H Ρωσία εισάγει το «ψηφιακό ρούβλι» πιλοτικά σε 11 πόλεις από τις 15/8 και σταματά να αγοράζει συνάλλαγμα

ΑρχικήΝέαH Ρωσία εισάγει το «ψηφιακό ρούβλι» πιλοτικά σε 11 πόλεις από τις...

Μοιραστείτε το

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις αγορές ξένου νομίσματος μέχρι το τέλος του 2023 και σχεδιάζει το ψηφιακό ρούβλι.

Η Ρωσία σταματά τις αγορές ξένων νομισμάτων και λανσάρει μια ψηφιακή έκδοση του νομίσματος της, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματος καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αγοράζει πλέον νομίσματα στην παγκόσμια αγορά από τις 10 Αυγούστου έως το τέλος του έτους, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε δήλωση την Τετάρτη 9 Αυγούστου.

Ωστόσο, θα συνεχίσει να πουλά ξένα νομίσματα που βρίσκονται στο κρατικό της ταμείο αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε ότι είχε αρχίσει πιλοτικές δοκιμές μιας ψηφιακής έκδοσης για το ρούβλι, κάτι που έχει προγραμματίσει να κάνει από τον Ιούλιο για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Το ψηφιακό ρούβλι θα δοκιμαστεί με περιορισμένο αριθμό πελατών σε 13 τράπεζες, αν και η ρωσική Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να κυκλοφορήσει το νόμισμα για ευρεία χρήση έως το 2025.

Οι κινήσεις είναι μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας να στηρίξει την πληγείσα οικονομία της, με το ρούβλι να πέφτει πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Τον Ιούλιο, το ρούβλι ξεπέρασε μια βασική «ζώνη άνεσης» για το Κρεμλίνο στον απόηχο της βραχύβιας εξέγερσης της ομάδας Wagner, προκαλώντας ανησυχία καθώς η αγοραστική δύναμη της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές εξασθενούσε. Το νόμισμα της Ρωσίας υποχώρησε περαιτέρω την Πέμπτη 19 Αυγούστου, διαπραγματεύονταν στα 97 προς το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό είναι περίπου μια πτώση 30% από την αξία του ρουβλίου τον Ιανουάριο, καθιστώντας το ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση φέτος.

Η πιλοτική χρήση

Ξεκινά η διεξαγωγή δοκιμών του ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), γνωστό ως ψηφιακό ρούβλι, μέσω πραγματικών συναλλαγών που αφορούν πραγματικούς χρήστες σε 11 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του μετρό της Μόσχας, με την αρχική φάση να ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου.

Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν περίπου 600 άτομα και 30 εταιρείες και μετά την επιτυχή επαλήθευση των συναλλαγών τους, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα διευρυνθεί. Το πεδίο δοκιμών του ψηφιακού ρουβλίου θα επεκταθεί στο σύστημα δημόσιων μεταφορών στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, όπου θα γίνονται πιλοτικά οι συναλλαγές με το ψηφιακό ρούβλι.

Ο Maxim Liksutov, αντιδήμαρχος μεταφορών, τόνισε τον ρόλο του μετρό ως τοποθεσίας δοκιμών καινοτομίας και ανακοίνωσε σχέδια για εισαγωγή ψηφιακών επιλογών πληρωμής σε ρούβλια για τις πωλήσεις εισιτηρίων και πιθανή επέκταση των πληρωμών CBDC σε άλλα αστικά μεταφορικά μέσα.

Η συμμετοχή των τραπεζών στο εγχείρημα

Πάνω από δώδεκα ρωσικές τράπεζες πρόκειται να συμμετάσχουν στις δοκιμές με πραγματικές συναλλαγές και χρήστες. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Sergey Khotimsky, Πρώτος Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sovcombank, σημείωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες σκοπεύουν να ανταγωνιστούν την πλατφόρμα του ψηφιακού ρουβλίου δημιουργώντας υπηρεσίες και μηχανισμούς για την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της κερδοφορίας των συναλλαγών χωρίς μετρητά, επαναλαμβάνοντας μια στρατηγική παρόμοια με αυτή που υιοθετήθηκε για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο όπως στην περίπτωση των μετρητών, όταν οι τράπεζες δημιούργησαν υπηρεσίες και εισήγαγαν μηχανισμούς για να κάνουν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά πιο κερδοφόρες και ενδιαφέρουσες.
Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε»
, είπε ο Sergey Khotimsky.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι το ψηφιακό ρούβλι έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει τα παραδοσιακά μετρητά και το ηλεκτρονικό τραπεζικό χρήμα, αντί να τα αντικαθιστά, ως η τρίτη μορφή ρωσικού νομίσματος fiat. Η νομοθεσία που απαιτείται για την εισαγωγή του ψηφιακού ρουβλίου εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου τον Ιούλιο και η κύρωση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό ρούβλι από τον Πρόεδρο Vladimir Putin άνοιξε το δρόμο για την ενσωμάτωση των πληρωμών CBDC στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η μελλοντική επέκταση του πιλοτικού προγράμματος CBDC παραμένει αβέβαιη, καθώς τον Άυγουστο στη σύνοδο της ομάδας των BRICS θα ενταθούν οι συζητήσεις για την υιοθέτηση ενός νέου νομισματικού συστήματος ανταγωνιστικού στο δολάριο.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...