Παραβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα από μεγάλες τράπεζες
Μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα και τις καταρρεύσεις μεγάλων τραπεζών, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Παρίσι για υποτιθέμενη οικονομική απάτη, έρευνα αποκάλυψε τη σοκαριστική πραγματικότητα:
Πάνω από το 90% των μεγάλων τραπεζών συνεχίζουν να αποκρύπτουν τις διασυνοριακές προμήθειες τους, χρησιμοποιώντας ”νομικά κενά”, παρά τη διαφάνεια που απαιτείται από τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση της Wise, μιας διεθνούς εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε την αποτυχία των τραπεζικών οργανισμών να τηρήσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις οικονομικές τους δραστηριότητες.
Όπως δήλωσε η εταιρεία, το νομοσχέδιο είναι ο «Κανονισμός 2 για τις Διασυνοριακές Πληρωμές», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2020 και αναφέρει ότι «όλες οι χρεώσεις μετατροπής νομισμάτων εμφανίζονται με σαφή, ουδέτερο και κατανοητό τρόπο» πριν ο πελάτης κάνει μεταφορά σε άλλο νόμισμα στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, η συναλλαγματική ισοτιμία περιλαμβάνει δύο συνιστώσες, μια προκαταβολή και μια προμήθεια συναλλάγματος, οι οποίες συνήθως ενσωματώνονται στο κόστος μιας συναλλαγής. Ωστόσο, ο νόμος που αναφέρθηκε προσπαθεί να αποτρέψει τη δεύτερη πρακτική, δηλαδή την ενσωμάτωση των προμηθειών στη συναλλαγματική ισοτιμία. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται να ενθαρρυνθεί η διακίνηση χρημάτων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και να διευκολυνθεί η προβολή του διασυνοριακού συστήματος διακίνησης χρημάτων.
Παράκαμψη των κανόνων
Ωστόσο, οι τράπεζες κατάφεραν να βρουν ”κενά”, όπως δήλωσε η Wise:
«Τρία χρόνια μετά, το 92% των τραπεζών που αναλύονται από τη Wise εκμεταλλεύονται τα κενά του νόμου και παραμένουν αδιαφανείς σχετικά με τις προμήθειες μετατροπής νομισμάτων τους. Αυτή η ασάφεια αντιπροσωπεύει δισεκατομμύρια λίρες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έχασαν 5,6 δισεκατομμύρια λίρες από κρυφές χρεώσεις μόνο για το 2022».
Επιπλέον, από τις 25 τράπεζες που μελετήθηκαν, το 20% δεν προσέφερε καμία πληροφορία σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιήθηκε τη στιγμή της μεταφοράς, ενώ το 72% έδειξε συναλλαγματική ισοτιμία που δεν ανταποκρίνεται στην ισοτιμία της μέσης αγοράς αλλά με στην ισοτιμία των τραπεζών, η οποία δεν κοινοποιήθηκε ως κόστος στον πελάτη.
Ως εκ τούτου, δύο τράπεζες ήταν απολύτως διαφανείς σχετικά με όλες τις προμήθειες τους: η Starling Bank και τα υποκαταστήματα της ING, ενώ το 12% επέδειξε διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας, τα οποία δεν ήταν πλήρως ορατά στους πελάτες. Όπως εξηγεί η μελέτη, ορισμένες τράπεζες υπολόγισαν το πραγματικό κόστος της μεταφοράς, αλλά, είναι ενδιαφέρον ότι, «το έκρυψαν».
Τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα
Παράλληλα, οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν «πολύ υψηλοί», όπως τόνισε ο José Manuel Campa, ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), ο οποίος πιστεύει ότι «αποτυχίες και έλλειψη εμπιστοσύνης» θα μπορούσαν ακόμα να υπάρχουν παρά τη βελτίωση των τραπεζών, τις θέσεις ρευστότητας τους, καθώς και την εποπτεία και τη ρύθμιση.
Πιο πρόσφατα, Γάλλοι και Γερμανοί εισαγγελείς και ανακριτές διεξήγαγαν έρευνες στο Παρίσι, με στόχο αρκετές μεγάλες τράπεζες – Société Générale, BNP Paribas, Exane, Natixis και HSBC, στο πλαίσιο μιας έρευνας για πιθανή δημοσιονομική απάτη και ξέπλυμα χρήματος.
Επιπλέον, δύο πληροφοριοδότες είπαν ότι η πρόσφατα διασωθείσα ελβετική τράπεζα Credit Suisse συνέχισε να παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για πλούσιους Αμερικανούς πελάτες, επιτρέποντας τους να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των Ηνωμένων Πολιτειών (IRS).