησιμοποιούνται για την καταγραφή στοιχείων οποιασδήποτε ιδιοκτησίας. Βελτιστοποιούν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών, μειώνοντας την ανάγκη για δικηγόρους ή μεσίτες. Οι πωλητές μπορούν να αναλάβουν τη διαδικασία από μόνοι τους.

Προστασία προσωπικών ιατρικών δεδομένων στον τομέα της υγείας

Πολλά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να παρέχουν αξιόπιστη αυτοματοποίηση και μέτρα ασφαλείας. Τα νοσοκομεία αποτελούν πρωταρχικούς στόχους των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, καθώς διαθέτουν πληθώρα προσωπικών πληροφοριών. Τα έξυπνα συμβόλαια επιτρέπουν την ασφαλή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων των ασθενών σε μια αλυσίδα μπλοκ, όπου η πρόσβαση σε αυτά είναι δυνατή μόνο με το ιδιωτικό κλειδί του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι πάροχοι ιατρών τους έχουν πάντα πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται και ότι οι πληροφορίες τους είναι ασφαλείς.

Βελτίωση της διαδικασίας των εκλογών

Σκεφτείτε πόσο χρονοβόρα και δαπανηρή είναι η διαδικασία των εκλογών, ειδικά σε χώρες όπως την Αμερική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συστήματα ψηφοφορίας blockchain θα μπορούσαν να είναι το μέλλον των εκλογών. Κάνοντας την ψηφοφορία με ασφάλεια και άνεση μέσω ψηφιακών μέσων, τα συστήματα ψηφοφορίας blockchain θα μπορούσαν να διευρύνουν την προσβασιμότητα, να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη συμμετοχή των ψηφοφόρων και να επιταχύνουν τη διαδικασία καταμέτρησης και αναφοράς ψήφων.

Μείωση της απάτης για αποζημιώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο

Τα έξυπνα συμβόλαια ενισχύουν την επεξεργασία των αποζημιώσεων μέσω συχνών ελέγχων σφαλμάτων με αποτέλεσμα την μείωση των απατών όσο αφορά τις αποζημιώσεις. Οι μικρότεροι χρόνοι επεξεργασίας θα έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές και γρηγορότερη εξυπηρέτηση.

Μείωση του κόστους σε νομικές υπηρεσίες

Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω ,μέσω ενός έξυπνου συμβολαίου, εφόσον συμφωνηθούν οι όροι και από τις δύο πλευρές, η συναλλαγή εκτελείται χωρίς την ανάγκη για διαμεσολαβητή όπως π.χ δικηγόρο. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος όσον αφορά τα δικηγορικά έξοδα για την εκτέλεση μιας συναλλαγής δεν υπάρχουν πλέον, και όχι μόνο οι συναλλασσόμενες πλευρές θα εξοικονομούν χρήματα, αλλά οι συναλλαγές τους θα ολοκληρώνονται γρηγορότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...