Ο ρυθμός πληθωρισμού του Bitcoin είναι τώρα τρεις φορές χαμηλότερος από το δολάριο ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΟ ρυθμός πληθωρισμού του Bitcoin είναι τώρα τρεις φορές χαμηλότερος από το...

Μοιραστείτε το

Με πάνω από το 90% του Bitcoin (BTC) σε κυκλοφορία, ο ρυθμός πληθωρισμού του περιουσιακού στοιχείου έχει μειωθεί σημαντικά με τα χρόνια, για να ξεπεράσει αυτόν του δολαρίου τουλάχιστον τρεις φορές.

Αυτό δείχνει ότι το Bitcoin λειτουργεί ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Η πτώση του ποσοστού πληθωρισμού του Bitcoin, προέρχεται από τη σταθερή προσφορά των 21 εκατομμυρίων BTC του κρυπτονομίσματος. Το ποσοστό μειώνεται μετά από κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια του halving κατά το ήμισυ. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός πληθωρισμού του κρυπτονομίσματος βρίσκεται σε σταθερή πτώση από την έναρξη του το 2009, και διαμορφώθηκε στο 1,79% στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας ανάλυσης κρυπτονομισμάτων WooBull.

Bitcoin inflation rate chart. Source: Woobull

Ταυτόχρονα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του δολαρίου ΗΠΑ το 2023 ανέρχεται στο 6,4%. Η τιμή κορυφώθηκε στο 7% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του USInflationCalculator. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός πληθωρισμού του δολαρίου ΗΠΑ είναι 3,57 φορές υψηλότερος από το Bitcoin.

Ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού δολαρίου ΗΠΑ. Πηγή: USInflationCalculator

Η ικανότητα του Bitcoin να καταγράφει χαμηλό πληθωρισμό οφείλεται στο αποπληθωριστικό μοντέλο του περιουσιακού στοιχείου. Το μοντέλο δείχνει ότι ο ρυθμός πληθωρισμού μειώνεται με τα halving. Το ποσοστό καθορίζεται από το σύστημα ανταμοιβής για τους εξορύκτες, το οποίο χωρίζεται στο μισό με κάθε halving. Κατά τη διάρκεια του halving, οι ανταμοιβές Bitcoin για τους miners μειώνονται στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των Bitcoin που παράγονται μέσω της εξόρυξης μειώνεται στο μισό, με το επόμενο halving να εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2024.

Αντίθετα, ο ρυθμός πληθωρισμού του δολαρίου ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς η αξία του νομίσματος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η πτώση της αξίας οφείλεται κυρίως στην υπερβολική εκτύπωση και στη φθίνουσα αγοραστική δύναμη κάθε δολαρίου. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση της προσφοράς χρήματος, η μείωση της ζήτησης ή η μείωση της παραγωγής.

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι ο ρυθμός πληθωρισμού του Bitcoin παραμένει χαμηλότερος λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του, πράγμα που σημαίνει ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να παρακάμψει τους περισσότερους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με το δολάριο των ΗΠΑ.

Η καλύτερη αντιστάθμιση πληθωρισμού;

Οι υποστηρικτές του Bitcoin υποστηρίζουν ότι το BTC είναι το ιδανικό περιουσιακό στοιχείο για προστασία από τον πληθωρισμό.

Εν μέσω της ευρύτερης οικονομικής ύφεσης, το Bitcoin και η γενική αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Εν τω μεταξύ, το ράλι του Bitcoin το 2023 έχει διακοπεί, με το κρυπτονόμισμα να παρουσιάζει ενδείξεις για τιμές ακόμη και κάτω των $20.000. Κατά την στιγμή της δημοσίευσης, το BTC διαπραγματευόταν στα $22.382.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...