Κίνα: ”Η τραπεζική κρίση προκλήθηκε από την αποτυχία των ΗΠΑ για ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων”

ΑρχικήΝέαΚίνα: ''Η τραπεζική κρίση προκλήθηκε από την αποτυχία των ΗΠΑ για ρύθμιση...

Μοιραστείτε το

Ο Xuan Changneng, Αναπληρωτής Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, κατηγορεί τις ΗΠΑ για την τραπεζική κρίση και την αποτυχία της να περιορίσει την απάτη και τους κινδύνους στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Πρόσφατα, η Silicon Valley Bank (SVB) ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την αποτυχία της Washington Mutual το 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κλείσουν την τράπεζα αφού οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν τα κεφάλαια ταυτόχρονα. Μια άλλη τράπεζα με περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό, η Signature Bank ήταν η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναφορές, η τράπεζα είχε εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω επενδύσεων σε τεχνολογικές εταιρείες από επενδυτές που αναζητούσαν αναδυόμενες τεχνολογικές επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης. Αυτές οι εισροές κεφαλαίων οδήγησαν την τράπεζα στο να απολαμβάνει μηδενικά επιτόκια στα κεφάλαια της, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν μετοχές στις αναδυόμενες εταιρείες, αντί να αποθηκεύουν τα κεφάλαια τους στην τράπεζα με τόκο. Η τράπεζα φέρεται να επένδυσε χρήματα σε long-term US treasury bonds (μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου) για απόδοση. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων ανάγκασε την τράπεζα να πουλήσει ορισμένα από αυτά τα ομόλογα με ζημιά. Αυτό προκάλεσε πανικό και φόβο στους επενδυτές, οδηγώντας σε ”bank run”. Το “bank run” είναι μια κατάσταση όταν οι καταθέτες ενός τραπεζικού ιδρύματος αρχίζουν να αποσύρουν τα κεφάλαια τους σε μεγάλες ποσότητες, συνήθως λόγω φήμης ή πανικού ότι η τράπεζα είναι αναξιόπιστη ή ότι μπορεί να καταρρεύσει. Ένας αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, έχει ωστόσο, συνδέσει την τραπεζική κρίση με την αποτυχία της χώρας να ρυθμίσει τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Ο αναπληρωτής διοικητής της PBOC ζητά αυστηρότερους κανονισμούς μετά την κατάρρευση της SVB

Μιλώντας στο φόρουμ του Boao, ο Xuan Changneng, Αναπληρωτής Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας είπε ότι οι κίνδυνοι και οι απάτες στη βιομηχανία κρυπτογράφησης είναι οι κύριοι λόγοι για την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank.

Σύμφωνα με τον Changneng, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα με την αναβάθμιση της «φιλοσοφίας, της τεχνολογίας και της ικανότητας της ρύθμισης». Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υιοθέτηση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας χωρίς να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παρόλο που δεν κατονόμασε κανέναν δανειστή στις ΗΠΑ, το Bloomberg αναφέρει ότι αναφερόταν στις φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα Silvergate, Signature Bank και Silicon Valley Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η PBOC (Peoples Bank Of China) κατέστησε το 2017 τα Initial Coin Offerings (ICO) παράνομα και επίσης περιόρισε τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Liao Min δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να συντονιστεί και να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να επιτύχει ένα κοινό πρότυπο για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Ο Λι Μπο, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάλεσε επίσης τις Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα στις διασυνοριακές πληρωμές ψηφιοποιώντας τα αποθεματικά τους.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης απευθύνονται σε Ελβετικές Τράπεζες για υποστήριξη

Η κατάρρευση αυτών των τραπεζών που ήταν ”φιλικές” προς τα κρυπτονομίσματα οδήγησε τις εταιρείες κρυπτογράφησης να στραφούν σε ελβετικές τράπεζες για υποστήριξη. Η Sygnum είναι μια από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες με τον Dominic Castley, επικεφαλή μάρκετινγκ στην εταιρεία να δηλώνει:

Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των ερωτημάτων που έλαβε η Sygnum Bank από διάφορα μέρη του κόσμου. Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από επενδυτές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και έργα blockchain που επιδιώκουν να διευρύνουν τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα συνεργαζόμενοι με έναν αξιόπιστο Ελβετό εταίρο όπως η Sygnum Bank.

Αξίζε επίσης να σημειωθεί ότι η Ελβετία παρέχει πιο διαφανείς κανονισμούς σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Thierry Arys Ruiz, Διευθύνων Σύμβουλος της AgAu.io, μιας εταιρείας blockchain με έδρα την Ελβετία, επιβεβαιώνει ότι η χώρα είναι στην πραγματικότητα πιο σταθερή και προσφέρει “μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους κανόνες”.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...