NFT με απλά λόγια

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαNFT με απλά λόγια

Μοιραστείτε το

Τα NFT σε απλή μετάφραση στα ελληνικά θα λέγαμε ότι σημαίνει «μη ανταλλάξιμο διακριτικό». Είναι ενός τύπου κρυπτονομίσματος, που ανήκει στην αλυσίδα μπλοκ του Ethereum, το όποιο όμως εσωκλείει περισσότερο όγκο πληροφορίας από ένα κοινό νόμισμα ETH.

Τι είναι τα NFT και πώς λειτουργούν;

Τα Non-Fungible Token (NFT) σε απλή μετάφραση στα ελληνικά θα λέγαμε ότι σημαίνει «μη ανταλλάξιμο διακριτικό». Είναι ενός τύπου κρυπτονόμισμα, που ανήκει στην αλυσίδα μπλοκ του Ethereum, το όποιο όμως εσωκλείει περισσότερο όγκο πληροφορίας από ένα κοινό νόμισμα ETH. Το NFT είναι ένα ψηφιακό στοιχείο που μπορεί να αντιπροσωπεύει αντικείμενα του πραγματικού κόσμου, όπως έργα τέχνης ή ακόμα και ακίνητα.

Είναι περιουσιακά στοιχεία σε μορφή tokens κρυπτονομίσματος και λειτουργούν με βάση την τεχνολογία blockchain, όπως λειτουργούν και τα κρυπτονομίσματα, με την διαφορά όμως ότι τα NFT είναι μοναδικά και μη ανταλλάξιμα. Δηλαδή με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης, τα οποία τα διαφοροποιεί μεταξύ τους. Τα NFT δεν μπορούν να αναπαραχθούν.
Αυτά τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία αγοράζονται και πωλούνται στο διαδίκτυο, συχνά με κρυπτονομίσματα, και οι πληροφορίες ιδιοκτησίας προστατεύονται και αποθηκεύονται σε μια αλυσίδα μπλοκ, έναν τύπο κατανεμημένου καθολικού.

Τα NFT δεν μπορούν να διαπραγματεύονται ή να ανταλλάσσονται με ισοδυναμία. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα όπου είναι ανταλλάξιμα, πανομοιότυπα μεταξύ τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής για αγορά αγαθών και υπηρεσιών όπως και με το παραστατικό χρήμα.

Ένα bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διενέργεια συναλλαγών, όπως ακριβώς θα χρησιμοποιούσαμε ένα ευρώ. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τα κρυπτονομίσματα είναι κατάλληλα και ασφαλή ως μέσο συναλλαγών στην ψηφιακή οικονομία. Αντιθέτως, τα NFT όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, είναι μοναδικά και όχι ανταλλάξιμα.

Κρατώντας κάποιος ένα NFT, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδεικνύει τη γνησιότητα του, καθώς μπορεί να βρει τον εκδότη του token, τις διευθύνσεις όπου ανήκε στο παρελθόν, ενώ η έκδοσή του σφραγίζεται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το κάθε NFT έχει μια ψηφιακή υπογραφή, όπου ο κάθε κάτοχος μπορεί να επαληθεύσει την ιδιοκτησία του, χρησιμοποιώντας την υπογραφή αυτή.

Τα NFT χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα μπορούν να αντιπροσωπεύουν αντικείμενα όπως έργα τέχνης και ακίνητα. Λόγω της χρήσης της τεχνολογίας blockchain, τα NFT μπορούν επίσης να λειτουργήσουν για την απομάκρυνση των μεσαζόντων στην διενέργεια συναλλαγών και τη σύνδεση καλλιτεχνών άμεσα με τους αγοραστές των έργων τους. Τα NFT μπορούν να παραμερίσουν τους μεσάζοντες, να απλοποιήσουν τις συναλλαγές και να δημιουργήσουν νέες αγορές.

NFT Minting

Η πρώτη αγορά ενός NFT ονομάζεται minting. Το crypto minting είναι η δημιουργία νέων token στο blockchain μέσω υπολογιστικών διαδικασιών για την επικύρωση πληροφοριών, τη δημιουργία νέων μπλοκ και την καταγραφή πληροφοριών στο blockchain.

Η διαδικασία minting δεν δημιουργεί τα NFT, αλλά ενεργοποιεί ένα ήδη δημιουργημένο έξυπνο συμβόλαιο και τοποθετεί το NFT σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο δίκτυο blockchain. Έτσι, τα NFT είναι ουσιαστικά ένα είδος κρυπτονομίσματος αλλά μη ανταλλάξιμο. Τα NFT έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλες τεχνολογίες blockchain.

Κάθε token έχει έναν κάτοχο, και οι πληροφορίες ιδιοκτησίας (δηλαδή η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το κομμένο token) είναι δημόσια διαθέσιμες. Ακόμη και αν κοπούν 1000 NFT του ίδιου ακριβώς αντικειμένου, καθένα από αυτό έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό και μπορεί να διακριθεί το ένα από το άλλο.

Παραδείγματα NFT

Κάποια παραδείγματα που χρησιμοποιείται το NFT είναι για ψηφιακή τέχνη, είδη παιχνιδιού, εισιτήρια για αγώνες και φεστιβάλ, ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα μέχρι και ακίνητα.

Ένα από τα πιο ακριβά κομμάτια τέχνης που πωλήθηκε ως NFT ήταν από την συλλογή του διάσημου ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple. Ο Beeple κατάφερε να δημοπρατήσει μια από τις συλλογές του έναντι 69 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Christie’s. Το έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε έναντι αυτού του εξωφρενικού ποσού με τίτλο «Every day’s: The First 5000 Days», έσπασε ένα ρεκόρ NFT και εξασφάλισε την τρίτη θέση στη λίστα με τα πιο ακριβά έργα τέχνης που πωλήθηκαν από εν ζωή καλλιτέχνες.

Ένας άλλος τρόπος για δημιουργία ενός NFT είναι με την χρήση tweets. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι μπορεί κάποιος να μετατρέψει ένα tweet σε NFT και να βγάλει λεφτά. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τον ιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος δημοσίευσε το πρώτο του tweet σε μια αγορά NFT και μετά από δύο βδομάδες πληρώθηκε με 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Το tweet πουλήθηκε στον Sina Estavi, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bridge Oracle, μιας διάσημης εταιρείας Blockchain. Ο Ντόρσεϊ δώρισε όλα τα έσοδα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε και τα γνωστά μιμίδια (meme). Υπάρχει δυνατότητα ένα μιμίδι να το μετατρέψει κάποιος σε NFT και έπειτα να το πουλήσει. Ένα παράδειγμα είναι το μιμίδιο με το όνομα Bad Luck Brian, το οποίο ήταν στο διαδίκτυο για σχεδόν μια δεκαετία και πουλήθηκε το 2021 για το απίστευτο ποσό των 36.000 δολαρίων!

«Every day’s: The First 5000 Days»

Γιατί είναι σημαντικά τα NFT;

Τα NFT είναι το επόμενο βήμα μετά την εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων. Αποτελούν ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξη ενός σύγχρονου χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από εξελιγμένα συστήματα συναλλαγών και δανείων για διαφορετικά είδη περιουσιακών στοιχειών. Συμπεριλαμβάνονται συμβάσεις δανείων, ακίνητα μέχρι και έργα τέχνης.

Είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό αλλά τα NFT, δεν είναι απλώς ένας υπερβολικά ακριβός τρόπος για να αγοράσετε μια εικόνα, αλλά είναι ένας τρόπος να την αποκτήσετε. Όταν αγοράζετε ένα NFT, δεν αγοράζετε μόνο την ίδια την εικόνα. Αγοράζετε ένα μόνιμο token ενός blockchain που δείχνει τη συγκεκριμένη εικόνα ή ψηφιακό στοιχείο.

Ένα από τα πιο βασικά σημεία των NFT είναι η αποτελεσματικότητας της αγοράς. Με τον τρόπο που λειτουργούν τα NFT, δηλαδή με την μετατροπή ενός περιουσιακού στοιχείου από φυσικό σε ψηφιακό, απλοποιεί τις διαδικασίες και παραμερίζει τους μεσάζοντες. Σκεφτείτε απλά, πόσοι μεσάζοντες απαιτούνται στην περίπτωση μιας αγοραπωλησίας ενός ακινήτου. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης οικονομίας, θα πρέπει να διαμεσολαβήσουν τράπεζες, δικηγόροι, λογιστές, κτηματομεσίτες και η λίστα συνεχίζεται αναλόγως της περίπτωσης.

Ένας ακόμη λόγος που τα NFT θα μπορούσαν να απλοποιήσουν διαδικασίες και να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, έχει να κάνει με την ταυτοποίησης μας. Σκεφτείτε ότι κάθε φορά που πρέπει να ταξιδέψουμε, πρέπει απαραίτητα να έχουμε μαζί μας το διαβατήριο μας. Ωστόσο, με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα μπορούσε ο καθένας να έχει ένα NFT διαβατήριο με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά καθιστώντας τις διαδικασίες ταυτοποίησης πιο απλές και σύντομες. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να γίνεται και η ταυτοποίηση ενός ατόμου και σε ψηφιακό επίπεδο.

Πώς μπορώ να αγοράσω NFT;

Αρχικά, πρέπει να δημιουργήσετε ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Πολλά NFT μπορούν να αγοραστούν μόνο με Ether, επομένως η κατοχή μέρους αυτού του κρυπτονομίσματος και η αποθήκευσή του σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, είναι από τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Το πορτοφόλι μπορείτε να το δημιουργήσετε μέσω πλατφόρμων όπως οι Gemini, Metamask, Binance και Coinbase.
Ωστόσο, υπάρχουν και αγορές όπως το Nifty Gateway και το NBA Top Shot, οι οποίες δέχονται πιστωτικές κάρτες για πληρωμές NFT.

Στην συνέχεια, αφού δημιουργήσετε το πορτοφόλι σας, μπορείτε να το συνδέσετε με τον λογαριασμό της διαδικτυακής αγοράς όπου σκοπεύετε να αγοράσετε NFT. Μερικές από αυτές είναι οι OpenSea, Rarible και SuperRare.

Να επενδύσω σε NFT;

Ίσως η λέξη επένδυση να μην είναι η κατάλληλη γιατί τα NFT δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο. Όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, ένα NFT για παράδειγμα, είναι ένας ψηφιακός πίνακας ή ένα ακίνητο τα οποία έχουν μετατραπεί σε NFT. Είναι σαν να αγοράζεται ένα σπίτι αλλά το μόνο που έχετε στην κατοχή σας είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι απαγορευτικό για να επενδύστε, ειδικά εάν γνωρίζετε τα οφέλη των NFT. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους προτού προχωρήσετε να επενδύσετε κεφάλαιο σε NFT.

Ένα από τα θετικά σημεία, είναι ότι μπορεί οποιοσδήποτε να επενδύσει σε NFT ,από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο. Δεν υπάρχουν καθόλου διακρίσεις όσο αφορά αυτό το κομμάτι. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι λόγω του blockchain, η επένδυση σε NFT είναι ασφαλή, δηλαδή η ιδιοκτησία NFT διασφαλίζεται από μια αλυσίδα μπλοκ. Παράλληλα, μέσω της επένδυσης, είναι ένας τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να μάθετε περισσότερα όσον αφορά την τεχνολογία blockchain.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές έχουν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την επένδυση σε NFT και ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι τα NFT δεν εντάσσονται στην κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων, αλλά είναι ένας τεχνολογικός τρόπος να δηλώσετε την ιδιοκτησία. Όπως την περίπτωση που αναφέραμε ποιο πάνω με το σπίτι και τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Αυτή η παραπληροφόρηση και η γενικότερη προώθηση των NFT, προκαλούν πληθωρισμό και αστάθεια στις τιμές τους, αυξάνοντας το ρίσκο της επένδυσης. Η αγορά ενός NFT δεν είναι όπως η αγορά μιας μετοχής ή η κατάθεση μετρητών σε έναν λογαριασμό όπου προστατεύεται από το FDIC για την Αμερική και από το EDIS στην Ευρώπη.

Τώρα όσο αφορά τις αρνητικές συνέπειες, κάτι που μας απασχολεί όλους και υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για το θέμα αυτό, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της υπερβολικής χρήσης ενέργειας που απαιτείται για την δημιουργία NFT. Τα περισσότερα NFT υποστηρίζονται επί του παρόντος από το blockchain Ethereum. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συναλλαγή χρησιμοποιεί μια διαδικασία εξόρυξης για να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και να προστεθεί στο blockchain. Οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται στην πλατφόρμα Etthereum έτσι για την απόκτηση NFT θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας Ether.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι επενδύσεις σε NFT είναι πολύ υψηλού ρίσκου και πρέπει προτού προχωρήσετε να έχετε εις γνώση σας τους κινδύνους. Πρέπει να αναρωτηθείτε εάν αξίζει το ρίσκο να επενδύσει κανείς σε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί και σίγουρα να έχει πάντα υπόψη του τις βασικές αρχές της επένδυσης.

Είναι ασφαλή τα NFT;

Λόγω της τεχνολογίας blockchain, όπως και στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, τα NFT είναι δύσκολο να παραβιαστούν από χάκερς, όχι όμως αδύνατο. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης δημοτικότητας και αξία τους, έχουν γίνει αρκετές φορές στόχος κακόβουλων ενεργειών.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες κλοπής NFT, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για τους λογαριασμούς σας στις πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο δύσκολο για ένα χάκερ που προσπαθεί να παραβιάσει τον λογαριασμό σας.

Επιπλέον, πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στα ιδιωτικά κλειδιά, τα οποία είναι αυτά που σας δίνουν πρόσβαση στα NFT σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακά πορτοφόλια, αλλά είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιήσετε ένα cold wallet, τα οποία είναι δεν είναι συνδεδεμένα συνεχώς στο διαδίκτυο και θεωρούνται πιο ασφαλή. Επιπρόσθετα, ένας άλλος τρόπος είναι η εκτύπωση των ιδιωτικών σας κλειδιών σε ένα χαρτί και αποθήκευση σε ένα ασφαλές μέρος όπως μια θυρίδα ή ένα χρηματοκιβώτιο. Αυτά είναι τα λεγόμενα paper wallets.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε άλλο ένα κίνδυνο και αυτός είναι η απώλεια της πρόσβαση στα NFT σας εάν η πλατφόρμα που είναι αποθηκευμένα σταματήσει για κάποιο λόγο τη λειτουργία της. Δεν υπάρχει κάποια αρμόδια αρχή που θα μπορούσατε να καταγγείλετε το γεγονός ή και ακόμη να σας προστατέψει.

Έχετε ακόμη απορίες; Δείτε το παρακάτω βίντεο

Τι είναι τα NFTs και γιατί έχουν αξία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...