Polygon (Μέρος 1ο) – Από την ομάδα των Metadudes.gr

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαPolygon (Μέρος 1ο) - Από την ομάδα των Metadudes.gr

Μοιραστείτε το

Επιμέλεια: Petros Maragkos

Γεια χαρά dudes, στο σημερινό μας story θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το Polygon. Ένα πολύ ενδιαφέρον project επιπέδου 2 που έχει προβεί σε μία πολύ σημαντική αναβάθμιση (Polygon 2.0).

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο έδωσε το Polygon 2.0 και τα σημαντικά γεγονότα που θα διαδραματιστούν τον Ιούλιο. Το όραμα της Polygon είναι ότι θέλει να δημιουργήσει το Value Layer του διαδικτύου. Όπως το διαδίκτυο επιτρέπει στον καθένα να δημιουργεί και να ανταλλάσσει πληροφορίες, έτσι και το Value Layer είναι το θεμελιώδες πρωτόκολλο που επιτρέπει στον καθένα να δημιουργεί, να ανταλλάσσει και να προγραμματίζει αξίες.

Το διαδίκτυο εκδημοκράτισε τη πρόσβαση στις πληροφορίες, ενώ το Value Layer εκδημοκρατίζει τη πρόσβαση στη παγκόσμια οικονομία. Επιτρέπει την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, τη ψηφιακή ιδιοκτησία, νέους μηχανισμούς συντονισμού και πολλά άλλα. Είναι το κομμάτι που λείπει από ένα διαδίκτυο που εξυπηρετεί τους χρήστες και όχι τους μεσάζοντες.

Το Polygon 2.0 είναι το σχέδιο για την οικοδόμηση του Value Layer, μια έννοια που εισήγαγε το Ethereum. Πρόκειται για ένα σύνολο προτεινόμενων αναβαθμίσεων που επαναπροσδιορίζουν ριζικά σχεδόν κάθε πτυχή του Polygon, από την αρχιτεκτονική του πρωτοκόλλου έως τα tokenomics και τη διακυβέρνηση.

Το Polygon είναι η πρώτη καλά δομημένη, εύχρηστη πλατφόρμα για την κλιμάκωση του Ethereum και την ανάπτυξη υποδομών. Το βασικό συστατικό του είναι το Polygon SDK, ένα αρθρωτό, ευέλικτο πλαίσιο που υποστηρίζει τη δημιουργία πολλών τύπων εφαρμογών. Χρησιμοποιώντας το Polygon, μπορεί κανείς να δημιουργήσει optimistic rollup chains, ZK rollup chains, stand alone chains ή οποιοδήποτε άλλο είδος υποδομής απαιτείται από τον προγραμματιστή.

Το Polygon μετατρέπει αποτελεσματικά το Ethereum σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλών αλυσίδων (ή αλλιώς Internet of Blockchains). Αυτό το σύστημα πολλαπλών αλυσίδων είναι παρόμοιο με άλλα, όπως το Polkadot, το Cosmos, το Avalanche κ.λπ. με σημαντικό πλεονέκτημα, την ασφάλεια του Ethereum. Είναι μια λύση κλιμάκωσης επιπέδου 2 που υποστηρίζεται από την Binance και την Coinbase και επιδιώκει να τονώσει τη μαζική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, επιλύοντας τα προβλήματα της κλιμάκωσης σε πολλές αλυσίδες μπλοκ. Επίσης, συνδυάζει το Plasma Framework και την αρχιτεκτονική της blockchain proof-of-stake. Το πλαίσιο Plasma που χρησιμοποιείται, όπως προτάθηκε από τον συνιδρυτή του Ethereum, Vitalik Buterin, επιτρέπει την εύκολη εκτέλεση κλιμακούμενων και αυτόνομων έξυπνων συμβολαίων.

Το MATIC, το native token του Polygon είναι ένα ERC-20 token που τρέχει στο blockchain του Ethereum. Τα token χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες πληρωμών στο Polygon και ως νόμισμα διακανονισμού μεταξύ των χρηστών που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα του. Τα τέλη συναλλαγών στις δευτερεύουσες αλυσίδες του Polygon καταβάλλονται επίσης σε MATIC.

Το Polygon 2.0 είναι ένα δίκτυο από αλυσίδες L2 που τροφοδοτούνται από το ZK και ενοποιούνται μέσω ενός νέου πρωτοκόλλου συντονισμού μεταξύ των αλυσίδων. Για έναν χρήστη, ολόκληρο το δίκτυο θα μοιάζει σαν να χρησιμοποιεί μία μόνο αλυσίδα. Το δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει έναν πρακτικά απεριόριστο αριθμό αλυσίδων και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους μπορούν να συμβούν με ασφάλεια και άμεσα, χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις ασφάλειας ή εμπιστοσύνης. Θα υπάρχει απεριόριστη επεκτασιμότητα και ενιαία ρευστότητα.

Είναι το αποκορύφωμα μιας συνεργασίας που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο μεταξύ των Polygon Labs, των προγραμματιστών, των ερευνητών, των εφαρμογών, των διαχειριστών κόμβων, των επικυρωτών και της ευρύτερης κοινότητας του Polygon και του Ethereum.

Η ομάδα μηχανικών της Polygon Labs δημοσίευσε μια πρόταση για την αναβάθμιση του Polygon PoS σε zkEVM validium, ένα πρώτο στο είδος του αποκεντρωμένο L2 που διασφαλίζεται με αποδείξεις μηδενικής γνώσης (ZK). Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το οικοσύστημα Polygon, καθώς θα επιτρέψει στο Polygon PoS να γίνει πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό και να αποτελέσει βασικό μέρος του οικοσυστήματος Polygon 2.0.

Το validium μπορεί να χαρακτηριστεί ως το αδελφάκι ενός rollup με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη απόδοση. Τα rollups, όπως το Polygon zkEVM, αξιοποιούν το Ethereum για τη δημοσίευση δεδομένων συναλλαγών και την επαλήθευση αποδείξεων, κληρονομώντας έτσι πλήρως την απαράμιλλη ασφάλεια και την αποκέντρωσή του. Το αντιστάθμισμα με τα rollups είναι ότι η δημοσίευση δεδομένων συναλλαγών στο Ethereum είναι δαπανηρή και περιορίζει την απόδοση. Τα validiums προσφέρουν παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με τα rollups, αλλά τα δεδομένα συναλλαγών διατίθενται εκτός αλυσίδας.

Αυτό δίνει στα validiums δύο βασικά πλεονεκτήματα έναντι των rollups. Σημαντικά χαμηλότερα τέλη και υψηλότερη επεκτασιμότητα. Το μόνο πρόσθετο κόστος για τη λειτουργία του Polygon PoS ως validium zkEVM μακροπρόθεσμα, θα ήταν το κόστος παραγωγής αποδείξεων και οι ομάδες ZK της Polygon Labs έχουν ήδη σημειώσει απίστευτη πρόοδο στη μείωση αυτών των δαπανών. Το αντιστάθμισμα με τα validiums είναι ότι πρέπει να διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα των δεδομένων συναλλαγών εκτός του Ethereum, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο. Ευτυχώς, το Polygon PoS διαθέτει ήδη ένα αποκεντρωμένο σύνολο επικυρωτών, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως μια εξαιρετικά ασφαλής και αξιόπιστη εγγύηση της διαθεσιμότητας των δεδομένων.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ότι τα δύο δίκτυα μπορούν να συνυπάρξουν και να αλληλοσυμπληρωθούν. Το Polygon zkEVM rollup προσφέρει ήδη το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, με αντιστάθμισμα τις ελαφρώς υψηλότερες χρεώσεις και την περιορισμένη απόδοση, ενώ το αναβαθμισμένο Polygon PoS (zkEVM validium) θα προσφέρει πολύ υψηλή επεκτασιμότητα και πολύ χαμηλές χρεώσεις. Θα ταίριαζε εξαιρετικά σε εφαρμογές που έχουν υψηλό όγκο συναλλαγών και απαιτούν χαμηλές χρεώσεις συναλλαγών, π.χ. τυχερά παιχνίδια Web3 και κοινωνικά και micro DeFi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...