Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

ΑρχικήΝέαΗ "ανατομία" 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Μοιραστείτε το

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, η Binance, δήλωσε ενοχή για ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε και θα πληρώσει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 4,3 δισ. δολαρίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τη CFTC.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του, Changpeng Zhao, συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του CEO. “Το να χρησιμοποιείς νέα τεχνολογία για να παραβείς τον νόμο δεν σε κάνει disruptor. Σε κάνει εγκληματία”, προειδοποίησε ο γενικός εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Merrick Garland.

Την ίδια στιγμή, το Bitcoin σημειώνει ράλι 120% από την αρχή του έτους και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ανακτήσει περισσότερα από 800 δισ. δολάρια μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX και τη σύλληψη του -καταδικασμένου πλέον- ιδρυτή του, Sam Bankman-Fried.

Εύλογα ανησυχούν οι επενδυτές για το μέλλον των crypto: Τέλειωσε ο μακρύς χειμώνας; Ή έπονται και άλλες σκοτεινές μέρες, αφού συνεχίζεται η ρυθμιστική καταστολή; Αντί να επιχειρήσει έναν γενικό απολογισμό και εκτίμηση για την αγορά των crypto, το Forbes αποφάσισε να εστιάσει σε πέντε ψηφιακά νομίσματα.

Bitcoin 

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο περιμένει πάνω από μια δεκαετία την έγκριση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) για το ETF του. Έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα τουλάχιστον 30 φορές, για να απορριφθεί -ή αποσυρθεί- στη συνέχεια, με τη SEC να υποστηρίζει ότι η αγορά του Bitcoin είναι επιρρεπής στην απάτη και στη χειραγώγηση.

Τα futures ETFs του Bitcoin, όπως το Proshares Bitcoin Strategy ETF, τα οποία ρυθμίζονται από τη CFTC, υπάρχουν από τον Οκτώβριο του 2021. Τα καλά νέα είναι ότι τον Ιανουάριο μπορεί να δώσει η SEC το πράσινο φως για ένα spot Bitcoin ETF. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί διψήφιος αριθμός αιτήσεων για spot Bitcoin funds από κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, όπως η BlackRock, που θα δώσουν ώθηση -λόγω “ονόματος”- στο περιουσιακό στοιχείο.

Η εισαγωγή των ETFs Bitcoin στην αγορά θα ενισχύσει τη ζήτηση του Bitcoin από πιο mainstream επενδυτές. “Ένα spot Bitcoin ETF θα αποτελούσε μοχλό ζήτησης. Θα είναι πολύ ισχυρό”, λέει ο Cosmo Jiang, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pantera Capital.

Δυναμική στο Bitcoin θα παρέχει και το τέταρτο halving στην ιστορία του που θα λάβει χώρα τον Απρίλιο. Συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια (συγκεκριμένα, κάθε φορά που προστίθενται 210.000 blocks στον κώδικα του Bitcoin). Ουσιαστικά μειώνει στο μισό την ανταμοιβή για την υπέρβαση ενός “block”, που σήμερα είναι στα 6,25 Bitcoin. Με τις τρέχουσες τιμές, αυτό σημαίνει ότι η ανταμοιβή ανά μπλοκ θα πέσει στα περίπου 117.000 δολάρια από 234.000 δολάρια. Αυτές οι μειώσεις θα συμβαίνουν κάθε τέσσερα χρόνια μέχρι την εξόρυξη του τελευταίου Bitcoin το 2140. Συνδυάστε την αυτοματοποιημένη επιβράδυνση της προσφοράς από την επερχόμενη μείωση κατά το ήμισυ με μια πιθανή αύξηση της ζήτησης λόγω της έκδοσης του spot ETF και ιδού το bullish περιβάλλον για το Βitcoin.

Ether

Σε αντίθεση με το blockchain του Bitcoin, που ως επί το πλείστον λειτουργεί ως κόμβος πληρωμών και συναλλαγών, το Νο 2 blockchain της αγοράς, το Ethereum, αναδεικνύεται σε έναν παγκόσμιο υπολογιστή πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να “τρέξει” αποκεντρωμένες εφαρμογές κατ’ αντιστοιχία προγραμμάτων όπως το Dropbox, το Facebook και το Uber. Το ether έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με 232 δισ. δολάρια, πίσω από το Bitcoin που η κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται στα 699 δισ. δολάρια. Οι “ταύροι” των crypto υπερθεματίζουν εδώ και χρόνια στις εν δυνάμει χρήσεις του token.

Φέτος, το Bitcoin καταγράφει ράλι της τάξης του 120%, ενώ το Ether έχει ενισχυθεί περίπου κατά το ήμισυ, περίπου 65%. Αυτό οφείλεται: α) στο ότι το τρέχον rebound επικεντρώνεται κυρίως στο Bitcoin ως το μόνο αξιόπιστο ασφαλές καταφύγιο στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Πολλοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με άλλα οικοσυστήματα της αγοράς, τα οποία -όπως και το Ether- παραμένουν σε κατάσταση ρυθμιστικής ασάφειας στις ΗΠΑ. Τα ζητήματα αυτά δεν θα επιλυθούν εωσότου το Κογκρέσο αποφασίσει εάν token, όπως το Ether, το Solana και εκατοντάδες άλλα, είναι κινητές αξίες που υπάγονται στη δικαιοδοσία της SEC ή εμπορεύματα που πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία της Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Πριν από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, το Ether αναβαθμίστηκε και έγινε πιο αποδοτικό στην επεξεργασία των συναλλαγών, μειώνοντας συγχρόνως τις ανάγκες του σε ενέργεια, γεγονός που το καθιστά πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με το Bitcoin.

Solana

Ένα από τα θύματα της κατάρρευσης της FTX πριν από έναν χρόνο ήταν το sol, το  token του blockchain Solana, το οποίο θεωρείται βασικός ανταγωνιστής του Ethereum. Η FTX είχε επενδύσει συγκεντρώνοντας περίπου 65 εκατ. sol, που η αξία τους πέρυσι -πριν την κατάρρευση της FTX- ανερχόταν στα 2 δισ. δολάρια. Στα τέλη του 2022, η τιμή του sol είχε κατρακυλήσει κάτω από τα 10 δολάρια, πολύ μακριά από την τιμή-ρεκόρ του Νοεμβρίου 2021 στα 259,96 δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko.

Η άποψη του Bankman-Fried ήταν ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα χρειαστούν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται “100.000 έως 10 εκατομμύρια” εσωτερικές συναλλαγές κάθε δευτερόλεπτο. Το Solana είναι “από τα ελάχιστα blockchain με οδικό χάρτη για αυτή την ισχύ”, είχε πει στο Forbes το 2021. Το Ethereum επεξεργάζεται λιγότερες από 15 συναλλαγές το δευτερόλεπτο, και με τα blockchains επιπέδου 2, που μπορούν να συμπληρώσουν την απόδοση, μπορεί να φτάσει τις 30. Το Solana επεξεργάζεται ήδη 4.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο και θεωρητικά μπορεί να πιάσει τις 50.000.

Πλέον η βαριά σκιά του Bankman-Fried απομακρύνεται από το Solana, με το token να έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 313% φέτος, στα 53 δολάρια, με μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης να καταγράφεται τον τελευταίο μήνα.

BNB

Ο CEO της Binance, Changpeng Zhao, μεγάλωσε το ανταλλακτήριό του με τη βοήθεια του loyalty token BNB, η κεφαλαιοποίηση του οποίου σκαρφάλωσε στο υψηλότερό της επίπεδο το 2021, στα 100 δισ. δολάρια. Ο Sam Bankman-Fried δημιούργησε κάτι παρόμοιο για το δικό του ανταλλακτήριο, το FTT. 

Μετά την είδηση ότι ο ιδρυτής της Binance δήλωσε ένοχος στις ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, και πως συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο άνω των 4 δισ. δολαρίων και να παραιτηθεί από CEO, οι επενδυτές απομακρύνονται από το BNB. Στο 24ωρο μετά την είδηση για τον Zhao το ΒΝΒ έχασε 12%. 

Το loyalty token της πτωχευμένης FTX, το FTT εξακολουθεί να έχει κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, ενώ η κεφαλαιοποίηση του BNB κυμαίνεται στα 35 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος της αξίας του BNB προέρχεται από τη χρησιμότητά του ως μηχανισμού προεξόφλησης για τους traders στο χρηματιστήριο και την ιδιότητά του ως το token που απαιτείται για τις συναλλαγές στο οικοσύστημα blockchain της Binance, γνωστό ως BNB Smart Chain. Η αξία του BNB θα μπορούσε να δεχθεί πιέσεις εάν οι traders εγκαταλείψουν μαζικά το ανταλλακτήριο του Binance και το blockchain του.

Blur

Η αγορά των NFT έχει “παγώσει” τον τελευταίο χρόνο, αλλά το Blur ξεχώρισε. Η αγορά τέχνης απευθύνεται σε εμπόρους NFT και κατά το τελευταίο έτος έχει καταβροχθίσει μερίδιο αγοράς από την πρώην ηγέτιδα δύναμη της αγοράς, την OpenSea, ανταμείβοντας τους πελάτες με το Blur. Είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά για συλλογές που βασίζονται στο blockchain Ethereum, όπου βρίσκονται τα περισσότερα NFT. Το Blur ανταμείβει τους χρήστες με βάση τον όγκο συναλλαγών τους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή  δικαιωμάτων στους δημιουργούς έργων τέχνης. Το token έκανε το ντεμπούτο του στα μέσα Φεβρουαρίου, στα 65 σεντς. Η μέγιστη τιμή του ανήλθε στα 1,24 δολάρια στις 18 Φεβρουαρίου.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Οι συναλλασσόμενοι κερδίζουν πόντους Blur για τη χρήση προϊόντων της αγοράς , συμπεριλαμβανομένης της αγοράς, της πώλησης, της υποβολής προσφορών, του δανεισμού μέσω του peer-to-peer πρωτοκόλλου Blend και της χρήσης μιας λειτουργίας buy-now-pay-later. Όσο περισσότερους πόντους Blur συγκεντρώνετε κάθε περίοδο (συνήθως ανά 6μηνο), τόσο περισσότερα tokens λαμβάνετε ως ανταμοιβή.

Με 660 εκατομμύρια Blur να κυκλοφορούν, η ανάπτυξη του token έχει επιβραδυνθεί. Σήμερα διαπραγματεύεται στα 47 σεντς και η κεφαλαιοποίησή του αγγίζει τα 400 εκατ. δολάρια.

Ενώ ήταν μια ζοφερή χρονιά για τις συναλλαγές NFT (ο όγκος συναλλαγών NFT μειώθηκε κατά 82% μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου), οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τα NFT δείχνουν να ανακάμπτουν. Ο Νοέμβριος ήδη είναι ένας καλύτερος μήνας για τις ψηφιακές εικόνες που βασίζονται σε blockchain και μάρκες bit. 

Disney, Nike και National Hockey League εξακολουθούν να δημιουργούν NFT και να τα ενσωματώνουν στα στρατηγικά τους σχέδια. Tο Blur είναι ένας τρόπος για να ποντάρει κάποιος στην ανάκαμψη της αγοράς, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν η αγορά με tokens. Οι αγοραστές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...

Μείωση των αποθεμάτων Bitcoin σε ανταλλακτήρια μετά το 2020. Γιατί είναι σημαντικό;

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα αποθέματα...