Η Fed αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και αλλάζει τακτική

ΑρχικήΝέαΗ Fed αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και αλλάζει τακτική

Μοιραστείτε το

Η Federal Reserve αύξησε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να αυξηθεί κατά 0,3% και ο Dow να αυξηθεί κατά 0,1%

Η τελευταία ενέργεια ανεβάζει το επιτόκιο μεταξύ 4,75% και 5%, με τη Fed να προβλέπει ότι οι πτωχεύσεις αρκετών τραπεζών των ΗΠΑ θα προκαλούσαν επιβράδυνση των δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η FED αλλάζει τακτική

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα άλλαξε τη θέση της σχετικά με το ρυθμό των περαιτέρω αυξήσεων, όπως υποδείχθηκε από τον πρόεδρο Jerome Powell κατά την εμφάνιση του στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η αντικατάσταση της φράσης “συνεχείς αυξήσεις” με “επιπλέον σταθεροποίηση πολιτικής” υποδεικνύει ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διακόψει τις αυξήσεις στις μελλοντικές συναντήσεις της.

U.S. Federal Funds Rate | Source: TradingEconomics

Η Fed προέβλεψε μια πιο αργή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2023

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόφαση για τα επιτόκια λήφθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη ο δείκτης Personal Consumption Expenditure Index – PCE, δηλαδή ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, για τον Φεβρουάριο του 2023. Ο PCE θα δημοσιευθεί στις 31 Μαρτίου του 2023.

Η εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Powell προς το Κογκρέσο στις 8 Μαρτίου 2023, πρότεινε ότι μια ”περιορισμένη” αγορά εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενίσχυση της νομισματικής πολιτικής που θα αύξανε το τερματικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας. Το τερματικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο που θα μείωνε τον πληθωρισμό στο στόχο της Fed, στο 2%.

Οι αποτυχίες των Τραπεζών ”δένουν τα χέρια” της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια στις ΗΠΑ πριν από περίπου ένα χρόνο, με τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις της τάξης του 0,75% που πυροδότησε φήμες για ύφεση.

Ο Powell δήλωσε ότι οι πρόσφατες καταρρεύσεις της Silicon Valley και της Signature Bank επηρέασαν το μέγεθος της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Federal Deposit Insurance Corporation έθεσε και τις δύο τράπεζες σε ”κατάσταση διαχείρισης” νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εν μέσω ενός καταιγισμού αναλήψεων.

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του Powell, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ανακοίνωσε ότι ο FDIC δεν θα παράσχει υψηλότερο όριο για την εγγύηση των καταθέσεων των τραπεζικών πελατών. Η δήλωση αυτή υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα παρεμβαίνει περισσότερο για να υποστηρίξει τον τραπεζικό τομέα και τους καταθέτες σε περίπτωση περαιτέρω δυσκολιών και καταρρέυσεων άλλων τραπεζών.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...