Mελέτη αποκαλύπτει ότι το ‘βρώμικο χρήμα’ αυξάνεται στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων με ανησυχητικό ρυθμό

ΑρχικήΝέαMελέτη αποκαλύπτει ότι το 'βρώμικο χρήμα' αυξάνεται στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων με ανησυχητικό...

Μοιραστείτε το

Το 28% των εταιρειών κρυπτονομισμάτων ανέφερε αύξηση στις αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR) τους τελευταίους έξι μήνες.

Το “βρώμικο χρήμα” αυξάνεται στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (28%) των εταιρειών κρυπτονομισμάτων έχουν αναφέρει αύξηση του αριθμού των αναφορών ύποπτης δραστηριότητας τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι χρηματοοικονομικοί επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, των λογιστών και των κτηματομεσιτών, χρησιμοποιούν Αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR) για να ειδοποιήσουν τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με πιθανές περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Δίνουν στην επιβολή του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθετη προοπτική για το οικονομικό έγκλημα στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο με ένα έγκλημα ή μια αναφορά απάτης. Ούτε αποτελούν επίσημη ποινική καταγγελία.

Τα Crypto είναι μια κορυφαία επιλογή για το “βρώμικο χρήμα”

Τα νέα δεδομένα προέρχονται από το SmartSearch, το οποίο εξέτασε 500 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων συμμόρφωσης σε διάφορους τομείς. Συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών κρυπτονομισμάτων, εταιρειών τυχερών παιχνιδιών, προγραμματιστών ακινήτων και τραπεζών.

Οι πρόσφατοι αριθμοί υπογραμμίζουν τον συνεχή αγώνα των επαγγελματιών συμμόρφωσης για την καταπολέμηση της αυξανόμενης μάστιγας του ξεπλύματος χρήματος που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα. Η BeInCrypto ανέφερε πρόσφατα σε μια έρευνα που αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των εταιρειών κρυπτονομισμάτων ανησυχούν για παραβιάσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος (AML).

Σύμφωνα επίσης με έρευνα της First AML, το 53% πιστεύει ότι οι τρέχουσες πρακτικές αντιμετωπίζουν μόνο εν μέρει τους κινδύνους ξεπλύματος χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, το 41% ​​έχει εντοπίσει περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούν κρυπτονομίσματα και το 51% έχει αντιμετωπίσει πρόστιμα ή κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι εγκληματίες βλέπουν τα κρυπτονομίσματα ως μια επικερδή εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό ξέπλυμα χρήματος για διάφορους λόγους. Πρώτον, τα κρυπτονομίσματα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από ότι οι τραπεζικές μεταφορές σε νόμισμα fiat.

Τα Crypto είναι επίσης εύκολα και γρήγορα στις συναλλαγές και σε μεγάλα ποσά και μπορουν να μεταφερθούν οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο. Επίσης, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASP) δεν διαθέτουν τις δομές ή τους πόρους για την αποτελεσματική παρακολούθηση της παράνομης δραστηριότητας.

Source: Chainalysis

Στην πρόσφατη έκθεση Crypto Crime της Chainalysis, μαθαίνουμε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για ξέπλυμα χρήματος με κρυπτονομίσματα, με κεφάλαια αξίας 23,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων να «καθαρίζονται» με χρήση κρυπτονομισμάτων.

Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 68% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η ίδια έκθεση σημείωσε επίσης πώς λιγότερο από το 1% όλων των κρυπτονομισμάτων, έχει οποιαδήποτε σχέση με παράνομη δραστηριότητα.

Η Binance υποβάλλεται σε έρευνα στη Γαλλία για «ξέπλυμα χρήματος»

Ο Martin Cheek, διευθύνων σύμβουλος της SmartSearch, πιστεύει ότι οι εγκληματικές συμμορίες στοχεύουν σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων για να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στις διαδικασίες συμμόρφωσης τους, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται λανθασμένοι έλεγχοι πελατών.

«Αυτές οι κοινές πρακτικές, όπως η αίτηση για έγγραφο ταυτότητας, δεν επαρκούν πλέον», εξήγησε. «Όχι μόνο δεν πληρούν τα πρότυπα του know-your-customer (KYC) και του AML, αλλά μπορούν επίσης να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για κλοπή ταυτότητας».

Ο Cheek συνέχισε:

«Η ποιότητα των πλαστών εγγράφων έχει εξελιχθεί σε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας που καθιστά την ταυτοποίηση όλο και πιο δύσκολη. Η καθοδήγηση του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον έλεγχο πλαστών επίσημων εγγράφων, απαριθμεί 24 πιθανά σημεία αποτυχίας, πολλά από τα οποία απαιτούν ειδικές γνώσεις για να εντοπιστούν.»

Το φάσμα του ξεπλύματος χρήματος έχει ταλαιπωρήσει τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων καθώς προσπαθεί να παρουσιάσει ένα νόμιμο και συμμορφούμενο πρόσωπο. Στις 16 Ιουνίου, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, για «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Η ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία διαβούλευσης για τη συμπερίληψη των VASP στους κανονισμούς της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...