Η FTX απειλεί να κινηθεί νομικά εναντίων πολιτικών που αποδέχτηκαν δωρεές

ΑρχικήΝέαΗ FTX απειλεί να κινηθεί νομικά εναντίων πολιτικών που αποδέχτηκαν δωρεές

Μοιραστείτε το

Η FTX, το άλλοτε υψηλών προδιαγραφών ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο, ζητά την επιστροφή «εισφορών ή άλλων πληρωμών» που λέει ότι κατευθύνθηκαν από τον πρώην CEO Sam Bankman-Fried ή άλλα μέλη του καθεστώτος του.

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Κυριακή, ο πρόσφατα διορισμένος διευθύνων σύμβουλος της FTX, John John Jay Ray III, είπε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει να ανακτήσει τα κεφάλαια που δεν επιστράφηκαν οικειοθελώς με νόμιμα μέσα «με τόκους που συγκεντρώνονται από την ημερομηνία έναρξης οποιασδήποτε ενέργειας». Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης τους παραλήπτες που δώρησαν κεφάλαια που συνδέονται με το FTX σε τρίτους, όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επιδιώκει να ανακτήσει τα χρήματα.

Η FTX απαιτεί επιστροφή κεφαλαίων που καταχράστηκαν

Το αίτημα για επιστροφή κεφαλαίων έρχεται αφότου η FTX υπέστη απότομη πτώση στην τιμή του συμβολαίου ανταλλαγής, FTT. Το περιστατικό οδήγησε σε πανικό στο χρηματιστήριο, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε επαρκή αποθέματα περιουσιακών στοιχείων πελατών για να καλύψει τις αναλήψεις. Ο Bankman-Fried συνελήφθη αργότερα και κατηγορήθηκε για οκτώ οικονομικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης σε χρεόγραφα, του ξεπλύματος χρήματος και των παραβιάσεων χρηματοδότησης εκστρατειών. Ο ίδιος δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες και πρόκειται να δικαστεί τον Οκτώβριο του 2023.

Ο Bankman-Fried, ο οποίος ήταν σημαντικός δωρητής σε υποψηφίους των Δημοκρατικών στον εκλογικό κύκλο του 2020, έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών. Χρησιμοποίησε αυτά τα κεφάλαια για να υποστηρίξει την εμπορική του εταιρεία, Alameda Research, να αγοράσει ιδιωτικά ακίνητα και να δωρίσει σε πολιτικές εκστρατείες. Ο Sam Bankman-Fried ισχυρίστηκε επίσης ότι έδωσε χρήματα σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, αν και είπε ότι αυτές οι δωρεές ήταν «σκοτεινές», που σημαίνει ότι η πηγή των κεφαλαίων δεν αποκαλύφθηκε.

Σύμφωνα με ένα δημόσιο υπολογιστικό φύλλο που διατηρεί το OpenSecrets.org, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρακολουθεί τη χρηματοδότηση και την άσκηση πίεσης στις ΗΠΑ, ο Bankman-Fried, ο πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της FTX Ryan Salame και ο πρώην επικεφαλής μηχανικών Nishad Singh δώρησαν περισσότερα από 84 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικούς υποψηφίους και οργανισμούς.

Οι βουλευτές αντιμετωπίζουν δημόσιο έλεγχο

Τον περασμένο μήνα, έγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή αποκάλυψαν ότι πολλοί υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της FTX είχαν κάνει τις μέγιστες δωρεές εκστρατείας σε έναν βουλευτή της Νέας Υόρκης, τον Τζορτζ Σάντος, ο οποίος αντιμετωπίζει δημόσιο έλεγχο για δηλώσεις σχετικά με το παρελθόν του, που φέρεται να είναι ψευδείς.

Ορισμένοι πολιτικοί έχουν ήδη κινηθεί για να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν από τον Bankman-Fried. Για παράδειγμα, ο πρώην εκπρόσωπος Beto O’Rourke επέστρεψε μια δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων λίγο πριν η FTX κηρύξει πτώχευση. Άλλοι αξιωματούχοι, όπως οι γερουσιαστές Dick Durbin και Kirsten Gillibrand, δήλωσαν ότι θα κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα σε ποσά ίσα με τα κεφάλαια που έλαβαν από την FTX.

Η έκταση των κεφαλαίων που επωφελήθηκαν από πολιτικούς υποψηφίους και ομάδες από την FTX και τις θυγατρικές της δεν είναι ακόμη σαφής και μπορεί να μην γίνει απολύτως προφανές παρά μόνο μετά τη νέα προθεσμία της FTX.

Η δήλωση της εταιρείας είναι πιθανό να ασκήσει πίεση σε πολιτικά πρόσωπα να επιστρέψουν τα κεφάλαια που συνδέονται με την FTX και θα μπορούσε να ρίξει φως στον βαθμό στον οποίο ο πολιτικός κόσμος έχει επηρεαστεί από την πτώση του άλλοτε υψηλού επιπέδου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...