FED: Καθοριστική αυτή η βδομάδα για τα επιτόκια και για την τιμή του Bitcoin

ΑρχικήΝέαΑγορέςFED: Καθοριστική αυτή η βδομάδα για τα επιτόκια και για την τιμή...

Μοιραστείτε το

Οι αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια και η νομισματική της πολιτική θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματαγορές και το Bitcoin δεν αποτελεί εξαίρεση.

Λόγω της χρεοκοπίας αρκετών αμερικανικών τραπεζών και των συνεχιζόμενων προβλημάτων ρευστότητας σε περίπου 186 αμερικανικές τράπεζες, καθώς και της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS Bank, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα είναι πιο bullish από ποτέ. Την Κυριακή, η τιμή του Bitcoin έφτασε τις 28.400 δολάρια.

Περίπου 15 χρόνια μετά την κατάρρευση της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, το όραμα του Satoshi Nakamoto γίνεται όλο και πιο αληθινό. Καθώς το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια άλλη μεγάλη κρίση και προσπαθεί να ανταποκριθεί με διάφορες στηρίξεις, οι επενδυτές έρχονται πιο κοντά στο Bitcoin.

Ωστόσο, οι επενδυτές στον χώρο του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν την οικονομία και τα χρηματοοικονομικά δεδομένα αυτή την εβδομάδα. Καθοριστικό γεγονός θα είναι η συνεδρίαση της FOMC και η απόφαση για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Εκτός από την απόφαση για τη νομισματική πολιτική, η Fed θα δημοσιεύσει επίσης τις αναθεωρημένες προβλέψεις της.

Την Τρίτη, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο. Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν τα τρέχοντα στοιχεία πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι πιο πρόσφατες ”US Durable Goods Orders” των ΗΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα δεδομένα δεν θα είναι τόσο σημαντικά όσο οι αποφάσεις της Fed. Τα “US Durable Goods Orders” αναφέρονται στη μέτρηση της συνολικής αξίας των εμπορευμάτων διαρκούς χρήσης που παρήγγειλαν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές Bitcoin και Crypto πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις με τη FED

Την Τετάρτη, η Fed θα ανακοινώσει την απόφαση της για το επιτόκιο στις 2:00 μ.μ. EST. Στην επόμενη συνέντευξη Τύπου στις 2:30 μ.μ. EST, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις δηλώσεις που θα κάνει ο πρόεδρος της Fed σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Η συνεδρίαση της FOMC θα είναι η πιο σημαντική του έτους, καθώς η Fed θα δημοσιεύσει το dot plot, το οποίο συνοψίζει τις προβλέψεις της FOMC για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμα, για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό και ειδικά μετά την έναρξη της τραπεζικής κρίσης. Η πρόβλεψη για μια αλλαγή στην κατεύθυνση της αγοράς (pivot) μπορεί να επιφέρει μεγάλη ανόδο στην τιμή του Bitcoin.

Σύμφωνα με το ”CME FedWatch tool”-αναλυτικό πίνακα προβλέψεων της CME Group, η πλειοψηφία του 53% των αναλυτών εξακολουθεί να αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Ενώ το 47% περιμένει ακόμη και μια παύση.

Στις 7 Μαρτίου, ο Powell κατέθεσε ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας ότι η Fed πιθανότατα θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια «περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» ως αντίδραση στην πληθωριστική πίεση. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ανέμενε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, υπό το πρίσμα της τραπεζικής κρίσης, οι προβλέψεις έχουν αντιστραφεί πλήρως. Ο πρόεδρος της Fed, Powell, έχει δεχθεί αυστηρή κριτική λόγω των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, καθώς ο ιστορικά γρήγορος ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, έχει οδηγήσει σε προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Πολλοί παράγοντες της αγοράς ζητούν μια αλλαγή από τη νομισματική πολιτική του.

Περαιτέρω, οι αυξήσεις των επιτοκίων ενέχουν τον κίνδυνο να καταρρεύσουν περισσότερες τράπεζες. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η Goldman Sachs ήταν η πρώτη μεγάλη τράπεζα που προέβλεψε ότι δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, δεδομένης της πίεσης στον τραπεζικό τομέα. Η Deutsche Bank και η Barclays έχουν έκτοτε επαναλάβει αυτήν την πρόβλεψη.

«Υπό το φως της πρόσφατης κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από τη FOMC να επιτύχει αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του στις 22 Μαρτίου…», δήλωσε η Goldman Sachs.

Για το Bitcoin, μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων και ακόμη και μια αύξηση μόλις 25 μονάδων βάσης θα πρέπει να ενισχύσει την ανοδική δυναμική στην αγορά, αν και πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από την εκτίμηση του Powell για την τρέχουσα κατάσταση που θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της FOMC.

Οι ειδικοί και αναλυτές θα επικεντρωθούν στα σχόλια του Powell σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών (Bank Term Funding Program – BTFP) και τις νέες γραμμές ανταλλαγής (swap lines) με πέντε άλλες κυρίαρχες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να εξάγουν πιθανές ενδείξεις για μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική που απαιτείται στο εγγύς μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές στο Bitcoin πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή αστάθεια της αγοράς την Τετάρτη, καθώς οι ανακοινώσεις του Powell μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην αξία του Bitcoin.

Την ώρα που δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο, η τιμή του Bitcoin διαπραγματευόταν στα $28,304 δολάρια.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...