Η Mastercard πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν, το Multi-Token Network (MTN), σηματοδοτώντας την αυξανόμενη εστίαση της εταιρείας στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τις τεχνολογίες blockchain.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΜΤΝ στοχεύει να κάνει τις συναλλαγές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των οικοσυστημάτων blockchain ασφαλείς, επεκτάσιμες και διαλειτουργικές, παρέχοντας ένα σύνολο θεμελιωδών δυνατοτήτων για αποτελεσματικές εφαρμογές πληρωμών και εμπορίου.
Το προϊόν έχει τέσσερις πυλώνες που στοχεύουν στην κάλυψη τεσσάρων βασικών αναγκών του κλάδου: εμπιστοσύνη στον αντισυμβαλλόμενο, εμπιστοσύνη σε περιουσιακά στοιχεία ψηφιακών πληρωμών, εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και εμπιστοσύνη στην προστασία των καταναλωτών.
Ως μια αξιόπιστη παγκόσμια εταιρεία πληρωμών, η Mastercard έχει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη προτύπων και κανόνων για το δίκτυο καρτών της, ώστε να παρέχει ένα κοινό πλαίσιο για μια κοινότητα χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα.
Το MTN θα αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία για να παράσχει ένα κοινό πλαίσιο για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, δίνοντας προτεραιότητα στην ισχυρή προστασία των καταναλωτών και τη σταθερότητα. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς οδικούς κανόνες για τη συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις, όπως οι κανονισμοί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (AML) και του KYC.
Η beta έκδοση του MTN θα είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι, λειτουργώντας ως βάση δοκιμής για την ανάπτυξη ζωντανών πιλοτικών εφαρμογών και περιπτώσεων χρήσης με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, fintech και Κεντρικές Τράπεζες.
Η πρώτη φάση των εφαρμογών θα τροφοδοτείται από τραπεζικές καταθέσεις, με σχέδια να διατεθεί το MTN σε επιπλέον αγορές σε όλο τον κόσμο με την πάροδο του χρόνου.
Το Multi-Token Network της Mastercard αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα της εταιρείας στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ποιες είναι οι πιθανές περιπτώσεις χρήσης για τους επενδυτές με αυτό το νέο προϊόν;
Περιπτώσεις χρήσης του δικτύου Multi-Token της Mastercard
Μία από τις κύριες εφαρμογές του MTN είναι η διευκόλυνση των διασυνοριακών πληρωμών με τη χρήση σταθερών, ρυθμιζόμενων και επεκτάσιμων κουπονιών πληρωμής. Αυτό θα προσφέρει μια πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών, βελτιώνοντας τους χρόνους συναλλαγών και μειώνοντας το κόστος συναλλάγματος.
Το MTN έχει επίσης τη δυνατότητα να παρέχει αποτελεσματική διαχείριση ταυτότητας, επιτρέποντας αξιόπιστες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν δίκτυα blockchain. Η επαλήθευση ψηφιακής ταυτότητας θα βοηθήσει στην πρόληψη της απάτης, θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα διευκολύνει την ασφαλή επαλήθευση ταυτοτήτων.
Μια άλλη πιθανή εφαρμογή του MTN είναι στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των συναλλαγών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό θα συμβάλει στην παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, μειώνοντας έτσι το κόστος, βελτιώνοντας τα logistics και παρέχοντας μεγαλύτερη προβολή στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Τέλος, το MTN θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση συναλλαγών με ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC). Όπως καταδεικνύεται στην πρόσφατο project της Mastercard με την Reserve Bank of Australia(RBA) στο πιλοτικό CBDC, θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι συναλλαγές CBDC είναι ασφαλείς, διαφανείς και συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Συνολικά, το MTN αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στα οικοσυστήματα ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου και blockchain, παρέχοντας μια ασφαλή, επεκτάσιμη και διαλειτουργική λύση για αποτελεσματικές εφαρμογές πληρωμών και εμπορίου.
Καθώς η Mastercard συνεχίζει να αναπτύσσει το προϊόν, πιθανότατα θα εμφανιστούν νέες περιπτώσεις χρήσης, διευρύνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες για ψηφιακά στοιχεία και τεχνολογία blockchain.