Mining Κρυπτονομισμάτων

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαMining Κρυπτονομισμάτων

Μοιραστείτε το

Mining, η διαδικαδία για τη δημιουργία νέων νομισμάτων και την επαλήθευση νέων συναλλαγών. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών που περιμένουν να προστεθούν στη βάση δεδομένων blockchain. Εάν αρχίζατε το mining λίγα χρόνια νωρίτερα πιθανώς να βγάζατε πολλά λεφτά!

Τι είναι το mining;

Το mining είναι η διαδικασία που χρησιμοποιούν το Bitcoin και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα για τη δημιουργία νέων νομισμάτων και την επαλήθευση νέων συναλλαγών. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών που περιμένουν να προστεθούν στη βάση δεδομένων blockchain.

Περιλαμβάνει τεράστια, αποκεντρωμένα δίκτυα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο που επαληθεύουν και προστατεύουν τις αλυσίδες μπλοκ. Αλυσίδες μπλοκ ή αλλιώς το blockchain είναι ένα κατανεμημένο καθολικό, μια κοινή βάση δεδομένων που αποθηκεύει δεδομένα.

Όταν μια συναλλαγή λαμβάνει χώρα στην αλυσίδα μπλοκ, οι πληροφορίες από το προηγούμενο μπλοκ αντιγράφονται σε ένα νέο μπλοκ με τα νέα δεδομένα, κρυπτογραφούνται και η συναλλαγή επαληθεύεται από εξορύκες-miners στο δίκτυο.

Όταν επαληθεύεται μια συναλλαγή, ανοίγει ένα νέο μπλοκ, δημιουργείται ένα νόμισμα και δίνεται ως ανταμοιβή στους εξορύκτες που επαλήθευσαν τα δεδομένα εντός του μπλοκ. Οι υπολογιστές στο δίκτυο ανταμείβονται με νέα νομίσματα ως αντάλλαγμα της επεξεργαστικής τους ισχύος.

Τα νομίσματα δίνουν ένα κίνητρο στους miners για να διατηρούν το blockchain. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν είναι δυνατή η εξόρυξη κάθε κρυπτονομίσματος επειδή δεν χρησιμοποιούν όλα ένα ανταγωνιστικό σύστημα ανταμοιβής.

 Πώς λειτουργεί το mining;

Ίσως έχετε σκεφτεί να αρχίσετε mining για να κερδίσετε bitcoin. Εάν το σκεφτόσασταν αυτό λίγα χρόνια νωρίτερα, αρχές του 2009, χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστή με δυνατό επεξεργαστή θα πετυχαίνατε τον στόχο σας και πιθανώς να βγάζατε πολλά λεφτά.

Με την εξέλιξη όμως του blockchain, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται έχει αυξηθεί δραματικά. Πλέον αυτό γίνεται από μεγάλες εταιρείες ή από συνεργασία πολλών ατόμων και δημιουργούν τα λεγόμενα mining pools που θα εξηγήσουμε πιο κάτω.

Η διαδικασία είναι η εξής. Υπολογιστές, προσαρμοσμένοι στο να εκτελούν αυτές τις διαδικασίες, εκτελούν τους υπολογισμούς που απαιτούνται για την επαλήθευση και την καταγραφή κάθε νέας συναλλαγής bitcoin και διασφαλίζουν ότι το blockchain είναι ασφαλές. Η επαλήθευση του blockchain απαιτεί μια τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος, η οποία παρέχεται από τους εξορύκτες.

Θα αναρωτιέστε τι κερδίζουν οι miners από αυτήν την διαδικασία;

Λοιπόν, κάθε υπολογιστής στο δίκτυο ανταγωνίζεται να βρει έναν δεκαεξαδικό αριθμό 64 ψηφίων που είναι γνωστός ως “hash“. Όσο πιο γρήγορα το υπολογίσει ένας υπολογιστής, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες για ένα miner να κερδίσει την ανταμοιβή.

Αυτός που κερδίζει, ενημερώνει το καθολικό blockchain με όλες τις επαληθευμένες συναλλαγές προσθέτοντας ένα μπλοκ στην υφιστάμενη αλυσίδα. Στη συνέχεια του χορηγείται ως ανταμοιβή για την προσπάθεια και για την υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποίησε μια ποσότητα κρυπτονομίσματος. Κατά μέσο όρο, αυτό συμβαίνει κάθε δέκα λεπτά. Άρα, όποιος προσθέσει επιτυχώς ένα μπλοκ στο blockchain, ανταμείβεται για αυτή την ενέργεια.

Σημειώνουμε ότι καθώς αυξάνεται η δυσκολία εξόρυξης, το ποσό της ανταμοιβής μειώνεται και θα μειώνεται μέχρι να μην υπάρχει άλλο bitcoin για εξόρυξη. Θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Από αυτό το σημείο και μετά, οι εξορύκτες δεν θα βασίζονται πλέον στο νέο bitcoin ως ανταμοιβή, αλλά θα βασίζονται στις χρεώσεις που χρεώνουν για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται για το mining;

Τώρα θα αναφέρουμε τι χρειάζεται σε περίπτωση που θέλετε να ασχοληθείτε με το mining κρυπτονομισμάτων. Θα χρειαστείτε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, εξειδικευμένο λογισμικό εξόρυξης και υπολογιστή με τις κατάλληλες προδιαγραφές και ισχυρούς επεξεργαστές.

Πορτοφόλι κρυπτονομίσματος (wallet): Το πορτοφόλι είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί ως πορτοφόλι και σας παρέχει τη δυνατότητα να στέλνετε και να λαμβάνεται κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin. Στην ουσία τα wallet χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των ιδιωτικών και δημόσιων κλειδιών σας και μέσω αυτών μπορείτε να διαχειριστείτε τα κρυπτονομίσματα που έχετε στην κατοχή σας. Υπάρχουν διάφορα είδη πορτοφολιών και πριν αρχίσετε την εξόρυξη θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο είναι το καταλληλότερο για τις ανάγκες σας. Υπάρχουν πορτοφόλια που είναι συνεχώς συνδεδεμένα στο διαδίκτυο αλλά και πορτοφόλια που είναι εκτός δικτύου και τα συνδέετε όταν θέλετε εσείς.

Λογισμικό εξόρυξης: Τα περισσότερα λογισμικά εξόρυξης διατίθενται δωρεάν για λήψη και χρήση στο διαδίκτυο και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλαπλοί τύποι λογισμικού αλλά δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία εξόρυξης.

Υλικό εξόρυξης : Εδώ είναι που χρειάζονται τα περισσότερα χρήματα για αγορά του κατάλληλου υπολογιστή με ισχυρούς επεξεργαστές. Όσο πιο ισχυρός ο εξοπλισμός, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η διαδικασία mining.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε κάποιες από τις επιλογές για αγορά εξοπλισμού:

  • Application Specific Integrated Circuit (ASIC)

Το ASIC στην ελληνική γλώσσα σημαίνει «ολοκληρωμένο κύκλωμα ειδικών εφαρμογών». Πρόκειται για κυκλώματα Η/Υ ή επεξεργαστές, οι οποίοι μπορούν να προγραμματιστούν για έναν και μόνο σκοπό και έχουν αντιστοίχως κατασκευαστεί για την εκπλήρωση αυτού του συγκεκριμένου σκοπού. Θεωρητικά είναι δυνατή η κατασκευή ASIC με διαφορετική απόδοση ισχύος και ταχύτητα – π.χ. με στόχο την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Το κόστος απόκτησης ενός ASIC είναι αρκετά ψηλό αλλά η τιμή κυρίως εξαρτάται από την απόδοση του. Όσο αυξάνεται η απόδοση του, τόσο αυξάνεται και το κόστος απόκτησης του.

  • Οικιακοί Υπολογιστές

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις εξειδικευμένες κάρτες γραφικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υπολογιστή για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, αλλά και πάλι δεν έιναι σίγουρο ότι θα αποδώσει η επένδυση σας.

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε είναι αρκετά ακριβό, ωστόσο όσο περισσότερο επενδύσετε σε εξοπλισμό τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αυξήσετε την ανταμοιβή σας. Οι τιμές όμως του εξοπλισμού, λόγω της μεγάλης ζήτησης, έχουν ανέβει στα ύψη.

Καλό θα ήταν, πριν αρχίσετε την αγορά του εξοπλισμού, να υπολογίσετε τα έξοδα σας γιατί η εξόρυξη μπορεί τελικά να μην είναι τόσο προσοδοφόρα όσο θα ελπίζατε. Είναι πλέον γνωστό ότι η διαδικασία εξόρυξης για κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, δεν είναι καθόλου εύκολη όπως συνέβαινε μόλις πρωτοξεκίνησε το 2009 ακόμη και με τη χρήση οικιακών υπολογιστών.

Έτσι, εάν δεν έχετε τα μέσα να επενδύσετε τεράστια ποσά κεφαλαίου, πιθανότατα θα χρειαστεί να εγγραφείτε σε μια ομάδα εξόρυξης για να δείτε τυχόν αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό το mining;

To mining δεν χρησιμεύει μόνο για την εξόρυξη νέων νομισμάτων αλλά παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Το mining βοηθάει στην επαλήθευση και προστασία του blockchain ώστε να επιτρέπει στα κρυπτονομίσματα να λειτουργούν ως αποκεντρωμένο δίκτυο peer-to-peer χωρίς καμία ανάγκη επίβλεψης από κάποια αρχή ή το κράτος. Παράλληλα, μέσω του mining, οι miners έχουν κίνητρο να συνεισφέρουν την υπολογιστική τους ισχύ στο δίκτυο.

Τι είναι τα mining pools;

Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, με το πέρασμα των χρόνων η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων έγινε πάρα πολύ δύσκολη με μεγάλες απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύς. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, οι miners συνεργάστηκαν μεταξύ τους και δημιουργήσαν τις λεγόμενες ”πισίνες εξόρυξης’’-mining pools. Με αυτό τον τρόπο ενώνουν τις δυνάμεις τους και την υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται για να λυθούν σύνθετες μαθηματικές λειτουργίες που απαιτούνται για την επιτυχή επικύρωση ενός μπλοκ.

Στη συνέχεια, η ανταμοιβή διανέμεται ανάλογα με το έργο που έκανε κάθε μέλος της ομάδας. Εκείνοι με την περισσότερη υπολογιστική ισχύ λαμβάνουν υψηλότερη ανταμοιβή.

Όσοι περισσότεροι miners υπάρχουν, τόσο πιο ασφαλές είναι το δίκτυο. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των miners αυξάνει τη δυσκολία εξόρυξης και κατά συνέπεια την κερδοφορία.

Τα mining pools από τη μία, σου μειώνουν το αρχικό κόστος για αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού όπως για παράδειγμα ένα ASIC, από την άλλη όμως το κέρδος πιθανώς να είναι λιγότερο, καθώς οι ανταμοιβές θα πρέπει να μοιραστούν σε μια ομάδα ατόμων.

Mining και κατανάλωση ενέργειας

Ένα αμφιλεγόμενο θέμα με το mining είναι οι μεγάλες απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, καθώς και πρόσθετη ρύπανση, θόρυβο και άλλες τοπικές επιπτώσεις σε κοινότητες που ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις εξόρυξης.

O εξοπλισμός εξόρυξης καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και λόγω της υπερβολικής θερμότητας απαιτείται επιπλέον κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη του εξοπλισμού. Δεν υπάρχουν σαφές απαντήσεις για το αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά η εξόρυξη συμβάλει στην αύξηση της θερμότητας του πλανήτη.

Είναι το mining νόμιμο;

Ορισμένες κυβερνήσεις το έχουν απαγορεύσει, άλλες θέλουν να το απαγορεύσουν και άλλες βλέπουν τη νόμιμη εξόρυξη ως ευκαιρία για να κερδίσουν φορολογικά έσοδα, να εξισορροπήσουν τα ενεργειακά τους δίκτυα ή να τονώσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αξίζει να επενδύσω;

Αν κάποιος αποφάσιζε να αρχίσει εξόρυξη bitcoin το 2009 και με την τιμή που έφτασε το 2021 θα λέγαμε ναι, μπορεί κάποιος να γίνει πλούσιος απ’ αυτό. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και η εξόρυξη έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έκτασης που πήραν οι αξίες των κρυπτονομισμάτων. Πλέον η εξόρυξη είναι κερδοφόρα μόνο για αυτούς που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις εργασίες εξόρυξης μεγάλης κλίμακας.

Άρα η ιδέα του mining, μπορεί να ακούγεται ελπιδοφόρα και συναρπαστική, ωστόσο πρέπει προτού προχωρήσετε την επένδυση για αγορά εξοπλισμού, να ερευνήσετε κατά πόσο αυτή η επένδυση θα αποδώσει και εάν θα καταφέρετε να ανακτήσετε το κόστος της επένδυσης σας με επιπλέον κέρδος.

Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες μπορούν να σας δώσουν ενδεικτικές τιμές απόδοσης βάση του εξοπλισμού που διαθέτετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν θα δημιουργήσετε αρκετή ποσότητα κρυπτονομίσματος για να πληρώσετε τα έξοδα σας, να συνεχίσετε να κερδίζετε και πόσος χρόνος θα χρειαστεί.

Τι είναι το Mining σε 2′ λεπτά: Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...