Η στρατηγική Πάουελ για τη χαλιναγώγηση της κρίσης

ΑρχικήΝέαΗ στρατηγική Πάουελ για τη χαλιναγώγηση της κρίσης

Μοιραστείτε το

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού.

Δύο σχεδόν εβδομάδες μετά από τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθάρισε πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προσηλωθεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πάουελ τόνισε πως η Fed μπορεί να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, ανέφερε πως τα στελέχη της FOMC υπολογίζουν πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική φέτος, παρά τις εκτιμήσεις των αγορών ομολόγων.

Τα στελέχη της Fed ελπίζουν πως παρά την πιθανή οικονομική επιβράδυνση την οποία πρόκειται να προκαλέσει η πρόσφατη τραπεζική κρίση, οι επιπτώσεις δεν πρόκειται να μεταδοθούν στην ευρύτερη οικονομία. Αν και οι προκάτοχοι τους είχαν προχωρήσει σε παρόμοια λανθασμένη εκτίμηση το 2007, τα στελέχη της FOMC τώρα πια βασίζονται στα υψηλότερα στάνταρ κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας τα οποία έχουν επιβληθεί στις τράπεζες από τότε, αλλά και στην πιο γενναία αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Wells Fargo, Τζέι Μπράισον, «τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν πως έχουν τα εργαλεία για να αποφύγουν περαιτέρω μετάδοση της κρίσης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα. Η απόφαση αυτή πρόκειται για κάτι το επικίνδυνο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ μετά τη συνεδρίαση της FOMC την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε την αβεβαιότητα όσον αφορά την επίδραση του τραπεζικού τομέα στην ευρύτερη οικονομία και τον δανεισμό, ενώ μίλησε και για την απροσδόκητη ταχύτητα του bank run που δημιουργήθηκε στη Silicon Valley Bank.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε δηλώσει πως η κατάρρευση της SVΒ και οι κινήσεις προστασίας κατά της μετάδοσης στον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα οφείλονταν σε «ασυνήθιστες και επείγουσες περιστάσεις». Λίγες ημέρες αργότερα, η Fed ανακοίνωσε πως όλες οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών που κατέρρευσαν είναι εξασφαλισμένες.

Παρά την αντίδραση αυτή της Fed, η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παρέχει ολική προστασία στις καταθέσεις του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος.

Οι δηλώσεις της αυτές είχαν οδήγησαν σε ένα sell off στις μετοχές, με τον δείκτη KBW Bank Index να καταγράφει πτώση μετά από δύο ημέρες ανόδου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Economics, Άννα Γουόνγκ, Στούαρτ Πολ και Ελάιζα Γουίνγκερ, «η Fed “ζύγισε” τις επιλογές της και επέλεξε να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό υποδηλώσει πως η Κεντρική Τράπεζα είναι προσηλωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Πιστεύουμε πως έκαναν τη σωστή κίνηση».

Οι δηλώσεις του Πάουελ υπέδειξαν την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες όσον αφορά την τραπεζική κρίση: «Είναι πιθανό πως η τραπεζική κρίση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί ανθεκτική, κρατώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα». Οι δηλώσεις αυτές υποδεικνύουν πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια της πέραν του 5%-5,25%.

Αυτό που λείπει από τις εκτιμήσεις αυτές είναι το τρίτο σενάριο της αύξησης της ανεργίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία αποπληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, αυξάνοντας την πίεση στις τράπεζες.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ING, Τζέιμς Νάιτλι, «πρόκειται για τον επιθετικότερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Fed τα τελευταία 40 χρόνια. Μέσω της επιτάχυνσης της σύσφιξης αυτής, αυξάνεται και η πιθανότητα περαιτέρω χρηματοοικονομικού στρες».

Όσο για την επικεφαλής οικονομολόγο της Nationwide Life Insurance Co, Kathy Bostjancic, «η FOMC και ο Πάουελ φαίνεται πως είναι αβέβαιοι όσον αφορά τις επιπτώσεις της διάρκειας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στα στάνταρ δανεισμού των τραπεζών». Η αναλυτής υπογράμμισε πως η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να επηρεάστηκε από τις εκτιμήσεις των αγορών, ενώ ο Πάουελ ανέφερε πως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες μελετούσαν την πιθανότητα αναστολής του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής λίγες ημέρες πριν την πρόσφατη συνεδρίαση.

«Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός», τόνισε το στέλεχος της Federated Hermes, Φιλ Ορλάντο, προσθέτοντας πως «η Fed του Πάουελ ακολουθεί το παράδειγμα της αντίστοιχης του Πολ Βόλκερ και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να περιορίσουν τον πληθωρισμό».

Σημειωτέον πως η επιθετική πολιτική της Fed είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια.

Τα φετινά, επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν πως ο ΔΤΚ κατέγραψε ετήσια άνοδο στο 6,4% και το 6% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα.

Οι προσλήψεις αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 800.000, μέσα στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

Παρά τα δεδομένα αυτά, οι αγορές των futures υπολογίζουν μείωση των επιτοκίων της Fed φέτος, προμηνύοντας τη δημιουργία οικονομικής ύφεσης.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...