Ο Elon Musk και ο Mark Zuckerberg έτοιμοι για μάχη για την κυριαρχία στα social media

ΑρχικήΝέαΟ Elon Musk και ο Mark Zuckerberg έτοιμοι για μάχη για την...

Μοιραστείτε το

Σε μια πρωτόγνωρη αναμέτρηση για την κυριαρχία στα social media, ο Elon Musk και ο Mark Zuckerberg βρίσκονται σε μια πορεία σύγκρουσης. Μια αντιπαράθεση που δεν θα αφήσει κανένα αδιάφορο.

Αυτός ο απροσδόκητος ανταγωνισμός, που ωρίμασε στο παρασκήνιο της προσέγγισης τους στην αποκέντρωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει πάρει μια σουρεαλιστική ανατροπή.

Μια αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση Twitter

Ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, αποκάλυψε ένα νέο ανταγωνιστή στα social media με το όνομα “Project 92”. Προτάθηκε ως μια εφικτή εναλλακτική λύση για το Twitter.

Η πλατφόρμα αντλεί την αρχιτεκτονική της από το Instagram και το ActivityPub. Στη συνέχεια, προσφέροντας ένα εναλλακτικό όραμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο ο Zuckerberg πλαισιώνει ως μια «λογική» και αξιόπιστη πλατφόρμα που βάζει πρώτους τους δημιουργούς.

Η απάντηση μας στο Twitter”, όπως την περιέγραψε ο Chris Cox, o CPO της Meta, κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης της εταιρείας. Αυτό αποτέλεσε άμεση κριτική επίθεση κατά του Elon Musk, ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο του Twitter και κάπως έτσι άρχισε ο ανταγωνισμός.

Screenshots of Project 92. Source: The Verge

Οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επαινεθεί ως μαι πιθανή λύση για τα προβλήματα που μαστίζουν τις παραδοσιακές, κεντρικές πλατφόρμες. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν την κυριότητα των δεδομένων και την λογοκρισία έως έλλειψη διαφάνειας.

Η ενσωμάτωση του Instagram με το ActivityPub, ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε θεωρητικά να επιτρέψει στους χρήστες να μεταφέρουν τους λογαριασμούς και τους ακόλουθους τους σε άλλες συμβατές πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ελευθερίας.

Αυτή η στρατηγική κίνηση του Zuckerberg έρχεται σε μια εποχή που ο Musk διόρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο Twitter. Παρόλο που ο Musk είναι ένθερμος υποστηρικτής της αποκέντρωσης και της τεχνολογίας blockchain, η προσέγγιση του φαίνεται πιο άμεση. Προκαλεί το υπάρχον καθεστώς και πυροδοτεί τη συζήτηση για τη λογοκρισία και την ελευθερία του λόγου.

Και οι δύο ηγέτες της τεχνολογίας φαίνονται αφοσιωμένοι στην αναμόρφωση του τοπίου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν σημαντικά. Ενώ ο Zuckerberg χτίζει μια νέα πλατφόρμα για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες επικρίσεις, ο Musk αξιοποιεί την επιρροή του για να προωθήσει αλλαγές σε μια υπάρχουσα πλατφόρμα.

Σύγκρουση Musk και Zuckerberg

Αυτό που ξεκίνησε ως μια μάχη για την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξελίχθηκε σε μια πιθανό αγώνα μεταξύ των δύο δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας. Μετά την ειρωνική απάντηση του Musk στο Twitter με αφορμή την αποκάλυψη του “Project 92”, μια αστεία εισήγηση για έναν αγώνα από έναν χρήστη του Twitter μετατράπηκε εκπληκτικά σε πραγματικότητα. Και οι δύο ο Musk και ο Zuckerberg φαίνεται ότι συμφωνούν με την ιδέα.

Αν και ο αγώνας μπορεί να φαίνεται απίθανος, μια βαθύτερη ματιά δείχνει ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια μάχη εξυπνάδας αλλά για μια δοκιμασία δύναμης. Ο Zuckerberg έχει εκπαιδευτεί στο Brazilian jiu-jitsu, κερδίζοντας πρόσφατα ένα τουρνουά στη Silicon Valley.

Από την άλλη πλευρά, ο Musk, παρόλο που αστειεύεται για μια στρατηγική που ονομάζει “The Walrus”, μπορεί να φέρει ένα απρόβλεπτο στοιχείο στον αγώνα. Σαν να μην ήταν ήδη ενδιαφέρουσα αυτή η αντιπαλότητα, η επιδρομή του Zuckerberg στα αποκεντρωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον. Ενώ η νέα εφαρμογή φέρει την επωνυμία Meta, η ενσωμάτωση της με το ActivityPub υποδηλώνει ένα νεύμα προς την ηθική που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain που έχει κερδίσει σημαντική αναγνώριση τον τελευταίο καιρό.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...