Τι είναι το ISO 20022 και πώς θα επηρεάσει την αγορά κρυπτονομισμάτων

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαΤι είναι το ISO 20022 και πώς θα επηρεάσει την αγορά κρυπτονομισμάτων

Μοιραστείτε το

Το ISO 20022 είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο για ηλεκτρονικά οικονομικά μηνύματα που παρέχει μια κοινή πλατφόρμα για την ανταλλαγή οικονομικών μηνυμάτων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πώς επηρέαζονται τα κρυπτονομίσματα από αυτό το πρότυπο και τι θα γίνει άραγε με τον ηγέτη Bitcoin;

Το ISO 20022 είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο για την ανταλλαγή οικονομικών μηνυμάτων. Παρέχει μια κοινή γλώσσα και ένα μοντέλο δεδομένων για τις οικονομικές συναλλαγές και επιτρέπει επίσης την αυτοματοποίηση των χρηματοοικονομικών διαδικασιών. Χρησιμοποιείται για ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI-Electronic data interchange) μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών και άλλων οργανισμών. Το πρότυπο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών, συναλλαγών σε τίτλους, συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα και συναλλαγών με κάρτες. Το ISO 20022 διατηρείται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και υποστηρίζεται από πολλούς εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς τυποποίησης.

Το ISO 20022 είναι ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο πρότυπο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την υποστήριξη συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί σε μορφές ανταλλαγής μηνυμάτων για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας μια κοινή γλώσσα και lένα μοντέλο δεδομένων επιτρέποντας την αυτοματοποίηση και την τυποποίηση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας τις πιο αποτελεσματικές και βελτιωμένες.

Για παράδειγμα, το ISO 20022 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων και παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιτρέποντας την ενσωμάτωση του κρυπτονομίσματος στα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Το πρότυπο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών πορτοφολιών, διευκολύνοντας τη μεταφορά αξίας μεταξύ αυτών των συστημάτων.

Παρατηρούμε ότι εφαρμόζονται νέοι κανόνες και κανονισμοί για τις διεθνείς και διασυνοριακές πληρωμές και τα κρυπτονομίσματα που είναι συμβατά με το ISO, θα είναι τα νόμιμα και συμβατά κρυπτονομίσματα που θα χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή αυτών των κανονισμών. Πολλοί επενδυτές είναι θετικοί στα κρυπτονομίσματα που είναι συμβατά με το ISO 20022, καθώς θα ενσωματωθούν στο παγκόσμιο Κεντρικό Τραπεζικό σύστημα και θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν τεράστια ανατίμηση των τιμών καθώς αυτά τα συστήματα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Υποστηρίζεται ότι τα συμβατά με το ISO 20022 κρυπτονομίσματα θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου Χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντικαθιστώντας το σύστημα πληρωμών SWIFT. Αυτό θα είναι ένα νέο διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών πληρωμών που βασίζεται σε blockchain για την Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα και θα υποστηρίζει διεθνείς και διασυνοριακές πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Το SWIFT, επί του παρόντος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο διεθνές σύστημα πληρωμών, αναμενόταν να εφαρμόσει το πρότυπο ISO 20022 τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, ο οργανισμός ανακοίνωσε την απόφαση του να καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Μερικά κρυπτονομίσματα που είναι προς το παρόν συμβατά με το ISO 20022 είναι:

Ripple (XRP):Το Ripple (XRP) είναι ένα κρυπτονόμισμα σχεδιασμένο για γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές, καθώς και για τη διευκόλυνση διασυνοριακών πληρωμών. Δημιουργήθηκε από την εταιρεία fintech Ripple Labs Inc., με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας και της αξιοπιστίας των διεθνών πληρωμών. Το XRP είναι το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται από το δίκτυο Ripple για την παροχή ρευστότητας και χρησιμοποιείται συχνά σε συναλλαγές που αφορούν διαφορετικά νομίσματα.

Stellar Lumens (XLM): Το Stellar Lumens (XLM) είναι ένα πρωτόκολλο πληρωμής κρυπτονομισμάτων και ανοιχτού κώδικα που στοχεύει στη σύνδεση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιωτών για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μεταφορών. Δημιουργήθηκε από τους Jed McCaleb και Joyce Kim το 2014 και βασίζεται στο δίκτυο Stellar. Το XLM είναι το ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση των συναλλαγών στο δίκτυο Stellar, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των εμβασμάτων, των μικροπληρωμών και των μεταφορών χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου.

XinFin (XDC): Το XinFin (XDC) είναι μια υβριδική πλατφόρμα blockchain που έχει σχεδιαστεί για περιπτώσεις εταιρικής χρήσης, όπως η χρηματοδότηση εμπορίου, η χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα εμβάσματα. Συνδυάζει τα οφέλη τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών δικτύων blockchain για να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, διαλειτουργικότητα και επεκτασιμότητα για τις επιχειρήσεις. Το XDC είναι το εγγενές διακριτικό που χρησιμοποιείται για συναλλαγές και για πληρωμή υπηρεσιών εντός του δικτύου XinFin.

IOTA: Το IOTA είναι μια τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού κρυπτονομίσματος και ανοιχτού κώδικα που στοχεύει να παρέχει μια ασφαλή και επεκτάσιμη υποδομή για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Δημιουργήθηκε το 2015 για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα επεκτασιμότητας και χρεώσεων συναλλαγών που αντιμετωπίζουν άλλα κρυπτονομίσματα. Το IOTA χρησιμοποιεί μια μοναδική δομή δεδομένων που ονομάζεται Tangle, η οποία του επιτρέπει να διευκολύνει ασφαλείς και επεκτάσιμες συναλλαγές χωρίς την ανάγκη εξόρυξης ή επιβεβαιώσεων μπλοκ.

Algorand (ALGO): Το Algorand (ALGO) είναι ένα κρυπτονόμισμα και μια πλατφόρμα που βασίζεται σε blockchain που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ασφαλή, επεκτάσιμη και αποκεντρωμένη λύση για τη διεξαγωγή συναλλαγών και την αποθήκευση δεδομένων. Ιδρύθηκε από τον Silvio Micali, έναν βραβευμένο με Turing επιστήμονα πληροφορικής, και χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης απόδειξης στοιχήματος για την επικύρωση των συναλλαγών και την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την κατάσταση του καθολικού του. Στόχος της Algorand είναι να παρέχει γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και έξυπνων συμβολαίων.

Το ISO 20022 είναι το μέλλον

Το ISO 20022 είναι ξεκάθαρα το μέλλον της παγκόσμιας διατραπεζικής επικοινωνίας και, με πολλούς να πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον του χρήματος, η συγχώνευση μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια άνοδο στη δημοτικότητα και τη χρήση των κρυπτονομισμάτων μεταξύ παραδοσιακών και αποκεντρωμένων χρηματοπιστωτικών οντοτήτων.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς αυτό θα επηρεάσει την αγορά κρυπτογράφησης. Κατά κάποιο τρόπο, εάν το ISO 20022 είναι πολύ επιτυχημένο, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μειώσει την ανάγκη της αγοράς για κρυπτογράφηση ως λύση επεξεργασίας πληρωμών. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό οι βιομηχανίες TradFi (Traditional Finance) και DeFi/Crypto να αρχίσουν να συγχωνεύονται. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές μπορεί να θέλουν να παρακολουθήσουν τα κρυπτονομίσματα που είναι συμβατά με το ISO 20022 για πιθανές κινήσεις τιμών και μπορεί επίσης να θέλουν να παρακολουθούν εάν τα υπάρχοντα (ή ολοκαίνουργια) κρυπτονομίσματα και tokens αρχίζουν να υιοθετούν το πρότυπο ISO 20022.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τα θηρία της αγοράς όπως το Bitcoin και το Ethereum θα συμβιβαστούν με το πρότυπο αυτό και αυτό είναι κάτι που θα δείξει στην πορεία. Όπως γνωρίζουμε, το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα ανοιχτού κώδικα που λειτουργεί στο δικό του μοναδικό δίκτυο blockchain. Επί του παρόντος δεν συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO 20022 για ηλεκτρονικά οικονομικά μηνύματα.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα για εταιρείες στο οικοσύστημα Bitcoin να αναπτύξουν λύσεις που ενσωματώνονται με το ISO 20022 και διευκολύνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν και να ενσωματώνονται στο δίκτυο Bitcoin. Αυτό συμβαίνει ήδη σε κάποιο βαθμό, με ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν υπηρεσίες που επιτρέπουν τη μετατροπή των συναλλαγών Bitcoin σε μορφή ISO 20022 για ευκολότερη ενσωμάτωση σε παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένες εταιρείες μπορεί να στοχεύουν στην ενσωμάτωση του Bitcoin με το ISO 20022, το ίδιο το δίκτυο Bitcoin δεν είναι απαραίτητα σχεδιασμένο να συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO 20022 και ο υποκείμενος κώδικας του θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να συμμορφώνεται πλήρως με το πρότυπο.

References

ISO 20022 (2023) ISO20022. Available at: https://www.iso20022.org/ (Accessed: February 5, 2023).

ISO 20022 (2023) Swift. Available at: https://www.swift.com/ (Accessed: February 5, 2023).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...