Οι συζητήσεις στην συνάντηση των G20 όσο αφορά τα κρύπτο αναμένεται να έχουν πολύ ενδιαφέρον, δεδομένου του ρυθμιστικού ελέγχου που αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πρώτη σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της ομάδας G20 υπό την προεδρία της Ινδίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου στο Bengaluru, αναμένεται να έχει μεταξύ των άλλων θεμάτων και το επίκαιρο θέμα των κρυπτονομισμάτων, ανέφερε σε έκθεση του το Reuters. Ο Ινδός υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman, δήλωσε νωρίτερα ότι η ομάδα διερευνά εάν μπορεί να ρυθμίσει συλλογικά τα κρυπτονομίσματα.
«Συζητάμε με όλα τα έθνη, εάν μπορούμε να κάνουμε κάποια τυπική διαδικασία λειτουργίας την οποία θα ακολουθούν όλοι για να φτιάξουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και αν μπορεί να είναι αποτελεσματική», ανέφερε το Reuters σε έκθεση της στις 11 Φεβρουαρίου.
Υποστήριξε ότι δεδομένων των εξελιγμένων τεχνολογιών που εμπλέκονται, η G20 διερευνά τη δυνατότητα θέσπισης ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα που θα μπορούν να ακολουθήσουν όλα τα έθνη.
Αντιμετωπίζοντας την τεράστια πίεση από 115 εκατομμύρια ισχυρούς επενδυτές κρυπτογράφησης από τη μία πλευρά και τις ρυθμιστικές αρχές που δεν θέλουν να δώσουν χώρο στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, από την άλλη πλευρά, η Ινδική κυβέρνηση έχει συζητήσει πολλές φορές για την ανάγκη μιας παγκόσμιας και συντονισμένης προσέγγισης σε τέτοιους κανονισμούς.
Ρυθμιστικές Καταστολές
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κανονισμοί κρυπτογράφησης βρίσκονται στην επικαιρότητα όσο ποτέ, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να λαμβάνουν σκληρή στάση έναντι ορισμένων από τις υπηρεσίες που προσφέρουν κορυφαίες εταιρείες.
Μια περίπτωση είναι το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Kraken που αναγκάστηκε να σταματήσει τις υπηρεσίες staking για επενδυτές των ΗΠΑ και να πληρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμό. Σε μια άλλη περίπτωση, ο εκδότης του BUSD, του τρίτου μεγαλύτερου stablecoin με 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τις εργασίες του μετά από το οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS). Και οι δύο κατηγορήθηκαν για προσφορά μη εγγεγραμμένων τίτλων.
Εξάλλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία έχει καταθέσει ξεχωριστή αγωγή κατά του εκδότη της BUSD Paxos, έχει προειδοποιήσει άλλες εταιρείες κρυπτογράφησης με παρόμοια δράση, εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τους ισχύοντες νόμους. Πολλοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ελλείψει σαφών κανονισμών, η SEC μπορεί να επιδίδεται σε ρυθμιστικές υπερβάσεις.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον Κανονισμό Αγορών Κρυπτογραφικών Περιουσιακών Στοιχείων (MiCA) τον Οκτώβριο του 2022. Η εξαντλητική λίστα των κανονισμών βάσει του MiCA, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων (CASP) να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις πριν γίνουν υποχρεωτικές.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ είναι μέλη της G20. Δεδομένου αυτού, μια συζήτηση για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε την εξέλιξη των κρύπτο.