Ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να κάνει προσπάθειες για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, μέλη του νομοθετικού σώματος δημοσίευσαν σήμερα ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που απευθύνεται σε χρήστες κρυπτονομισμάτων με μη επαληθευμένες ταυτότητες.
Ο νόμος που μόλις ψηφίστηκε δεν στόχευε αποκλειστικά στα κρυπτονομίσματα αλλά στην πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της ανώνυμης κατοχής και συναλλαγής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η ανακοίνωση έγραφε «Νέα μέτρα της ΕΕ κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Όρια σε μη επαληθευμένους κατόχους κρυπτονομισμάτων
Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου στις 28 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και τη ρύθμιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στο νέο νόμο περιλαμβανόταν ένα όριο 1000 ευρώ σε κατόχους κρυπτονομισμάτων με μη επαληθευμένες ταυτότητες.
”Οντότητες, όπως τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και κρυπτονομισμάτων, κτηματομεσίτες και ποδοσφαιρικές ομάδες υψηλού επιπέδου, θα πρέπει να επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών τους, το τι κατέχουν και ποιος ελέγχει την εταιρεία. Θα πρέπει επίσης να καθορίσουν λεπτομερείς τύπους κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στον τομέα της δραστηριότητας τους και να διαβιβάσουν τις σχετικές πληροφορίες σε ένα κεντρικό μητρώο.”
Εκτός από το όριο των €1000 για τους χρήστες κρυπτονομισμάτων με μη επαληθευμένες ταυτότητες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε επίσης ένα όριο των €7000 σε μετρητά για συναλλαγές στην ίδια κατηγορία των μη επαληθευμένων χρηστών κρυπτονομισμάτων. Αυτά τα όρια αποτελούν μέρος του σχεδίου της ΕΕ για αναθεώρηση των κανονισμών κατά του ΞΠΧ.
Σύμφωνα με τον Damien Carême, το Γάλλο νομοθέτη που ηγείται των διαπραγματεύσεων του κοινοβουλίου για την ανανέωση των κανονισμών κατά του ΞΠΧ, ο νόμος δεν αποσκοπεί στην απαγόρευση των πληρωμών με κρυπτονομίσματα, αλλά στον περιορισμό του ΞΠΧ, καθώς το όριο εφαρμόζεται μόνο σε πορτοφόλια και μη επαληθευμένους χρήστες.
”Σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουμε τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν δεν είναι επαληθευμένη η ταυτότητα του χρήστη.”
Το ΕΚ εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του ΞΠΧ
Με 99 νομοθέτες που ψήφισαν υπέρ του νέου σχεδίου, η ΕΕ δημιούργησε έναν νέο Οργανισμό Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMLA), στον οποίο επιτρέπονται εποπτικές και ερευνητικές εξουσίες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις κατά του ΞΠΧ και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT).
Ο οργανισμός AMLA (Anti-Money Laundering Agency) είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των κινδύνων εντός και εκτός της ΕΕ. Ο οργανισμός θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την άμεση εποπτεία ορισμένων συγκεκριμένων πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την ταξινόμηση τους ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να χορηγηθεί στον AMLA η αρμοδιότητα διαμεσολάβησης μεταξύ εθνικών χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών και τον διακανονισμό διαφορών. Ο AMLA θα λαμβάνει επίσης καταγγελίες και θα διασφαλίζει ισχυρότερη εποπτεία των εποπτικών αρχών στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ”διατηρήσει την ψυχραιμία της” παρά το γεγονός ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ υπέστη μεγάλη κρίση τις τελευταίες εβδομάδες. Τις τελευταίες 24 ώρες, η παγκόσμια αγορά αυξήθηκε κατά 1,5% στα 1,188 τρισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.