“Η οικονομία θα επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται”

ΑρχικήΝέα"Η οικονομία θα επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται"

Μοιραστείτε το

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Gregory Daco προειδοποιεί ότι η οικονομική ύφεση, δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Παρά τις σταθερές προβλέψεις της ύφεσης από δισεκατομμυριούχους επενδυτές, αναλυτές της Wall Street, ακόμη και πρώην αξιωματούχους της Federal Reserve για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί απίστευτα ανθεκτική. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στο 3,6%, και η Fed εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος της EY-Parthenon, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ένας συνδυασμός παραγόντων στον απόηχο της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης θα «βαρύνει» την οικονομία τους επόμενους μήνες.

“Η οικονομία δεν είναι καλά. Δεν είναι γρίπη, αλλά είναι πόνος στο λαιμό“, έγραψε. Επικαλούμενος τον επίμονο πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και τη μείωση της διαθεσιμότητας δανείων για επιχειρήσεις και καταναλωτές, πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί».

Το κλειδί για την πρόβλεψη της ύφεσης του Daco είναι ο Αμερικανός καταναλωτής. Ακόμη και ενόψει του υψηλού πληθωρισμού τεσσάρων δεκαετιών και των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων, οι Αμερικανοί ενίσχυσαν την οικονομία με τις δαπάνες τους τον περασμένο χρόνο. Αυτό είναι κρίσιμο, επειδή οι δαπάνες από μόνες τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ. Αλλά υπήρξε “σημαντική στασιμότητα” στις δαπάνες τις τελευταίες εβδομάδες, είπε ο Daco, και πιστεύει ότι αυτό θα συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις επιβραδύνθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση των υψηλών τιμών. Και η εταιρεία Costco, η οποία ήταν πυλώνας δύναμης μεταξύ των λιανοπωλητών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αποκάλυψε την πρώτη της μείωση πωλήσεων Οι πωλήσεις στα καταστήματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,5% τον Μάρτιο, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου μειώθηκαν κατά 12,7%.

Ο Daco συνέχισε προειδοποιώντας ότι η ιστορικά στενή αγορά εργασίας που βοήθησε στην ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια μπορεί επίσης να ραγίσει. «Οι συνομιλίες μας με στελέχη επιχειρήσεων δείχνουν ότι οι προσπάθειες προσλήψεων έχουν μειωθεί ιδιαίτερα σε πολλούς τομείς», έγραψε. Και «η επιχειρηματική επενδυτική δραστηριότητα αμβλύνεται», πρόσθεσε, δείχνοντας τον πιο πρόσφατο δείκτη έρευνας μεταποίησης ISM, ο οποίος έδειξε νέες παραγγελίες, θέσεις εργασίας και εκκρεμότητες όλων των συμβάσεων στον κλάδο.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...