FED: Tύπωσε $300 δισ. για να στηρίξει τις Τράπεζες

ΑρχικήΝέαFED: Tύπωσε $300 δισ. για να στηρίξει τις Τράπεζες

Μοιραστείτε το

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έχει επεκτείνει το ισοζύγιo της κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις τράπεζες με δάνεια. Μήπως θα αρχίσουν ξανά να εφαρμόζουν την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing);

Η Fed ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες που είχαν δυσκολίες με τη ρευστότητα τους δανείστηκαν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Με αυτήν τη διάσωση, ο οικονομολόγος Peter Schiff πιστεύει ότι η πολιτική της Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) έχει επιστρέψει. Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς η Fed ”ακύρωσε” σχεδόν τέσσερις μήνες πολιτικής Ποσοτικής Σύσφιξης (QT) μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Fed ”σώζει” το χρηματοπιστωτικό σύστημα με εκτύπωση χρήματος

Σύμφωνα με το Fortune, η Fed διαθέτει 143 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατόχους εταιριών που ελέγχουν αποτυχημένες τράπεζες, όπως τη Signature Bank και τη Silicon Valley Bank. Οι κατόχοι των εταιριών θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αποζημιώσουν τους καταθέτες.

Έπειτα, η Fed δάνεισε 148 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται “discount window”. Το ποσό αυτό είναι ρεκόρ σε σχέση με τα συνήθη δανειακά ποσά που δανείζονται μέσω του προγράμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, συνήθως δανείζονται μόνο 4 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια εβδομαδιαίως μέσω του ”discount window”.

Την περασμένη Κυριακή, η Fed ξεκίνησε το πρόγραμμα “Bank Term Funding Program (BTFP)” και δάνεισε 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τις τράπεζες να αντλούν κεφάλαια για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών.

Οι ειδικοί τι λένε για όλο αυτό;

Ας τα πάρουμε από την αρχή η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει βοηθήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με σχεδόν το ήμισυ του ποσού που δόθηκε κατά την κρίση του 2008. Ο οικονομολόγος της JPMorgan, Michael Feroli, πιστεύει ότι είναι ένα μεγάλο ποσό. Η άποψη του είναι ότι η κατάσταση έχει δύο όψεις, από τη μία το ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλο και από την άλλη το σύστημα λειτουργεί όπως πρέπει για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου της JPMorgan, εκτιμά ότι η Fed μπορεί να ενισχύσει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ποσοτικής Σύσφιξης. Ο Chief Executive Officer του Bitbns, Gaurav Dahake, δήλωσε στο BeInCrypto:

“Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα ωθήσει το Bitcoin πάνω από τα 50.000 δολάρια και το Bitcoin halving είναι περίπου ένας χρόνος μακριά τώρα”

Απώλειες που θα φτάσουν τα 620 δις για τις τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν απώλειες ύψους 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της μείωσης της αξίας των ομολόγων που αγόρασαν με επιπλέον καταθέσεις λόγω της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid του 2020. Με την αύξηση των επιτοκίων, η τιμή των ομολόγων έπεσαν και οι τράπεζες βρίσκονται με μεγάλες απώλειες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη.

Ο συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου BitMEX, Arthur Hayes, γράφει:

“Οι τράπεζες κουβαλούν συνολικές απώλειες ύψους 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της μείωσης της αξίας των ομολόγων της κυβέρνησης καθώς ανέβηκαν τα επιτόκια”.

Source: Medium

Τον περασμένο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε επίστης στη πολιτική της Ποσοτικής Χαλάρωσης εισάγοντας 92 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...