Κρυπτονομίσματα: Συχνές Ερωτήσεις

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαΚρυπτονομίσματα: Συχνές Ερωτήσεις

Μοιραστείτε το

Κρυπτονομίσματα: Με μία γρήγορη ματιά

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Τα κρυπτονομίσματα είναι μια ψηφιακή μορφή νομίσματος, τα οποία χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση για την ασφάλεια των συναλλαγών τους.

Είναι βασισμένα στην τεχνολογία του blockchain, ενός αποκεντρωμένου και δημόσιου ψηφιακού βιβλίου συναλλαγών, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταγραφή συναλλαγών σε πολλούς υπολογιστές. Δεν έχουν κάποια κεντρική αρχή ρύθμισης όπως π.χ. τράπεζες ή κυβερνήσεις, όπως τα παραδοσιακά νομίσματα.

Τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα σήμερα είναι το Bitcoin και το Ethereum.

Πώς μπορώ να αγοράσω κρυπτονομίσματα;

Βήμα 1ο: Για να αγοράσετε κρυπτονομίσματα, πρέπει πρώτα να επιλέξετε έναν μεσίτη ή ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Βήμα 2ο : Δημιουργήστε, και επαληθεύστε τον λογαριασμό σας.

Βήμα 3ο : Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό που δημιουργήσατε.

Βήμα 4ο : Τοποθετήστε την παραγγελία σας ανάλογα με το κρυπτονόμισμα που επιλέξατε.

Βήμα 5ο : Τέλος, επιλέξτε μια μέθοδο αποθήκευσης των κρυπτονομισμάτων σας.

Πώς αποθηκεύω κρυπτονομίσματα;

Ένας τρόπος αποθήκευσης των κρυπτονομισμάτων είναι στις διάφορες online πλατφόρμες δηλ. τα διάφορα ανταλλακτήρια. Πολλοί χρήστες επιλέγουν την φύλαξη στα διάφορα ανταλλακτήρια, προκειμένου να μην έχουν τους κινδύνους της φύλαξης με τα ιδιωτικά κλειδιά.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού πορτοφολιού (crypto wallet). Τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης, είναι πλατφόρμες για ασφαλή αποθήκευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Τι είναι τα crypto wallets;

Ένα crypto wallet, αποθηκεύει με ασφάλεια τα ιδιωτικά κλειδιά, τα οποία απαιτούνται για την πρόσβαση στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία του χρήστη στο blockchain.

Μπορείτε να βρείτε δύο διαφορετικές παραλλαγές κρυπτογραφικών πορτοφολιών, όπως τα hot wallets και τα cold wallets. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα hot wallets με συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα cold wallets αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά των κρυπτονομισμάτων σε αποθήκευση εκτός σύνδεσης, διασφαλίζοντας έτσι καλύτερη ασφάλεια.

Τι είναι η τεχνολογία blockchain;

Το blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα καταγραφής πληροφοριών, το οποίο καθιστά δύσκολη ή αδύνατη, την παραβίαση ή την εξαπάτηση του συστήματος. Η τεχνολογία blockchain προήλθε από το γνωστό σε όλους μας κρυπτονόμισμα, το Bitcoin.

Βασικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας blockchain είναι η Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (Distributed Ledger Technology -DLT) η οποία διασφαλίζει ότι οι συναλλαγές καταγράφονται μία φορά.

Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε το 2009 ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Στις 31 Οκτωβρίου του 2008 δημοσιεύτηκε η Λευκή Βίβλος ” Bitcoin: A peer-to peer electronic cash system.” από ένα προγραμματιστή ή μια ομάδα προγραμματισμών με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

Σκοπός της δημιουργίας του bitcoin, ήταν η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος συναλλαγών, το οποίο δεν θα ελέγχεται και δεν θα εποπτεύεται από καμία κεντρική αρχή. Η εγκυρότητα των συναλλαγών θα εποπτευόταν από το δίκτυο blockchain του δικτύου Bitcoin.

Τι είναι το Ethereum;

Το Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη παγκόσμια πλατφόρμα λογισμικού που τροφοδοτείται από την τεχνολογία blockchain. Είναι ένα δίκτυο peer-to-peer, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα ή να συνάπτουν συμφωνίες, απευθείας με κάποιον άλλο, χωρίς μεσάζοντες.

Κυκλοφόρησε στις 30 Ιουλίου 2015, και σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.Το Ethereum προτάθηκε αρχικά από έναν Ρωσο-Καναδό προγραμματιστή, τον Vitalik Buterin σε ηλικία μόλις 19 χρονών.

Συνιδρυτές του Ethereum είναι επίσης οι Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio και Mihai Alisie.

Τι είναι το Decentralized Finance(Defi);

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (Decentralized Finance – DeFi) αναφέρεται σε μεγάλη ποικιλία χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται χωρίς μια κεντρική αρχή όπως μια τράπεζα. Είναι ένα ανοιχτό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που δημιουργήθηκε για την εποχή του διαδικτύου.

Βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain, και αποτελείται από εφαρμογές και πρωτόκολλα peer-to-peer, που έχουν αναπτυχθεί σε αποκεντρωμένα δίκτυα blockchain. Η ιστορία της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης ξεκίνησε με το Bitcoin το 2009, καθώς ήταν το πρώτο μέσο αποκεντρωμένης χρηματοδότησης που γέννησε τη βιομηχανία κρυπτογράφησης το 2009.

Τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (mining);

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την δημιουργία νέων κρυπτονομισμάτων, και επαλήθευση των συναλλαγών. Περιλαμβάνει τεράστια, αποκεντρωμένα δίκτυα υπολογιστών, που επαληθεύουν και προστατεύουν τις αλυσίδες μπλοκ, και τεκμηριώνουν τις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων.

Στους εξορύκτες παρέχονται κίνητρα, με σκοπό να ασφαλίσουν το δίκτυο, συμμετέχοντας στη διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών, που αυξάνει τις πιθανότητές τους να κερδίσουν νέα νομίσματα.

Τι είναι τα stablecoins;

Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα τα οποία δημιουργήθηκαν με σκοπό να μειώσουν τη συνολική αστάθεια του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων. Στοχεύουν να παρέχουν μια εναλλακτική λύση στην υψηλή μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Τα stablecoins μπορεί να συνδέονται με ένα νόμισμα όπως το δολάριο ΗΠΑ, ή με την τιμή ενός εμπορεύματος όπως ο χρυσός, προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή υπό έλεγχο. Χρησιμοποιούνται κυρίως για συναλλαγές και δανεισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...