Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προχώρησε πρόσφατα σε άλλη μια κίνηση κατά των κρυπτονομισμάτων λέγοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν τα κρυπτονομίσματα νόμιμο χρήμα.
Η πορεία του Bitcoin να γίνει επίσημο νόμιμο χρήμα σε διάφορες περιοχές έχει γνωρίσει πολλαπλές αποτυχίες. Φορείς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ξεκαθάρισαν στην τελευταία τους έκθεση. «Όχι» στο BTC ως νόμιμο χρήμα, «Ναι» στη ρύθμιση του χώρου.
Οι νόμοι και οι κανονισμοί μεμονωμένων χωρών καθορίζουν τελικά την ικανότητα του Bitcoin να αναγνωρίζεται ως νόμιμο χρήμα. Ορισμένες χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, ψήφισαν νομοθεσία που αναγνωρίζει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Αλλά έκτοτε έχει συναντήσει εμπόδια στο δρόμο του από τις ρυθμιστικές αρχές.
Υιοθέτηση του Bitcoin σε όλες τις περιοχές
Το νόμιμο χρήμα αναφέρεται στη νομισματική νομοθεσία μιας χώρας που αναγνωρίζει ένα περιουσιακό στοιχείο για την εξόφληση ενός χρέους. Ενώ το Bitcoin δεν είναι επί του παρόντος αποδεκτό ως νόμιμο χρήμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανταλλαγής για αγαθά και υπηρεσίες σε ορισμένες χώρες.
Για παράδειγμα, το Bitcoin θεωρείται ιδιοκτησία για φορολογικούς σκοπούς και όχι νόμιμο χρήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νόμοι περί νόμιμου χρήματος συνήθως θεσπίζονται από τις κυβερνήσεις για να παρέχουν ένα τυπικό νόμισμα για τις συναλλαγές και να ρυθμίζουν την προσφορά χρήματος.
Το Bitcoin λειτουργεί εκτός των παραδοσιακών κυβερνητικών και τραπεζικών συστημάτων ως αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Με αυτόν τον τρόπο, το Bitcoin αμφισβητεί την ιδέα του νόμιμου χρήματος. Καθώς η χρήση και η αποδοχή του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, οι χώρες τα αναγνωρίζουν ως νόμιμο χρήμα. Το Ελ Σαλβαδόρ ήταν πρώιμος υιοθέτης και ένας από τους πρώτους που δέχτηκε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Το ίδιο ισχύει και για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου έγινε το πρώτο αφρικανικό έθνος που έκανε το Bitcoin νόμιμο χρήμα.
Ωστόσο, η υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος προκάλεσε πολλά ερωτήματα από διάφορες ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πέρυσι.
Αυξανόμενη συζήτηση για τη χρήση του Bitcoin
Επαναλαμβάνοντας την ίδια στάση, το ΔΝΤ, στις 23 Φεβρουαρίου, δημοσίευσε ένα έγγραφο που υπογράμμιζε διαφορετικούς λόγους για τους οποίους δεν αποδέχονται κρυπτονομίσματα όπως το BTC ως νόμιμο χρήμα. Η έκθεση «Στοιχεία αποτελεσματικών πολιτικών για περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης» ανέπτυξε ένα πλαίσιο εννέα αρχών πολιτικής που αντιμετώπιζαν μακροοικονομικά, νομικά και ρυθμιστικά θέματα και ζητήματα διεθνούς συντονισμού.

«Με την υιοθέτηση του πλαισίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να μετριάσουν καλύτερα τους κινδύνους που θέτουν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, αξιοποιώντας επίσης τα πιθανά οφέλη της τεχνολογικής καινοτομίας που σχετίζεται με αυτό».
Κίνδυνοι υιοθέτησης του Bitcoin
Σε γενικές γραμμές, το Bitcoin έχει μερικές παγίδες στον αγώνα για να γίνει νόμιμο χρήμα. Πρώτον, η αστάθεια της τιμής του Bitcoin μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη χρήση του ως αξιόπιστου μέσου ανταλλαγής. Η αξία του μπορεί να κυμαίνεται απότομα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα για τους χρήστες και τους επενδυτές.
Δεύτερον, η έλλειψη κεντρικής αρχής που ελέγχει την έκδοση και την κυκλοφορία του Bitcoin μπορεί να το καταστήσει ευάλωτο σε καταχρήσεις, όπως ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να θέσει κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αντίθετα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Messari, το νόμισμα fiat χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος 800 φορές περισσότερο από τα κρυπτονομίσματα.
Τρίτον, η περιορισμένη υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμο χρήμα σημαίνει ότι ενδέχεται να μην είναι ευρέως αποδεκτό στις συναλλαγές, οδηγώντας σε προκλήσεις στη χρήση του ως μέσου ανταλλαγής. Ωστόσο, η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων παρακολουθεί τις δηλώσεις του ΔΝΤ. Για παράδειγμα, ένας χρήστης έγραψε στο Twitter:
Εν τω μεταξύ, ο χρήστης του Twitter και Bitcoiner Carl B Menger εξέφρασε την χαρά του που οι χώρες είναι ανεξάρτητες από το ΔΝΤ και μπορούν «να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες τους».
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Σε μια συνομιλία μέσω email, ο Ιβάνοφ είπε ότι το ΔΝΤ πρότεινε πρόσφατα οι ρυθμιστικές αρχές να επιβάλουν σημαντικό περιορισμό στα ψηφιακά νομίσματα για τη διασφάλιση της νομισματικής κυριαρχίας. Το νομισματικό ταμείο συμβούλεψε επίσης τις χώρες να αποτρέψουν τη χορήγηση του καθεστώτος νόμιμης χρήσεως κρυπτονομισμάτων σε κάτι που φαίνεται να είναι μια αυξανόμενη τάση σήμερα.
«Αυτή η θέση είναι ενάντια στις αρχές της οικονομικής ελευθερίας και αναιρεί ολόκληρη την έννοια της αποκέντρωσης που στοχεύουν να θεσμοθετήσουν ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin».
Ο στόχος του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρος: να συγκεντρώσει τα κρυπτονομίσματα και να τα ελέγξει όπως το δολάριο ΗΠΑ. Κάνοντας αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πλαισίου για τη φορολογία, την εξάλειψη των νομικών κινδύνων, την εποπτεία και την παρακολούθηση των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτογράφησης. «Αν και αυτό μπορεί να αυξήσει το όριο εισόδου, είναι επωφελές όταν το δούμε ολιστικά, καθώς καθαρίζει την αγορά από τους απατεώνες και αυξάνει την προστασία των επενδυτών».
Είναι τα κρυπτονομίσματα εκτός συζήτησης;
Η απλή απάντηση είναι όχι, και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Όμως ο τομέας χρειάζεται δουλειά ή ρυθμιστικά μέτρα για την εξάλειψη των κακών παραγόντων. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξη της στο Bloomberg, προτίμησε να ρυθμίσει τα κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, αφού σχολίασε, η Γκεοργκίεβα έκανε μια άλλη δήλωση, δηλώνοντας ότι αν και το ΔΝΤ μπορεί να ενδιαφέρεται για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να είναι αυστηρό με τους κανόνες. Η Γκεοργκίεβα σημείωσε, «Εάν η ρύθμιση αργεί να έρθει και τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης γίνουν μεγαλύτερος κίνδυνος για τους καταναλωτές και πιθανότητες για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η επιλογή απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί από το τραπέζι».
Συνολικά, οι ρυθμιστικοί φορείς λαμβάνουν πράγματι μέτρα για τη ρύθμιση του αποκεντρωμένου χώρου. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) θα εκδώσουν έγγραφα και συστάσεις για τη θέσπιση προτύπων για ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο κρυπτογράφησης.