Ο Λίβανος υποτιμά το νόμισμα του κατά 90% Μπορεί το Bitcoin να διορθώσει την κατάσταση που επικρατεί;

ΑρχικήΝέαΟ Λίβανος υποτιμά το νόμισμα του κατά 90% Μπορεί το Bitcoin να...

Μοιραστείτε το

Η οικονομική κρίση που επικρατεί στο Λίβανο υπογραμμίζει την ανάγκη για μια καλύτερη και πιο αξιόπιστη λύση όπως το Bitcoin.

Ο Λίβανος υιοθετεί μια νέα επίσημη ισοτιμία, υποτιμώντας το τοπικό του νόμισμα κατά σχεδόν 90%. Το νέο επιτόκιο ορίζεται στις 15.000 λίρες Λιβάνου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της 31ης Ιανουαρίου, η οποία επικαλείται δήλωση του διοικητή της Kεντρικής Tράπεζας της χώρας, Riad Salameh.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση από την παλιά ισοτιμία των 1.507 λιβανικών λιρών ανά δολάριο. Το επίσημο λιβανέζικο νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο με αυτή την ισοτιμία από το 1997.

Ο Salameh δήλωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες στο Λίβανο «θα δουν το μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους που είναι σε λίρες να μειώνεται» μόλις εφαρμοστεί η νέα επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία. Πρόσθεσε ότι για να σταματήσει ο αντίκτυπος της νέας εξέλιξης, οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία πέντε ετών «για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που οφείλονται στην υποτίμηση».

Τα οικονομικά προβλήματα του Λιβάνου

Η λιβανέζικη λίρα άρχισε να υποτιμάται το 2019 λόγω της πολύχρονης μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας, και της πιθανότητας η κυβέρνηση της να αθετήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του εθνικού χρέους.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση της χώρας, οι τράπεζες του Λιβάνου περιόρισαν τους απλούς πολίτες από την ελεύθερη πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια, αλλά η κίνηση επιδείνωσε την κατάσταση.

Η απόφαση για υποτίμηση του νομίσματος της είναι σύμφωνη με ένα σχέδιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πέρυσι, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να λάβει διάσωση από τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η αλλαγή δεν αναμένεται να λύσει μια από τις πιο κρίσιμες πτυχές της κατάστασης – τον ​​περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών στις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια.

Μπορεί το Bitcoin να διορθώσει την κατάσταση που επικρατεί;

Ενώ το ΔΝΤ έχει προσφερθεί να διασώσει τη χώρα της δυτικής Ασίας αναγκάζοντας την να υποτιμήσει το επίσημο νόμισμα της για να λύσει την κρίση ρευστότητας, το bitcoin (BTC) θα μπορούσε να προσφέρει μια καλύτερη λύση παρέχοντας κάποια προστασία για την υποτίμηση του νομίσματος και τη ρευστότητα. Αυτό υπαινίχθηκε νωρίτερα ο δημοφιλής πληροφοριοδότης και υπέρμαχος του BTC – Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το Bitcoin έχει περιορισμένη προσφορά μόνο 21 εκατομμυρίων μονάδων, με περισσότερο από το 90% της μέγιστης προσφοράς του ήδη σε κυκλοφορία. Λόγω της περιορισμένης προσφοράς, οι Λιβανέζοι δεν χρειάζεται να “ξυπνούν με ειδήσεις” όπως, η κυβέρνηση να υποτιμά το BTC τους.

Επιπλέον, λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του, το bitcoin θα μπορούσε να φέρει ξένο νόμισμα στους Λιβανέζους, που έχουν περιοριστεί σε μετρητά και αναζητούν εναλλακτικές τραπεζικές λύσεις.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...