Φαινόμενο Lehman Brothers: Άραγε θα το ξαναζήσουμε;

ΑρχικήΑπόψειςΦαινόμενο Lehman Brothers: Άραγε θα το ξαναζήσουμε;

Μοιραστείτε το

Αν και μπορεί να μην υπάρχει άμεση αιτιώδης σχέση, οι πρόσφατες καταρρεύσεις τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπογραμμίζουν παρόμοιους συστημικούς κινδύνους και προκλήσεις που υπήρχαν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα της Silicon Valley Bank, της Signature Bank, της Silvergate Bank και τώρα της Credit Suisse έχουν εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου. Ορισμένοι ειδικοί κάνουν παραλληλισμούς με την οικονομική κρίση του 2008, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη στιγμή της Lehman Brothers.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πυροδοτώντας μια ύφεση που κράτησε χρόνια. Η κατάρρευση μιας μεγάλης τράπεζας όπως η Credit Suisse θα μπορούσε να έχει παρόμοιες εκτεταμένες συνέπειες.

Η Credit Suisse αγωνίζεται εδώ και αρκετό καιρό, με μια σειρά από σκάνδαλα και οικονομικά λάθη που διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η τράπεζα έχει πληγεί έντονα από την κατάρρευση του Archegos Capital Management, ενός hedge fund που κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2021. Η Credit Suisse ήταν μία από τις πολλές τράπεζες που παρείχαν χρηματοδότηση στην Archegos και οι επιπτώσεις από την κατάρρευση άφησαν την τράπεζα με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα προβλήματα στην Credit Suisse έρχονται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για πτωχεύσεις και εκκαθαρίσεις τραπεζών, όπως η Silvergate Bank, η Silicon Valley Bank και η Signature Bank. Οι λόγοι πίσω από αυτές τις καταρρεύσεις ποικίλλουν, από κακοδιαχείριση και απάτη έως έλλειψη ρευστότητας και χαμηλά επιτόκια. Για παράδειγμα τα χαμηλά επιτόκια μπορεί να δυσκολέψουν τις τράπεζες να δημιουργήσουν κέρδη, ιδιαίτερα εάν διαθέτουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων χαμηλής απόδοσης. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στους ισολογισμούς τους, ειδικά εάν έχουν υψηλά επίπεδα χρέους ή αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις, όπως έλλειψη ρευστότητας ή κακή διαχείριση.

Αν και αυτές οι τράπεζες μπορεί να μην έχουν τον ίδιο παγκόσμιο αντίκτυπο με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, εξακολουθούν να υπογραμμίζουν πόσο εύθραυστο είναι πλέον το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη για αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 ήταν μια κομβική στιγμή στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, προκαλώντας μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η κατάρρευση ήταν το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων επενδύσεων στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, της έλλειψης εποπτείας και ρύθμισης και της αδυναμίας διατήρησης επαρκούς ρευστότητας. Η κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων της ανεξέλεγκτης ανάληψης κινδύνων και της ανάγκης για ισχυρή ρυθμιστική εποπτεία για την πρόληψη συστημικών κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι πρόσφατες χρεοκοπίες και εκκαθαρίσεις τραπεζών χρησιμεύουν ως προειδοποίηση ότι τα διδάγματα του 2008 δεν έχουν ακόμη αντληθεί πλήρως και ότι η ανάγκη για αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία παραμένει τόσο σημαντική όσο ποτέ.

Συνολικά, αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση θυμίζει την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν ένας συνδυασμός χαλαρών κανονισμών, ριψοκίνδυνων επενδύσεων και τραπεζών με υπερβολική μόχλευση οδήγησε σε μια καταστροφική κατάρρευση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού κλάδου. Πρώτον, οι τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένες και η αποτυχία ενός ιδρύματος μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο “domino effect” σε ολόκληρο το σύστημα. Επιπλέον, πολλές τράπεζες έχουν αναλάβει μεγάλα ποσά χρέους τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να τις αφήσει ευάλωτες σε περίπτωση ύφεσης.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει ξεπεράσει τις κρίσεις στο παρελθόν, και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα το κάνει ξανά. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει μέτρα τα τελευταία χρόνια για να αυξήσουν την εποπτεία και να βελτιώσουν τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της επανάληψης της κρίσης του 2008.

Τελικά, η τύχη του τραπεζικού κλάδου θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών των ρυθμιστικών αρχών, της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των επενδυτών και της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Αν και σίγουρα υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, είναι σημαντικό να μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ή να υποθέσετε ότι το χειρότερο σενάριο είναι αναπόφευκτο. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια στιγμή της Lehman Brothers ή εάν ο τραπεζικός κλάδος θα μπορέσει να πορευτεί σε αυτές τις προκλήσεις και να αναδυθεί ισχυρότερος από την άλλη πλευρά.

https://www.theguardian.com/

Καταρρεύσεις τραπεζών και ο αντίκτυπος στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων

Οι πρόσφατες καταρρεύσεις των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να έχουν τόσο άμεσες όσο και έμμεσες επιπτώσεις στα κρυπτονομίσματα. Άμεσα, εάν μια τράπεζα έχει σημαντικές κατοχές κρυπτονομισμάτων, μια κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξεπούλημα αυτών των περιουσιακών στοιχείων, προκαλώντας ενδεχομένως μια προσωρινή πτώση των τιμών στην αγορά. Επιπλέον, εάν η τράπεζα παρείχε υπηρεσίες φύλαξης ή αποτελούσε σημαντικό ανταλλακτήριο, η κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες για τους πελάτες, οδηγώντας σε αναταραχές στην αγορά.

Έμμεσα, η κατάρρευση μιας τράπεζας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα, οδηγώντας δυνητικά τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος της κατάρρευσης μίας τράπεζας στα κρυπτονομίσματα θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες συνθήκες της κατάρρευσης και τη συνολική υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Καθώς τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να κερδίζουν υιοθέτηση και αναγνώριση, θα είναι σημαντικό για τον κλάδο να συνεχίσει να παρακολουθεί και να προετοιμάζεται για πιθανούς συστημικούς κινδύνους που θέτουν οι παραδοσιακές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...