Οι 5 μεγαλύτερες απάτες-scams στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

ΑρχικήΑπόψειςΟι 5 μεγαλύτερες απάτες-scams στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων

Μοιραστείτε το

Δεν είναι λίγες οι φορές που έγινε σάλος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για απάτες και απώλειες εκατομμυρίων μέσω δήθεν εταιρειών κρυπτονομισμάτων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο καταναλωτικό κοινό. Ας δούμε πιο κάτω για τις πιο σημαντικές και πως κατάφεραν να ξεγελάσουν χιλιάδες επενδυτές.

Πίνακας Περιεχομένων

OneCoin

Το OneCoin ήταν ένα σχήμα Ponzi που υποσχόταν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές μέσω της εξόρυξης ενός νέου κρυπτονομίσματος που ονομαζόταν OneCoin. Το σχέδιο δημιουργήθηκε από τη Ruja Ignatova, η οποία άρχισε να το προωθεί το 2014. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι εξόρυξε τα OneCoins μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “εξόρυξη”, αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία εξόρυξης και τα νομίσματα δημιουργήθηκαν απλώς για διανομή στους επενδυτές.

Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν να καλέσουν κι άλλους για συμμετοχή στο πρόγραμμα προκειμένου να κερδίσουν προμήθειες. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε γρήγορα και μέχρι το 2016 αναφέρθηκε ότι είχε προσελκύσει πάνω από 3 εκατομμύρια επενδυτές και ότι είχε δημιουργήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το OneCoin δεν ήταν νόμιμο κρυπτονόμισμα και δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ σε κανένα νόμιμο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Το 2017, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εξέδωσε μια προειδοποίηση για το OneCoin, περιγράφοντάς το ως «δόλιο σύστημα κρυπτονομισμάτων» που είχε προωθηθεί ως σύστημα «γρήγορα πλουτισμού».

Αμέσως μετά, πολλές χώρες ξεκίνησαν έρευνα και το 2020 η Ruja Ignatova (η ιδρυτής) συνελήφθη στη Γερμανία και καταδικάστηκε για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Η εταιρεία έχει απαγορευτεί και οποιαδήποτε σχέση μαζί της είναι παράνομη σε πολλές χώρες. Πολλοί από τους υποστηρικτές και συνεργούς της συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Οι επενδυτές δεν μπορούν να αποσύρουν ή να εξαργυρώσουν τις επενδύσεις τους και έχασαν πολλά χρήματα.

Ruja Ignatova (Cryptoqueen) and Sebastian Greenwood (OneCoin)

BitConnect

Το BitConnect ήταν ένα σχέδιο κρυπτονομισμάτων Ponzi που υποσχόταν πολύ υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές μέσω της διαπραγμάτευσης του δικού τους κρυπτονομίσματος, το λεγόμενο BitConnect Coin (BCC). Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ο αλγόριθμος bot συναλλαγών της ήταν σε θέση να παράγει αποδόσεις έως και 40% ανά μήνα μέσω της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων σε διάφορα χρηματιστήρια.

Η εταιρεία διέθετε επίσης ένα πρόγραμμα παραπομπής όπου οι επενδυτές μπορούσαν να κερδίσουν προμήθειες για την πρόσκληση άλλων στο πρόγραμμα. Αυτό οδήγησε σε ένα μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών και θυγατρικών εταιρειών που είχαν έντονο κίνητρο για την πρόσκληση νέων επενδυτών.

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το bot συναλλαγών της υπήρχε στην πραγματικότητα ή ότι ήταν σε θέση να δημιουργήσει τις αποδόσεις που υποσχέθηκε. Οι αποδόσεις του BitConnect πιθανότατα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μέσω της συμμετοχής νέων επενδυτών, καθιστώντας το ένα σχήμα Ponzi.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Καρολίνας, εξέδωσε εντολή παύσης εργασιών της BitConnect και λίγο αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την πλατφόρμα.. Η αξία των μάρκων BCC κατέρρευσε γρήγορα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους επενδυτές. Πολλοί υποστηρικτές και συνεργάτες καταδικάστηκαν και συνελήφθησαν για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ήταν μια ξεκάθαρη απάτη και πολλοί εξαπατήθηκαν και έχασαν πολλά χρήματα. Η εταιρεία απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες και ζητήθηκε από τον κόσμο να μην συνεργαστεί μαζί της.

The real workings of BitConnect and the tumbling of their prices

PlusToken

Το PlusToken ήταν μια απάτην τύπου Ponzi στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Υποσχέθηκε πολύ υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές μέσω της διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ethereum. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 και έγινε γρήγορα γνωστό, ιδιαίτερα στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Ήταν μια εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας οι επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν και να πουλήσουν το εγγενές κρυπτονόμισμα της PlusToken, το λεγόμενο PlusToken. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η αξία του PlusToken θα αυξανόταν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και ότι θα δημιουργούσε αποδόσεις για τους επενδυτές μέσω ενός “αλγόριθμου κατανομής κερδών” που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκε για το εμπόριο κρυπτονομισμάτων σε διάφορα χρηματιστήρια.

Ωστόσο, το PlusToken δεν ήταν ένα νόμιμο κρυπτονόμισμα, και η αξία του δεν βασιζόταν σε καμία πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Οι αποδόσεις της εταιρείας πιθανότατα, δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μέσω της συμμετοχής νέων επενδυτών, καθιστώντας το ένα σχέδιο Ponzi. Η εταιρεία χρησιμοποίησε κεφάλαια από νέους επενδυτές για να πληρώσει αποδόσεις σε προηγούμενους επενδυτές, δίνοντας την εμφάνιση μιας κερδοφόρας επένδυσης.

Το 2019, η αστυνομία της Κίνας συνέλαβε πολλά βασικά πρόσωπα που ήταν πίσω από το σχέδιο και τους κατηγόρησε για απάτη. Υπολογίστηκε ότι το σχέδιο είχε προσελκύσει πάνω από 2 εκατομμύρια επενδυτές και είχε αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Πολλοί επενδυτές έχασαν πολλά χρήματα, απαγορεύτηκε και κρίθηκε παράνομο σε πολλές χώρες. Να σημειωθέι ότι οι επενδυτές έχασαν την πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα τους και η εταιρεία αντιμετώπισε πολλές αγωγές από τους επενδυτές που έχασαν χρήματα.

Plus Token

BitClub Network

Το BitClub Network ήταν ένα πρόγραμμα μάρκετινγκ που υποσχόταν πολύ υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές μέσω της εξόρυξης του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και ισχυρίστηκε ότι εκμεταλλευόταν μια επιχείρηση εξόρυξης μεγάλης κλίμακας μέσω της οποίας θα δημιουργούσε αποδόσεις για τους επενδυτές.

Οι επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας, οι οποίες τους είπαν ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της απόκτησης εξοπλισμού εξόρυξης. Σε αντάλλαγμα, θα λάμβαναν ένα μερίδιο από τα κέρδη που θα παράγονταν από την εξόρυξη. Η εταιρεία διέθετε επίσης ένα πρόγραμμα όπου οι επενδυτές μπορούσαν να κερδίσουν προμήθειες μέσω της πρόσκλησης άλλων επενδυτώνστο πρόγραμμα.

Ωστόσο, η λειτουργία εξόρυξης του Δικτύου BitClub ήταν σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτη, και οι αποδόσεις της εταιρείας πιθανότατα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μέσω της συμμετοχής νέων επενδυτών, καθιστώντας το ένα σχήμα Ponzi. Η εταιρεία χρησιμοποίησε κεφάλαια από νέους επενδυτές για να πληρώσει αποδόσεις σε προηγούμενους επενδυτές, δίνοντας την εμφάνιση μιας κερδοφόρας επένδυσης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) υπέβαλε καταγγελία κατά της εταιρείας, κατηγορώντας την ότι βασίζεται σε ένα πρόγραμμα Ponzi όπου και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 722 εκατομμύρια δολάρια από χιλιάδες επενδυτές.

Η SEC και το δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, είχαν επίσης καταθέσει καταγγελία για τους ιδρυτές, για τη λειτουργία ενός δόλιου συστήματος και για τη χρήση δεξαμενών εξόρυξης bitcoin προς όφελος τους και με δόλιο τρόπο.

Το Δίκτυο BitClub έχει κριθεί παράνομο και έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες και πολλοί από τους υποστηρικτές συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για απάτη, ηλεκτρονική απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Οι επενδυτές έχασαν πολλά χρήματα και πολλοί δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τις επενδύσεις τους.

Bitclub Network

Hash Ocean

Το HashOcean ήταν μια υπηρεσία εξόρυξης cloud που ισχυριζόταν ότι λειτουργούσε εγκαταστάσεις εξόρυξης μεγάλης κλίμακας, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα σχέδιο Ponzi. Η εταιρεία υποσχέθηκε πολύ υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές, μέσω της πώλησης συμβολαίων που τους επέτρεπαν να ενοικιάζουν εξορυκτική ενέργεια.

Ισχυρίστηκε ότι ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες υπηρεσίες εξόρυξης cloud και είχε πολλά επενδυτικά σχέδια όπου οι επενδυτές επρόκειτο να αγοράσουν hashpower και να λάβουν αποδόσεις από την επένδυσή τους.

Ωστόσο, το 2016 η εταιρεία ξαφνικά τέθηκε εκτός σύνδεσης και ο ιστότοπος και οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξαφανίστηκαν. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε ποτέ εκμεταλλευτεί καμία εγκατάσταση εξόρυξης και ότι είχε χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από νέους επενδυτές για να πληρώσει αποδόσεις σε προηγούμενους επενδυτές.

Επηρέασε μεγάλο αριθμό χρηστών που έχασαν τις επενδύσεις τους και οι ιδρυτές της εταιρείας εξαφανίστηκαν. Καθώς το cloud mining δεν στηρίζεται σε κάποια νομοθεσία, οι αρχές δυσκολεύτηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε νομική δράση.

Είναι μια καλή υπενθύμιση για τους επενδυτές να είναι πάντα προσεκτικοί με τα προγράμματα cloud mining και να ερευνούν διεξοδικά οποιαδήποτε εταιρεία ή ευκαιρία πριν επενδύσουν.Τέλος μην εμπιστεύεστε καμία εταιρεία που υπόσχεται μη ρεαλιστικές αποδόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...

Μείωση των αποθεμάτων Bitcoin σε ανταλλακτήρια μετά το 2020. Γιατί είναι σημαντικό;

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα αποθέματα...

Ο Charles Hoskinson αποκαλύπτει τα σχέδια του Cardano

Σε ένα πρόσφατο live stream, ο Charles Hoskinson, ο...