Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η κυβερνοασφάλεια είναι ένα κρίσιμο θέμα για την κάθε επιχείρηση και η ζήτηση για επαγγελματίες του χώρου έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται καθημερινά και οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία των δικτύων και των δεδομένων τους. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις επτά κορυφαίες θέσεις εργασίας στον κυβερνοχώρο που έχουν μεγάλη ζήτηση.
Αναλυτής Ψηφιακής Ασφάλειας
Ένας αναλυτής ψηφιακής ασφάλειας είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των απειλών στον κυβερνοχώρο, στο δίκτυο και τα δεδομένα ενός οργανισμού. Εξετάζουν τα αρχεία καταγραφής συστήματος και την κυκλοφορία του δικτύου για να βρουν και να διορθώσουν κενά ασφαλείας. Επιπλέον, δημιουργούν και εφαρμόζουν πολιτικές και διαδικασίες ασφάλειας για την υπεράσπιση της εταιρείας από μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Οι αναλυτές κυβερνοασφάλειας απαιτούν συχνά πτυχίο στην κυβερνοασφάλεια ή σε σχετικό κλάδο. Μπορεί επίσης να κατέχουν πιστοποιήσεις όπως compTIA security+, πιστοποιημένο επαγγελματία ασφάλειας συστημάτων πληροφοριών (CISSP) ή certified ethical hacker.
Μηχανικός Ψηφιακής Ασφάλειας
Ένας μηχανικός ψηφιακής ασφάλειας είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας για την προστασία του δικτύου και των δεδομένων ενός οργανισμού. Αξιολογούν τις απαιτήσεις ασφαλείας της εταιρείας και δημιουργούν εργαλεία ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων firewalls, συστήματα ανίχνευσης κακόβουλων ενεργειών και λογισμικό κρυπτογράφησης.
Οι μηχανικοί κυβερνοασφάλειας απαιτούν συχνά πτυχίο στην κυβερνοασφάλεια ή παρόμοιο κλάδο. Μπορεί επίσης να κατέχουν πιστοποιήσεις όπως πιστοποιημένος διαχειριστής ασφάλειας πληροφοριών (CISM) ή CISSP.
Σύμβουλος Ασφαλείας
Ένας σύμβουλος ασφαλείας συμβουλεύει τους οργανισμούς σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές ασφάλειας. Διενεργούν αξιολογήσεις κινδύνου και ελέγχους για να βρουν αδυναμίες και να παρέχουν λύσεις ασφάλειας. Δημιουργούν επίσης πολιτικές και διαδικασίες ασφαλείας και εκπαιδεύουν τα μέλη του προσωπικού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές.
Οι σύμβουλοι ασφαλείας κατέχουν συχνά προσόντα όπως το CISSP ή το CISM και πτυχίο στην κυβερνοασφάλεια ή κάποιο άλλο σχετικό επάγγελμα.
Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριών
Ένας διαχειριστής ασφάλειας πληροφοριών διαχειρίζεται το πρόγραμμα ασφάλειας πληροφοριών ενός οργανισμού. Δημιουργούν και εφαρμόζουν πολιτικές και διαδικασίες ασφαλείας, επιβλέπουν τους ελέγχους και τις αξιολογήσεις ασφαλείας και εγγυώνται ότι πληρούνται όλες οι νομικές απαιτήσεις. Διαχειρίζονται επίσης συμβάντα ασφαλείας και συνεργάζονται με άλλα τμήματα για να διασφαλίσουν ότι οι προφυλάξεις ασφαλείας ενσωματώνονται σε κάθε πτυχή της εταιρείας.
Τυπικά κατέχοντας πτυχίο στην κυβερνοασφάλεια ή παρόμοιο επάγγελμα, οι διαχειριστές ασφάλειας πληροφοριών μπορεί επίσης να έχουν πιστοποιήσεις όπως CISSP, GIAC Security Essentials ή CISM.
Ελεγκτής Διείσδυσης
Ένας ελεγκτής διείσδυσης ελέγχει το δίκτυο και τα συστήματα ενός οργανισμού για ευάλωτα σημεία. Εκτελούν προσομοιωμένες επιθέσεις για να βρουν κενά στα μέτρα ασφαλείας της εταιρείας. Ακολούθως εφαρμόζουν λύσεις ασφαλείας για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.
Οι ελεγκτές κατέχουν συνήθως πτυχίο στην κυβερνοασφάλεια ή σε στενά συνδεδεμένο κλάδο. Μπορεί να είναι πιστοποιημένοι ως ethical hacker ή να έχουν την πιστοποίηση CISSP.
Αρχιτέκτονας Ασφαλείας
Ένας αρχιτέκτονας ασφαλείας είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων ασφαλείας για το δίκτυο και τα δεδομένα ενός οργανισμού. Δημιουργούν σχέδια και αρχιτεκτονικές ασφαλείας και αξιολογούν τη νέα τεχνολογία ασφαλείας. Επιπλέον, διασφαλίζουν ότι περιλαμβάνονται δικλείδες ασφαλείας σε όλες τις διαδικασίες και τα συστήματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία.
Οι αρχιτέκτονες ασφαλείας είναι συνήθως κάτοχοι πτυχίου στην κυβερνοασφάλεια ή σε στενά συνδεδεμένο κλάδο και μπορεί να είναι πιστοποιημένοι σε θέσεις όπως το CISM ή το CISSP.
Υπεύθυνος Κυβερνοασφάλειας
Ένας διαχειριστής κυβερνοασφάλειας είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του προγράμματος κυβερνοασφάλειας ενός οργανισμού. Επιβλέπουν τις λειτουργίες και το προσωπικό της κυβερνοασφάλειας, δημιουργούν και εφαρμόζουν πολιτικές ασφάλειας και εγγυώνται τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Διαχειρίζονται επίσης περιστάτικά ασφαλείας και συνεργάζονται με άλλα τμήματα για την τήρηση των βέλτιστων πρακτικών.
Οι περισσότεροι διαχειριστές κυβερνοασφάλειας είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου στο αντικείμενο ή κάποιου που σχετίζεται στενά με αυτό, και μερικοί έχουν πιστοποιήσεις όπως CISM ή CISSP.