O Musk ζητά ”Άμεση Παύση” στην ανάπτυξη AI

ΑρχικήΝέαΓενικάO Musk ζητά ''Άμεση Παύση'' στην ανάπτυξη AI

Μοιραστείτε το

Ο Elon Musk ένωσε τις δυνάμεις του με μια ομάδα των κορυφαίων οραματιστών της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να στείλει μια σοβαρή προειδοποίηση στον κόσμο. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν να σταματήσει άμεσα ο ιλιγγιώδης ρυθμός ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Ο λόγος πίσω από την έκκληση τους;

Οι δυσοίωνοι και τρομακτικοί κίνδυνοι που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη για την κοινωνία και την ανθρωπότητα είναι πολύ σοβαροί για να αγνοηθούν. Είναι όμως δικαιολογημένες αυτές οι ανησυχίες ή πρόκειται απλώς για άλλη μια περίπτωση δημιουργίας φόβου; Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας ή παίζουμε με τη φωτιά απελευθερώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς κατάλληλη ρύθμιση και επίβλεψη;

Ο Elon Musk και ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας μιλούν ανοιχτά για τις απειλές του AI

Μια ομάδα διακεκριμένων προσωπικοτήτων στον κλάδο της τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk και ο Steve Wozniak, έχουν συνεργαστεί με μια ομάδα στελεχών και ερευνητών AI για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας AI που θα μπορούσε να ξεπεράσει την ανθρώπινη κατανόηση και διαχειρισιμότητα.

Το Future of Life Institute (FOLI), πυροδότησε μια βόμβα με την τελευταία τους αποστολή, μια δημοσίευση που απαιτεί την άμεση αναστολή της ανάπτυξης συστημάτων AI πιο προηγμένων από το GPT-4, τουλάχιστον για έξι μήνες .

Σε αυτό, το FOLI προειδοποίησε για μία «εκτός ελέγχου κούρσα» μεταξύ των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ολοένα και πιο ισχυρών συστημάτων που θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, και αν δεν λάβουμε γρήγορα μέτρα για να περιορίσουμε την αδιάκοπη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, «φροντίζουμε προς ένα μέλλον που είναι τόσο απρόβλεπτο όσο και ανεξέλεγκτο.

Τεχνολογική καταστροφή σε εξέλιξη;

Ακόμη και ο σκηνοθέτης πίσω από το «Terminator», τη θεμελιώδη ταινία του 1984 που απεικόνιζε την τρομακτική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την προσπάθειά της να εξαφανίσει την ανθρωπότητα, προειδοποιεί τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά στο χείλος της τεχνολογικής καταστροφής από όσο νομίζουμε.

Σε μια πρόσφατη εμφάνιση στο podcast SmartLess, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί αρκετά για την πιθανότητα κακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης», αναγνωρίζοντας την επικείμενη απειλή των μηχανημάτων που θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μας. Παρόλο που δεν είναι φοβισμένος, ο Cameron παραδέχεται ότι καμία τεχνολογία δεν έχει μείνει ανεκμετάλλευτη ως όπλο, και το ίδιο ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη.

Award-winning director James Cameron. Image Credit: SOPA Images Limited/Atlaspix/Alamy Stock Photo

Η Αντίσταση

Ενώ η έκκληση για τον περιορισμό της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης έχει αρχίσει να αποκτά ορισμένη απήχηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αποκάλυψης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του SingularityNET, Ben Goertzel, στράφηκε ενάντια στην ιδέα ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της δημιουργίας ρομπότ τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), επισημαίνοντας σε μια φλογερή ανταλλαγή μηνυμάτων με τον ερευνητή AI Gary Marcus ότι τα LLM (Large Language Models) δεν θα μεταμορφωθούν ξαφνικά σε υπερ-έξυπνες μηχανές που απειλούν την ίδια την ύπαρξή μας.

Ο CEO του SingularityNET, Ben Goertzel, αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της δημιουργίας ρομπότ τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), επισημαίνοντας σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter με τον ερευνητή της AI Gary Marcus, ότι τα LLMs δεν θα μετατραπούν ξαφνικά σε υπερ-έξυπνες μηχανές που απειλούν την ύπαρξη μας.

Μήπως είναι το AI απειλή για τα κρυπτονομίσματα;

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί εγγενώς απειλή για τα κρυπτονομίσματα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους στο πλαίσιο του κρυπτονομίσματος. Από τη μία πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων εντοπίζοντας και αποτρέποντας δόλιες δραστηριότητες.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των στρατηγικών συναλλαγών, την πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς και τη βελτιστοποίηση των επενδυτικών αποφάσεων. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση των αγορών και την εκμετάλλευση των τρωτών σημείων στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να παραβιαστούν, οδηγώντας σε παραβιάσεις ασφάλειας και κλοπής κρυπτονομισμάτων. Καταλαβαίνουμε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει ευκαιρίες και κινδύνους για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται ηθικά και υπεύθυνα.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...