Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική λειτουργία των CBDC

ΑρχικήΝέαΗ Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική λειτουργία των CBDC

Μοιραστείτε το

Το ελβετικό CBDC θα πωλείται στην πλατφόρμα SIX και θα λειτουργεί ως δοκιμαστική περίοδος για μια πιθανή ευρύτερη εισαγωγή στην κυκλοφορία.

Κατά τη διάρκεια του τραπεζικού συνεδρίου Point Zero Forum που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη, η επικείμενη κυκλοφορία ενός ελβετικού CBDC που βασίζεται σε CHF ανακοινώθηκε από τον Thomas Jordan, τον πρόεδρο της Swiss Nation Bank (SNB).

Αν και δεν έχει δοθεί ακριβής ημερομηνία από την τράπεζα, ο πρόεδρος της SNB ανακοίνωσε ότι το CBDC θα κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό. Αυτό φαίνεται να συνάδει με προηγούμενες δηλώσεις της BIS -που συχνά συνεργάζεται στενά με την SNB- που σχεδίαζε να έχει έτοιμο ένα λειτουργικό πρωτότυπο μέχρι τα μέσα του 2023 ως μέρος της έρευνας της Ελβετίας για κρυπτονομίσματα, με την ονομασία Project Tourbillon.

Σύμφωνα με τoν Thomas Jordan, το CBDC θα είναι διαθέσιμο – μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα – στο SIX Digital Exchange. Η SIX Digital Exchange είναι θυγατρική της SIX Group, η οποία ελέγχει επίσης το επίσημο χρηματιστήριο της Ελβετίας και το 3ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη.

Αν και το ίδρυμα που εκπροσωπεί θα δει την προσπάθεια ως μια απλή δοκιμαστική διαδρομή για να εξακριβώσει εάν δικαιολογείται ή όχι μια μεγαλύτερης κλίμακας προσέγγιση στο eCHF, ο πρόεδρος του SNB επιβεβαίωσε ότι τα CBDC θα είναι «πραγματικά χρήματα», που θα υποστηρίζονται από το ίδρυμα του.

«Αυτό δεν είναι απλώς ένα πείραμα, θα είναι πραγματικά χρήματα ισοδύναμα με τα τραπεζικά αποθεματικά και ο στόχος είναι να δοκιμαστούν οι πραγματικές συναλλαγές με τους συμμετέχοντες στην αγορά. Δεν αποκλείουμε ότι δεν θα εισαγάγουμε ποτέ λιανικά [CBDCs], αλλά παρόλα αυτά είμαστε λίγο συνετοί αυτή τη στιγμή».

Τα μετρητά θα παραμείνουν σταθερά

Σε ένα ξεχωριστό πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο συνέδριο, ο Andrea Maechler διευκρίνισε ότι ακόμη και αν τα CBDC εισαχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελβετία, τα μετρητά δεν θα επηρεαστούν.

«[Τα μετρητά] είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα νοικοκυριά μπορούν να κρατήσουν χρήματα από την Κεντρική Τράπεζα. Αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να διατηρηθεί ανεξάρτητα από την τεχνολογία».

Η εισαγωγή ενός CBDC – ακόμη και μόνο ως δοκιμαστική λειτουργία – είναι ενδεικτική της συνεχούς έρευνας που πραγματοποιούν οι ελβετικές αρχές σχετικά με το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη κατηγορηματική άρνηση τους να εξετάσουν τα αποθεματικά που βασίζονται σε blockchain.

Γνωστή παγκοσμίως ως ηγέτης του τραπεζικού τομέα, η Ελβετία πάντα εξασφάλιζε ότι οι πολίτες της έχουν εύκολη και δίκαιη πρόσβαση σε ένα μερίδιο των τεράστιων πόρων και αποθεμάτων της χώρας.

Παρόλο που η Ελβετία ήταν πάντα ανοιχτή στην εξερεύνηση νέων τεχνικών λύσεων – όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ή άλλα – η οικονομική σταθερότητα των πολιτών της παρέμεινε σταθερή προτεραιότητα του μικρού αλλά ισχυρού έθνους που βρίσκεται μέσα στις Άλπεις.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...