Πώς η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος κόμβος εξόρυξης Bitcoin της Ευρώπης

ΑρχικήΝέαΠώς η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος κόμβος εξόρυξης Bitcoin της Ευρώπης

Μοιραστείτε το

Τα κέντρα εξόρυξης Bitcoin αλλάζουν συνεχώς καθώς νέες χώρες εμφανίζονται ως περιφερειακοί κόμβοι. Η Νορβηγία πρωτοστατεί στην Ευρώπη λόγω των άφθονων ενεργειακών της αποθεμάτων.

Η εξόρυξη Bitcoin στη Νορβηγία είναι πολύ αποδοτική λόγω της άφθονης υδροηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να έχει προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες όπως τις Bitfury, COWA, Bitzero και την Bitdeer. Επιπλέον κάποιες τοπικές εταιρείες είναι η Kryptovault και η Arcane Green Data.

Η Νορβηγία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως οι διαφορές στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ διαφόρων περιοχών. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, η Νορβηγία διαθέτει επίσης άφθονη ανανεώσιμη ενέργεια. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 92% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, με το 7% να προέρχεται από τον άνεμο.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Νορβηγός Jaran Mellerud του HashRate Index, εξήγησε γιατί η χώρα έχει γίνει το επίκεντρο της ευρωπαϊκής εξόρυξης Bitcoin.

Η ανάπτυξη της εξόρυξης Bitcoin

Ο ερευνητής υπολόγισε ότι η νορβηγική βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin καταναλώνει περίπου 250 MW ενέργειας. «Αυτή η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να ισούται με ένα νορβηγικό μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής hashrate σχεδόν στο 3%,» πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι εξορύκτες Bitcoin δραστηριοποιούνται στα κεντρικά και βόρεια μέρη της χώρας λόγω της ακριβότερης ενέργειας στον νότο. Οι περιορισμοί μεταφοράς έχουν καταστήσει φθηνότερα τα τιμολόγια ενέργειας στη μέση και βόρεια χώρα.

Ο διαχειριστής δικτύου της Νορβηγίας εκτιμά ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν χαμηλές στο βορρά μέχρι το 2027, βάση δήλωσης του Mellerud.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι μεγάλος οπαδός της εξόρυξης, αυξάνοντας φέτος τον miner’s power tax κατά 0,014 $ ανά kWh. Ωστόσο, τον Μάιο του 2022, ένα νομοσχέδιο που πρότεινε την απαγόρευση της εξόρυξης Bitcoin απορρίφθηκε με πλειοψηφία στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Επιπλέον, η Νορβηγία δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί της ΕΕ για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA) επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς στις δραστηριότητες εξόρυξης Bitcoin.

Στηριζόμενοι σε όλους αυτούς τους παράγοντες ο Mellerud κατέληξε ότι:

«Οι εξορύκτες bitcoin έχουν πιθανώς τουλάχιστον πέντε καλά χρόνια σε μια σταθερή χώρα με χαμηλές τιμές ενέργειας και εξαιρετικές συνθήκες λειτουργίας».

Προοπτικές Εξόρυξης Bitcoin

Η κερδοφορία της εξόρυξης ή η «τιμή κατακερματισμού» έχει ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου. Από την αρχή του έτους, η τιμή κατακερματισμού έχει αυξηθεί κατά 32% στα 0,078 $, σύμφωνα με τον δείκτη HashRate. Η μέτρηση μετριέται σε δολάρια ανά ημέρα ανά terahash ανά δευτερόλεπτο ($/d/TH/s).

Bitcoin Mining Hashprice Index

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...