Janet Yellen: Θα προστατευθούν οι καταθέσεις αλλά να μην θεωρηθεί δεδομένο για μελλοντικές χρεοκοπίες

ΑρχικήΝέαΑγορέςJanet Yellen: Θα προστατευθούν οι καταθέσεις αλλά να μην θεωρηθεί δεδομένο για...

Μοιραστείτε το

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen διαβεβαίωσε τις αγορές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην προστασία των καταθέσεων μετά από τις χρεοκοπίες των τραπεζών.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν αυτό το προηγούμενο για όλες τις μελλοντικές χρεοκοπίες τραπεζών.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει μετά τις δύο αποτυχίες τραπεζών;

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών στην προστασία όλων των καταθέσεων. Αυτό περιλαμβάνει καταθέσεις πάνω από το όριο ασφάλισης FDIC μέσω ειδικού ταμείου.

Το CNBC δημοσίευσε την ανακοίνωση της Janet Yellen την Πέμπτη:

«Το τραπεζικό μας σύστημα παραμένει υγιές και οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαλάρωσε επίσης προσωρινά τις απαιτήσεις δανεισμού της, ως μέρος των έκτακτων μέτρων μετά το κραχ.

Οι τράπεζες που αναζητούν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λεγόμενο ”discount window” με πιο ήπιες συνθήκες. Το ”discount window” είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες για την παροχή βραχυπρόθεσμων δανείων σε εμπορικές τράπεζες.

Ωστόσο, τα μέλη των Ρεπουμπλικανών εξέφρασαν την ανησυχία τους για το εάν αυτή η απόφαση θα θέσει ένα πρότυπο για την εγγύηση όλων των καταθέσεων από εδώ και στο εξής. Όμως, η οικονομολόγος αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει στο μέλλον.

Εξήγησε ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα καλύπτονταν μόνο εάν η αποτυχία τους «δημιουργούσε συστημικό κίνδυνο και σημαντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, η έκθεση παρατήρησε ότι οι μικρές εταιρείες τεχνολογίας και οι εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου αποτελούσαν τους περισσότερους πελάτες της SVB. Σύμφωνα με αναφορές, το 94% των περιουσιακών στοιχείων της SVB δεν ήταν ασφαλισμένα.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο οι πελάτες προτιμούν τις μεγαλύτερες τράπεζες. Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ όπως η JPMorgan και η Citigroup έλαβαν πολλά αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών από τους μικρότερους δανειστές. Η BeInCrypto ανέφερε προηγουμένως αναφορές που επιβεβαίωσαν αυτήν τη μεταφορά.

Το Κογκρέσο συζητά επί του παρόντος μια σειρά νομοθετικών ιδεών που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν την επόμενη κατάρρευση της τράπεζας τύπου Silicon Valley. Εν τω μεταξύ, και οι δύο τράπεζες λαμβάνουν προσφορές εξαγοράς.

H Τραπεζική κατάσταση στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στα κρυπτονομίσματα

Η γερουσιαστής Elizabeth Warren βγήκε στο Twitter για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στη διάσωση των πλατφορμών «κρυπτονομισμάτων».

Παράλληλα, για να αποτρέψουν μια άλλη τράπεζα να ακολουθήσει την πορεία των SVB και της Silvergate, μεγάλα ιδρύματα των ΗΠΑ επέμβηκαν στη διάσωση.

Η First Republic Bank έλαβε χρηματοδότηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη μετά την πτώση των μετοχών της μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Bank of America Corp και Goldman Sachs, παρενέβησαν για να σώσουν την περιφερειακή τράπεζα.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων εξετάζουν πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνέβαλαν στην κατάρρευση αυτών των τραπεζών.

Επίσης, η άνοδος της δραστηριότητας στο web3 και η υψηλή κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχουν επίσης επισημανθεί ως αιτίες της κατάρρευσης, ιδίως επειδή η πλέον μη ενεργή Silvergate Bank και η Signature Bank ήταν γνωστές για τις εκτεταμένες διασυνδέσεις τους με τον κλάδο.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...