Πάνω από 1 δις δολάρια ρευστοποιήθηκαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων

ΑρχικήΝέαΠάνω από 1 δις δολάρια ρευστοποιήθηκαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Μοιραστείτε το

Έπειτα από συνεχόμενες εβδομάδες χαμηλής μεταβλητότητας για τα κρυπτονομίσματα, η 17η Αυγούστου έκλεισε την ημέρα με ένα τρομακτικό σοκ για ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Έχασε πάνω από 71,60 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική αξία αγοράς, με πτώση 6%.

Καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κατρακύλησαν, εκατοντάδες χιλιάδες traders ρευστοποίησαν, χάνοντας ουσιαστικά περισσότερα από 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές τους.

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από την Coinglass δείχνουν ότι, μεταξύ των 1,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ρευστοποιήθηκαν από 177.003 traders το τελευταίο 24ωρο, τα 836,19 εκατομμύρια δολάρια (80%) προέρχονταν από θέσεις long — οι έμποροι που στοιχημάτιζαν ότι η τιμή θα ανέβαινε, αλλά αντιμετώπισαν τεράστια πτώση.

Liquidation data. Source: Coinglass (registered on August 18, at 8am UTC)

Αν και το περιουσιακό στοιχείο που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν το Bitcoin (BTC), με 498,81 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστοποιήσεις από τις περισσότερες θέσεις long, η μεγαλύτερη μεμονωμένη εντολή ρευστοποίησης συνέβη για έναν έμπορο του Ethereum (ETH), για ζημιές 55,92 εκατομμύρια δολάρια. Το ETH είχε πάνω από 309,08 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστοποιήσεις, επίσης για τις περισσότερες θέσεις long.

Τι είναι το liquidation και γιατί συμβαίνει;

Το liquidation ή ρευστοποίηση αναφέρεται στην αυτόματη πώληση των θέσεων ενός εμπόρου, για την κάλυψη πιθανών ζημιών. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται όταν η αξία των θέσεων ενός εμπόρου πέσει σε ένα επίπεδο όπου δεν πληροί πλέον το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας ή περιθωρίου που έχει οριστεί από την πλατφόρμα συναλλαγών.

Η ρευστοποίηση είναι ιδιαίτερα συχνή στις συναλλαγές με μόχλευση, όπου οι έμποροι δανείζονται κεφάλαια για να ενισχύσουν τις θέσεις συναλλαγών τους. Όταν η αγορά κινείται ενάντια σε μια θέση μόχλευσης και οι απώλειες του εμπόρου πλησιάζουν ή υπερβαίνουν το αρχικό κεφάλαιο που έβαλαν (περιθώριο), το αυτοματοποιημένο σύστημα της πλατφόρμας συναλλαγών παρεμβαίνει για να αποτρέψει τον έμπορο να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Αυτό γίνεται με την πώληση ενός μέρους ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του εμπόρου σε τιμές που επικρατούν στην αγορά για την κάλυψη του ανεξόφλητου χρέους.

Οι ρευστοποιήσεις μπορεί να συμβούν γρήγορα σε περιόδους υψηλής αστάθειας της αγοράς ή απότομης πτώσης των τιμών. Έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τόσο τους εμπόρους όσο και την πλατφόρμα συναλλαγών από πιθανές χρεοκοπίες και σημαντικές απώλειες.

Ανάλυση τιμής Bitcoin

Η τιμή του Bitcoin έχασε 7,39% τις τελευταίες 24 ώρες και διαπραγματεύθηκε στα 26.431 $ την στιγμή της δημοσίευσης. Εν μέσω αρνητικών ειδήσεων σχετικά με την πτώχευση της Evergrande και την αποκάλυψη ότι η SpaceX του Έλον Μασκ πούλησε όλο το Bitcoin που κατείχε, για 373 εκατομμύρια δολάρια.

BTC 1-day price chart. Source: Finbold

Ανάλυση τιμής Ethereum

Το Ethereum είχε επίσης τη δική του «κόκκινη μέρα» με 6,14% απώλειες, που τώρα διαπραγματεύονται στα 1.685 δολάρια, την στιγμή της δημοσίευσης. Η δράση της τιμής του ETH συνήθως συσχετίζεται με το BTC και τη μακροοικονομία, αν και υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς.

ETH 1-day price chart. Source: Finbold

Όπως συνέβη με το Bitcoin, οι ειδικοί προέβλεπαν επίσης μια απόρριψη για το Ethereum, που θα έφερνε την τιμή του στη ζώνη των 1.600 $ (όπως είναι), πριν από μια πιθανή ανάκαμψη που θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή του ETH. Αυτή η ανάλυση αναφέρθηκε επίσης από την Finbold στις 14 Αυγούστου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, η ικανότητα τόσο του Bitcoin όσο και του Ethereum να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των παραπάνω αναλυτών θα εξαρτηθεί από περαιτέρω εξελίξεις που σχετίζονται με τα έργα, καθώς και από το γενικό συναίσθημα για το ευρύτερο κρυπτογραφικό και μακροοικονομικό τοπίο.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...