ΑρχικήΑπόψειςΠώς η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τα κρυπτονομίσματα

Μοιραστείτε το

&body=https://kryptonomismata.com/pos-i-afxisi-ton-epitokion-epireazei-ta-kryptonomismata/" title="ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ" >
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, το χρήμα συνήθως στην πραγματική οικονομία γίνεται ακριβότερο. Η σχέση μεταξύ επιτοκίων και οικονομίας είναι πολύπλοκη και μπορεί να ποικίλλει. Τα επιτόκια, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πώς όμως η αύξηση τους επηρεάζει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία;

Από την αρχή του έτους, η τιμή των κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει απότομη πτώση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τους έκανε να ανησυχούν για τις μελλοντικές αποδόσεις των επενδύσεων τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια τέτοια υψηλή μεταβλητότητα δεν είναι πρωτόγνωρη για αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Πάμε όμως πρώτα να δούμε τι είναι ο τόκος και τα επιτόκια και γιατί επηρεάζουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι τόκοι είναι μια επιβάρυνση που καταβάλλεται για τη χρήση χρημάτων. Συνήθως καταβάλλεται ως ποσοστό του χρηματικού ποσού που δανείζεται ή επενδύεται. Για παράδειγμα, εάν δανειστείτε χρήματα από μια τράπεζα για να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, η τράπεζα μπορεί να σας χρεώσει τόκους για το δάνειο. Οι τόκοι είναι μια αμοιβή που πρέπει να πληρώσετε εκτός από την αποπληρωμή του κεφαλαίου (το χρηματικό ποσό που δανειστήκατε).

Το επιτόκιο είναι το ποσοστό του ποσού του δανείου που πρέπει να πληρώσετε ως τόκο. Έτσι, εάν δανειστείτε €10.000 με επιτόκιο 5% ετησίως, θα πληρώσετε 500 € σε τόκο, κατά τη διάρκεια του δανείου.

Τόκοι καταβάλλονται επίσης σε επενδύσεις, όπως λογαριασμοί ταμιευτηρίου, πιστοποιητικά καταθέσεων (CD) και ομόλογα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εσείς κερδίζετε τους τόκους, αντί να τους πληρώνετε. Για παράδειγμα, εάν βάλετε χρήματα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου που κερδίζει 3% τόκο ετησίως, η τράπεζα θα σας καταβάλει το 3% του ποσού που καταθέσατε ως τόκο.

Τα επιτόκια μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με το είδος του δανείου ή της επένδυσης και τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Γενικά, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα όταν η οικονομία επιβραδύνεται και υψηλότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται.

Ποια είναι η σχέση των κρυπτονομισμάτων με τα επιτόκια;

Τα επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν την αξία των νομισμάτων Fiat. Το νόμισμα Fiat είναι ένας τύπος νομίσματος που εκδίδεται από την κυβέρνηση και δεν υποστηρίζεται από φυσικό εμπόρευμα, όπως ο χρυσός ή το ασήμι. Χρησιμοποιούνται ως νόμιμο χρήμα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Συνήθως εκδίδονται και ελέγχονται από μια κεντρική τράπεζα, όπως η Federal Reserve στις Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα νομίσματα Fiat χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση του εμπορίου και μπορούν να ανταλλάσσονται με αγαθά και υπηρεσίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκη αξίας, αν και η αξία τους υπόκειται σε διακυμάνσεις με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συνθηκών, της πολιτικής σταθερότητας και του γενικού επιπέδου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έκδοσης.

Εάν τα επιτόκια λοιπόν αυξηθούν, η αξία των νομισμάτων fiat μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι επενδυτές μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να κρατήσουν περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα κρυπτονομίσματα λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές, καθώς μπορεί να είναι σε θέση να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις διατηρώντας νομίσματα fiat.

Τα επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν επίσης το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και ιδιώτες, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα. Εάν τα επιτόκια είναι υψηλά, το κόστος δανεισμού μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβό, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Αντίθετα, εάν τα επιτόκια είναι χαμηλά, το κόστος δανεισμού μπορεί να είναι πιο προσιτό, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

Τα επιτόκια επίσης μπορούν να επηρεάσουν το συνολικό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση για κρυπτονομίσματα. Εάν τα επιτόκια είναι υψηλά, η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδυνθεί, καθώς οι επιχειρήσεις και τα άτομα μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να δανειστούν και να επενδύσουν. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα, καθώς ενδέχεται να υπάρχει λιγότερη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά, εάν τα επιτόκια είναι χαμηλά, η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ των επιτοκίων και των κρυπτονομισμάτων είναι περίπλοκη και μπορεί να μην ακολουθεί πάντα αυτά τα μοτίβα. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη ζήτηση και την τιμή των κρυπτονομισμάτων όπως, το κλίμα της αγοράς, οι ρυθμιστικές εξελίξεις και οι τεχνολογικές καινοτομίες.

Πώς τώρα η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει την αγορά των κρυπτονομισμάτων;

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, υπάρχει συρρίκνωση της προσφοράς του χρήματος και αύξηση της τιμής για ατομικό και επιχειρηματικό δανεισμό.

Όταν η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται και οι αυξήσεις των τιμών επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, υπάρχει μείωση των αποτιμήσεων των δημοσίων εταιρειών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μετοχές τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι καταναλωτές να επενδύσουν, και έτσι σταματούν να αγοράζουν ή να πωλούν περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές και κρυπτονομίσματα.

Έτσι, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, υπάρχει μια δευτερογενής επίδραση στην κρυπτογράφηση που προκαλεί πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Αυτό το δευτερογενές αποτέλεσμα οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, στις λιγότερες επιχειρηματικές επενδύσεις, και σε ένα αρνητικό μακροοικονομικό υπόβαθρο που δεν ευνοεί την κρυπτογράφηση.

Επίλογος…

Η άνοδος των παγκόσμιων επιτοκίων σίγουρα έχει επηρεάσει αρνητικά τα κρυπτονομίσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αυξήσεις των επιτοκίων μετατοπίζουν το επενδυτικό τοπίο από το ρίσκο και καθιστούν τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος πιο ελκυστικές.

Αν και ήδη αρκετές κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια καθώς προσπαθούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, η πρόσφατη πτώση του χρηματιστηρίου και της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει παρουσιάσει μια πιθανή ευκαιρία για νέους επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά σε ένα επίπεδο όπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν σημαντικές αποδόσεις.

https://dailycoin.com/fed-increased-interest-rates-crypto-reacts/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...