Ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί αρκετούς από εμάς είναι γιατί τα κρυπτονομίσματα είναι ασταθή περιουσιακά στοιχεία και γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αυξομείωση στις τιμές τους;
Η τιμές των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και χαρακτηρίζονται από εξαιρετική αστάθεια στην τιμή σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα. Μερικοί από τους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν πτώση της τιμής τους είναι :
Αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος: Ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Όταν οι κυβερνήσεις ή οι χρηματοοικονομικοί ρυθμιστικοί φορείς ανακοινώνουν νέους κανόνες ή πολιτικές που σχετίζονται με τη χρήση και τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων, μπορεί να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και να προκαλέσει ορισμένους επενδυτές να πουλήσουν τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος που επηρεάζεται.
Οι ρυθμιστικοί φορείς επίσης σε πολλές χώρες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πώς να χειρίζονται τα κρυπτονομίσματα και οι κανόνες και οι πολιτικές μπορεί να διαφέρουν πολύ. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει ή έχουν περιορίσει αυστηρά τη χρήση κρυπτονομισμάτων, ενώ άλλες έχουν υιοθετήσει μια πιο ανεκτική προσέγγιση. Γενικά, οι χώρες που έχουν πιο περιοριστικές πολιτικές έναντι των κρυπτονομισμάτων, τείνουν να έχουν λιγότερη ζήτηση και χαμηλότερες τιμές για κρυπτονομίσματα από εκείνες με πιο επιτρεπτές πολιτικές.
Για παράδειγμα, στις αρχές του 2018 η Κίνα απαγόρευσε τις αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO) και τις εγχώριες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, κάτι που προκάλεσε σημαντική πτώση στην τιμή των περισσότερων κρυπτονομισμάτων.
Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η προτεινόμενη νομοθεσία στην Ινδία στις αρχές του 2021. Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε μεγάλο ξεπούλημα στην ινδική αγορά κρυπτονομισμάτων και πτώση της τιμής των κρυπτονομισμάτων.
Αρνητικά νέα, όπως η αποτυχία μιας σημαντικής ανταλλαγής ή μια παραβίαση ασφαλείας : Τα αρνητικά νέα ή αρνητικά συναισθήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πτώση της τιμής ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Για παράδειγμα, εάν υπάρξει ένα μεγάλο hack ή παραβίαση ασφαλείας σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, μπορεί να προκαλέσει τους επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην πλατφόρμα και να πουλήσουν τις κρυπτονομίσματα τους, οδηγώντας σε πτώση της τιμής. Ομοίως, αρνητικές ειδήσεις ή συναισθήματα σχετικά με ένα συγκεκριμένο έργο, όπως η καθυστέρηση στην κυκλοφορία ενός νέου χαρακτηριστικού ή προϊόντος, μπορεί να προκαλέσει πτώση της τιμής του αντίστοιχου κρυπτονομίσματος.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ανταλλακτηρίου Mt.Gox το 2014, όπου κλάπηκαν 850.000 Bitcoin, που ήταν περίπου το 7% όλων των bitcoin σε κυκλοφορία, είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του Bitcoin και στο γενικό κλίμα της αγοράς .
Επιπλέον, όταν μέσα ενημέρωσης ή άτομα με επιρροή στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων εκφράζουν αρνητικές απόψεις για ένα έργο ή ένα διακριτικό, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση της τιμής, καθώς μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα και να οδηγήσει τους επενδυτές να πουλήσουν τις συμμετοχές τους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ιδιαίτερα κερδοσκοπική και επιρρεπής στη διαφημιστική εκστρατεία, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από ειδήσεις, φήμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εμφάνιση νέων ανταγωνιστικών κρυπτονομισμάτων:Η εμφάνιση νέων ανταγωνιστικών κρυπτονομισμάτων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της τιμής ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος. Καθώς δημιουργούνται όλο και περισσότερα κρυπτονομίσματα, μπορούν να ανταγωνιστούν τα υπάρχοντα για το ίδιο μερίδιο αγοράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το παλαιότερο κρυπτονόμισμα. Για παράδειγμα, εάν εισαχθεί ένα νέο κρυπτονόμισμα που είναι παρόμοιο με ένα υπάρχον αλλά έχει ορισμένες βελτιώσεις ή πλεονεκτήματα, όπως ταχύτερους χρόνους συναλλαγών ή χαμηλότερες χρεώσεις, το πιθανότερο είναι να προσελκύσει επενδυτές, με αποτέλεσμα η τιμή του παλαιότερου κρυπτονομίσματος με τα ίδια χαρακτηριστικά να πέσει.
Επιπλέον, η εισαγωγή νέων κρυπτονομισμάτων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής προσφοράς της αγοράς, η οποία μπορεί να προκαλέσει πτώση των τιμών σε γενικές γραμμές, καθώς υπάρχει περισσότερη προσφορά παρά ζήτηση.
Μείωση του όγκου συναλλαγών ή της ρευστότητας: Η μείωση του όγκου συναλλαγών ή της ρευστότητας μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της τιμής ενός κρυπτονομίσματος. Ο όγκος συναλλαγών αναφέρεται στον αριθμό των μονάδων ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος που αγοράζονται και πωλούνται σε μια δεδομένη χρονική περίοδο και η ρευστότητα αναφέρεται στην ευκολία με την οποία μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν αυτές οι μονάδες. Όταν ο όγκος συναλλαγών και η ρευστότητα είναι υψηλοί, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί αγοραστές και πωλητές ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος και ότι η αγορά είναι ενεργή. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τιμές τείνουν να είναι πιο σταθερές και είναι εύκολο να αγοράσετε ή να πουλήσετε ένα μεγάλο μέρος του κρυπτονομίσματος χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η τιμή του.
Ωστόσο, όταν ο όγκος συναλλαγών και η ρευστότητα είναι χαμηλές, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αγοράσετε ή να πουλήσετε ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα και οι τιμές να γίνουν πιο ασταθείς. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τους επενδυτές να εισέλθουν ή να εξέλθουν από μια θέση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και μείωση της τιμής.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, για παράδειγμα έλλειψη ενδιαφέροντος από τους επενδυτές, μείωση του αριθμού των εμπόρων ή έλλειψη κινήτρων για διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου διακριτικού. Επιπλέον, εάν ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα ή διακριτικό διαπραγματεύεται ως επί το πλείστον σε ένα ή λίγα ανταλλακτήρια, εάν αυτά τα ανταλλακτήρια έχουν τεχνικές δυσκολίες ή είναι εκτός λειτουργίας, αυτό μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο και τη ρευστότητα των συναλλαγών.
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον όγκο συναλλαγών και τη ρευστότητα κατά την αξιολόγηση ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος, καθώς μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για την τρέχουσα ζήτηση και την ευκολία αγοράς ή πώλησης αυτού του κρυπτονομίσματος.
Μείωση του ενδιαφέροντος από θεσμικούς επενδυτές: Η μείωση του ενδιαφέροντος από θεσμικούς επενδυτές μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της τιμής ενός κρυπτονομίσματος. Οι θεσμικοί επενδυτές είναι μεγάλοι οργανισμοί όπως για παράδειγμα συνταξιοδοτικά ταμεία, ταμεία προνοίας, αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, που έχουν σημαντικά χρηματικά ποσά για να επενδύσουν. Όταν επενδύουν σε ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, μπορούν να δημιουργήσουν ζήτηση και να ανεβάσουν την τιμή.
Ωστόσο, όταν οι θεσμικοί επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, μπορούν επίσης να πουλήσουν τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και πτώση της τιμής. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως έλλειψη κανονιστικής σαφήνειας ή ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι θεσμικοί επενδυτές τείνουν να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν πιο καθιερωμένο ιστορικό και κανονισμούς, επομένως η είσοδος θεσμικών επενδυτών μπορεί να υποδηλώνει μια πιο ώριμη και σταθερή αγορά. Ωστόσο, η έξοδος τους από μια αγορά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και πτώση της τιμής.
Λήψη κερδών από προηγούμενους επενδυτές:Η λήψη κερδών από προηγούμενους επενδυτές μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της τιμής ενός κρυπτονομίσματος. Η λήψη κερδών αναφέρεται στη διαδικασία πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου μετά την αύξηση της τιμής του, προκειμένου να κλειδωθούν τα κέρδη. Όταν οι επενδυτές έχουν αποκομίσει σημαντικό κέρδος σε ένα συγκεκριμένο κρυπτονομίσματα, μπορεί να επιλέξουν να το πουλήσουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και πτώση της τιμής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες όταν η τιμή ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επενδυτές που αγόρασαν νωρίς και είδαν τις επενδύσεις τους να αυξάνονται σε αξία, μπορεί να θέλουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους πριν πέσει η τιμή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξεπούλημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και πτώση της τιμής.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι γνωστή για την αστάθειά της. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να υπάρχει μία πτωτική τάση στην αγορά κρυπτονομισμάτων, όσοι όμως έχουν καλύτερο μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό φαίνεται να το βλέπουν ως μια ευκαιρία να οικοδομήσουν και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη ανοδική πορεία.
Επιπλέον, αξίζει να έχουμε κατά νου ότι πολλοί από αυτούς τους παράγοντες είναι αλληλένδετοι και μπορούν να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον και θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέρος μιας ευρύτερης εικόνας της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Για να λάβετε καλά ενημερωμένες αποφάσεις, είναι σημαντικό να κάνετε τη δική σας έρευνα, να παρακολουθείτε το κλίμα και τις ειδήσεις της αγοράς και να μην λαμβάνετε επενδυτικές αποφάσεις βασισμένες αποκλειστικά στις τρέχουσες κινήσεις των τιμών οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος.