Η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ επιδεινώνεται με την First Republic Bank στα πρόθυρα κατάρρευσης

ΑρχικήΝέαΗ τραπεζική κρίση των ΗΠΑ επιδεινώνεται με την First Republic Bank στα...

Μοιραστείτε το

Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, με άλλη μία τράπεζα να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ωστόσο, το BTC αντέδρασε θετικά στα νέα με άνοδο 4%.

Η μετοχή της First Republic Bank (FRC) έχασε τη μισή της αξία την Τρίτη 25 Απριλίου, μετά από μια απογοητευτική τριμηνιαία έκθεση κερδών.

Η τράπεζα είχε τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500 για την ημέρα, καθώς οι επενδυτές έκαναν dumping στις μετοχές της. Από την αρχή του έτους, η μετοχή της First Republic έκανε dumping 93%. Ο όρος “dumping” χρησιμοποιείται συχνά όταν ο πωλητής προσπαθεί να απαλλαγεί γρήγορα από τις μετοχές του και μπορεί να είναι πρόθυμος να τις πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα αγοραία αξία.

Η τράπεζα έχει γίνει το τελευταίο θύμα μιας βαθύτερης κρίσης που περιλαμβάνει καταρρεύσεις ή κατασχέσεις αρκετών μεσαίων δανειστών φέτος. Μέχρι στιγμής το 2023, η Silicon Valley Bank, η Silvergate και η Signature Bank έχουν κλείσει-καταρρεύσει.

Η First Republic βρέθηκε στο επίκεντρο της αγωνίας της αγοράς (market anxiety) μετά από μια άνοδο των εκροών καταθέσεων, όπως ανέφερε η WSJ.

Στις 24 Απριλίου, η τράπεζα δήλωσε ότι διερευνά στρατηγικές επιλογές μετά την αποκάλυψη ότι έχασε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Ωστόσο, αναλυτές και επενδυτές φαίνεται να έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτό.

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen και ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, προέτρεψαν τους επενδυτές να μην πανικοβληθούν, δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα.

Το πρώτο τρίμηνο, η First Republic δανείστηκε 92 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τους ομίλους δανεισμού που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση. Έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει τις χαμένες καταθέσεις με δάνεια.

Η First Republic έλαβε επίσης 30 δισεκατομμυρία δολάρια τον Μάρτιο από μεγάλες τράπεζες όπως η JP Morgan Chase.

Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Aswath Damodaran, σχολίασε:

«Αυτό είναι ένα ζήτημα εμπιστοσύνης, όπως συμβαίνει για κάθε τράπεζα, και όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, τα χρήματα θα φύγουν».

Η “μετάδοση” φαίνεται να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες αμερικανικές τράπεζες καθώς εγείρονται ανησυχίες για μια άλλη χρηματοπιστωτική κρίση που προκαλείται από τις τράπεζες. Οι μετοχές της PacWest Bancorp έχουν υποχωρήσει περίπου 60% από τις αρχές Μαρτίου και η Northern Trust έχει δει τις μετοχές να πέφτουν.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...