Πώς λειτουργεί το Uniswap (UNI) και ποια είναι τα πλεονεκτήματα του στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων;

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαΠώς λειτουργεί το Uniswap (UNI) και ποια είναι τα πλεονεκτήματα του στον...

Μοιραστείτε το

Το Uniswap είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX), ξεκινώντας τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2018. Έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς με ημερήσιο όγκο συναλλαγών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη λειτουργία του Uniswap και τα πλεονεκτήματα που παρέχει στους χρήστες του.

Τι είναι το Uniswap και πώς λειτουργεί;

Το Uniswap είναι ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα και ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (DEX) που επιτρέπει στους χρήστες να εμπορεύονται tokens ERC-20 στο blockchain του Ethereum. Το DEX είναι η συντομογραφία του όρου “Decentralized Exchange” (αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο) και αναφέρεται σε μια μορφή ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων όπου οι συναλλαγές γίνονται απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς την ανάγκη ενός κεντρικού ανταλλακτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να ελέγχει τις συναλλαγές, και οι χρήστες διατηρούν τον πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων τους κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.

Όταν ένας χρήστης θέλει να ανταλλάξει ένα κρυπτονόμισμα με άλλο, απλά συνδέεται στο Uniswap και εισάγει τα κρυπτονομίσματα του και την ποσότητα που θέλει να ανταλλάξει. Το Uniswap δημιουργεί στη συνέχεια ένα έξυπνο συμβόλαιο που διαχειρίζεται τη συναλλαγή και αναζητά αυτόματα την καλύτερη τιμή ανταλλαγής για τον χρήστη.

Το UNI token, από την άλλη πλευρά, είναι το ”εγγενές διακριτικό διακυβέρνησης” του πρωτοκόλλου Uniswap, το οποίο χρησιμοποιείται για την ψηφοφορία επί προτάσεων και αλλαγών στο πρωτόκολλο. Έτσι, ενώ το ίδιο το Uniswap δεν είναι νόμισμα, το διακριτικό UNI είναι ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται στο οικοσύστημα Uniswap.

Αφού η ανταλλαγή ολοκληρωθεί, τα κρυπτονομίσματα ανταλλάσσονται και οι χρήστες λαμβάνουν τα κρυπτονομίσματα που ζήτησαν. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν κρυπτονομίσματα στο Uniswap και να λαμβάνουν tokens ως αντάλλαγμα, που χρησιμοποιούνται στο πρωτόκολλο ως απόδειξη συμμετοχής.

Εκτός από τα πιο πάνω, οι χρήστες μπορούν να προσθέτουν ζευγάρια κρυπτονομισμάτων στο Uniswap, δημιουργώντας έτσι μια αγορά για αυτά τα ζευγάρια. Η τιμή των κρυπτονομισμάτων σε αυτήν την αγορά καθορίζεται από τον μηχανισμό αυτόματης διαμόρφωσης τιμής του Uniswap, όπου η τιμή καθορίζεται από τη συνολική προσφορά και ζήτηση για τα κρυπτονομίσματα αυτά. Όταν η ζήτηση για ένα κρυπτονόμισμα αυξάνεται, η τιμή του ανεβαίνει και όταν η προσφορά αυξάνεται, η τιμή του καταβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν κρυπτονομίσματα στο Uniswap στη βέλτιστη τιμή και χωρίς την ανάγκη για χρησιμοποίηση μιας κεντρικής πλατφόρμας. Αυτό τους επιτρέπει να αποφύγουν τα τέλη που επιβάλλουν οι κεντρικές πλατφόρμες ανταλλαγής και τους παρέχει περισσότερο έλεγχο και αυτονομία στις συναλλαγές τους.

Πότε και από ποιον ιδρύθηκε το Uniswap;

Ο ιδρυτής του Uniswap, ο Hayden Adams, κυκλοφόρησε την αρχική έκδοση του πρωτοκόλλου το 2018. Το 2020, η έκδοση Uniswap v2 κυκλοφόρησε, επιτρέποντας τις άμεσες ανταλλαγές μεταξύ ουσιαστικά οποιουδήποτε token (διακριτικού) ERC-20 στο blockchain του Ethereum. Κατά την εκκίνηση των συμβολαίων UNI του Uniswap τον Σεπτέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε ένα airdrop των 400 UNI σε κάθε διεύθυνση ETH που είχε πραγματοποιήσει μια συναλλαγή στο δίκτυο πριν από την 1η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Επιπλέον, ορισμένοι χρήστες έλαβαν επιπλέον UNI, βάσει του όγκου ρευστότητας που είχαν παρέχει στο πρωτόκολλο του Uniswap.

Τι κάνει το Uniswap ξεχωριστό;

Ένα από τα πιο μοναδικά χαρακτηριστικά του Uniswap είναι το γεγονός ότι το ίδιο το έργο δεν λαμβάνει κανένα κέρδος. Ο λόγος έιναι επειδή το Uniswap είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο και οι χρήστες παρέχουν όλη τη ρευστότητα για την πλατφόρμα και όλα τα τέλη πηγαίνουν απευθείας στους παρόχους ρευστότητας. Αυτό απέχει πολύ από τα κεντρικά ανταλλακτήρια, όπου όλα τα τέλη απορροφώνται από την κεντρική αρχή που λειτουργεί το ανταλλακτήριο.

Το τρέχον τέλος συναλλαγής που πληρώνεται στους παρόχους ρευστότητας του δικτύου είναι 0,3% ανά συναλλαγή. Αυτά τα κεφάλαια αποστέλλονται αυτόματα στη ”δεξαμενή ρευστότητας”, με τους παρόχους ρευστότητας να μπορούν να τα εξαργυρώσουν οποιαδήποτε στιγμή. Αυτά τα τέλη συναλλαγής κατανέμονται βάσει του μεριδίου του κάθε παρόχου ρευστότητας στη δεξαμενή.

Στο μέλλον είναι πιθανόν ένα μέρος των τελών συναλλαγής να δίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του Uniswap. Η ομάδα του Uniswap έχει ήδη υλοποιήσει ένα βελτιωμένο πρωτόκολλο Uniswap v2 και τώρα τρέχει το Uniswap v3.

Πλεονεκτήματα του Uniswap

Γενικά, το Uniswap προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για τους χρήστες του, όπως την αποκέντρωση, τα χαμηλά τέλη, τη ρευστότητα και την υποστήριξη ενός ευρέως φάσματος κρυπτονομισμάτων. Το Uniswap έχει γρήγορα γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, χάρη στο μοναδικό μοντέλο AMM (Automated Market Maker), τα χαμηλά τέλη και την κοινοτική διακυβέρνηση. Η αποκεντρωμένη του φύση παρέχει ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και παρέχει στους χρήστες πλήρη έλεγχο και αυτονομία στις συναλλαγές τους. Επιπλέον, το μοντέλο AMM (Automated Market Maker) του εξασφαλίζει ότι υπάρχει πάντα ρευστότητα διαθέσιμη για οποιοδήποτε ERC-20 token που είναι καταχωρημένο στην πλατφόρμα, καθιστώντας το ευκολότερο για τους χρήστες να αγοράζουν και να πουλούν κρυπτονομίσματα.

Μεινοκετήματα του Uniswap

Ωστόσο, το Uniswap έχει και τα μειονεκτήματα του. Λόγω του ότι λειτουργεί αποκλειστικά στην αλυσίδα Ethereum, υπόκειται στη συμφόρηση του δικτύου και υψηλά τέλη συναλλαγής κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής ζήτησης. Αυτό μπορεί να καθιστά την εμπορία στο Uniswap ακριβή, ιδιαίτερα για μικρότερες συναλλαγές. Επιπλέον, ενώ υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων ERC-20, η επιλογή είναι ακόμα περιορισμένη σε σύγκριση με τα κεντρικά ανταλλακτήρια, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τους χρήστες να εμπορευτούν λιγότερο δημοφιλή κρυπτονομίσματα.

References

www.uniswap.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...

Μείωση των αποθεμάτων Bitcoin σε ανταλλακτήρια μετά το 2020. Γιατί είναι σημαντικό;

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα αποθέματα...

Ο Charles Hoskinson αποκαλύπτει τα σχέδια του Cardano

Σε ένα πρόσφατο live stream, ο Charles Hoskinson, ο...